«Δίνουμε τώρα δύο επιπλέον εξεταστικές επί πτυχίω, μία το Φεβρουάριο και μία τον Ιούνιο, ούτως ώστε όσοι είναι κοντά στο πτυχίο, να πάρουν το πτυχίο τους, όσοι έχουν χρόνια και για τους Χ λόγους δεν κατάφεραν να πάρουν το πτυχίο τους, αλλά και για να καθαρίσουμε τα μητρώα, γιατί όλη αυτή η συνύπαρξη των παλιών, αιωνίων φοιτητών δίνει επιπρόσθετα βάρη στα Ιδρύματα».
Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη και στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις οικονομικές συνέπειες σε σπουδαστές και σε φοιτητές από την εφαρμογή του Σχεδίου ΑΘΗΝΑ καθώς και για συνέπειες, που μπορεί να αφορούν τις ίδιες τις σπουδές τους, ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι προτεραιότητα οφείλει να δίνεται στους νέους ανθρώπους, και επεσήμανε:
«Ο στόχος της εκπαίδευσης είναι να τους δώσουμε τα εχέγγυα και τα εργαλεία για να μπουν στο στίβο της ζωής. Μέχρι σήμερα, αυτό το κάναμε πλημμελώς, κ. Χατζηνικολάου, και διότι το πολιτικό σύστημα έδρασε με έναν πελατειακό τρόπο και κάναμε Τμήματα, που στα σπείραμε σε όλη την Επικράτεια με συνέπεια να μη λειτουργούν ως Τμήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά ως συνοικιακά φροντιστήρια, ενώ και εμείς οι Πανεπιστημιακοί φέρουμε ένα μεγάλο μέρος ευθύνης, που ενδώσαμε σε αυτή την πρακτική. Και όχι μόνο ενδώσαμε, αλλά πολλές φορές την ενισχύσαμε για λόγους προσωπικής φιλοδοξίας για να φτιάξουμε -ο καθένας- το δικό του μαγαζάκι. Αυτό, επίσης συνετέλεσε σε μία πανσπερμία γνωστικών αντικειμένων, σε μία διασπορά. Ουσιαστικά, μας έδινε Ιδρύματα που ήταν ο προθάλαμος της ανεργίας. Γι αυτό και ένας από τους λόγους που η ανεργία βρίσκεται σε αυτά τα υψηλά ποσοστά, είναι ακριβώς διότι δεν τους δίνουμε τα εργαλεία , τα ανταγωνιστικά πτυχία για να βγουν στην αγορά.
Τι κάναμε, λοιπόν: λέμε ότι αυτό το πράγμα πρέπει να το εξορθολογήσουμε και βάζουμε ορισμένους κανόνες. Δε μπορεί να λειτουργήσουν Τμήματα - μιας και αναφερθήκατε στο Ιόνιο - με ένα , δύο ή τρία μέλη ΔΕΠ. Δε συγκροτούν ακαδημαϊκή μάζα και δεν έχουμε τη δυνατότητα να το αφήσουμε αυτό να συμβαίνει. Δεν νοούνται Πανεπιστήμια με δύο ή τρία Τμήματα. Αυτό ήταν μία παγκόσμια πρωτοτυπία. Αδικούσαμε τις οικογένειες μας, αδικούσαμε και τα παιδιά μας. Προσπαθούμε να κάνουμε μία σύζευξη, μία συνέργεια δυνάμεων. Εκεί, λοιπόν, να κάνουμε μια χωρική ανακατανομή Τεχνολογικών Ιδρυμάτων».
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να αναγκαστούν πολλοί γονείς να διακόψουν τις σπουδές των παιδιών τους γιατί είμαστε σε κρίση, ο Υπουργός Παιδείας απάντησε:
«Πρέπει να ξέρουμε και να έχουμε υπόψη μας, κατ’ αρχήν ότι το κόστος ανά φορολογούμενο για τον φοιτητή και σπουδαστή, για τη φοιτήτρια και σπουδάστρια που σπουδάζουν σε μία περιοχή απομακρυσμένη, είναι διπλάσιο από το κόστος που πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος για το φοιτητή - σπουδαστή, όπου υπάρχουν πολλά Τμήματα και κρίσιμη Ακαδημαϊκή Μάζα». Και πρόσθεσε: «Έχετε δίκαιο, σε αυτό που αναφέρετε, κι επειδή έχουμε δείξει ότι δεν είμαστε κοινωνικά ανάλγητοι, έχουμε κάνει μία μελέτη, ώστε αυτοί οι φοιτητές- σπουδαστές, φοιτήτριες -σπουδάστριες που θα μετακινηθούν να είναι εντός Περιφέρειας και βεβαίως, εκεί που θα υπάρξει μετακίνηση – για περίπου 10.000 ανθρώπους - θα υπάρξει επιδότηση, για να μην επιβαρυνθεί η οικογένειά τους».
Για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων για την εφαρμογή του Σχεδίου ΑΘΗΝΑ , ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε ότι ανοίγει σύντομα στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου έναν κόμβο, ο οποίος θα διαθέτει και τηλεφωνικές γραμμές, ώστε να καταγράφονται τα αιτήματα σχετικά με την εφαρμογή του Σχεδίου, να δίδονται απαντήσεις και να καταγράφονται όλες οι ενστάσεις.