Αριστοτέλης Γλυκής. Κοινωνική και εθνική δράση ως φοιτητής του εξωτερικού


Ο Αριστοτέλης Γλυκής, φοιτητής της Νομικής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των φοιτητών εκείνων που ξεχωρίζουν για τη συνεισφορά και τη δράση τους στην προβολή και προώθηση της χώρας μας στο εξωτερικό.

Μέσα από τη συνομιλία που είχε το Paideia-News μαζί του, μιλά για την εμπειρία του ως νεαρός πρέσβης της Κύπρου στη Ρουάντα της Αφρικής καθώς και για τις συμμετοχές του σε διάφορες οργανώσεις και προγράμματα, μέσα από τα οποία προάγει τη χώρα του, αλλά και τη φωνή των νέων. Μας μιλά για τα οφέλη της συμμετοχής των νέων στα κοινά, αλλά και για τη συμβολή του English Study Centre – Κρίνη Ασκάνη στη σταδιοδρομία του, αφού «μια σημαντική προϋπόθεση για την αποτελεσματική μου συνεισφορά στα κοινά, δια μέσου διαφόρων προγραμμάτων στο εξωτερικό ήταν, όπως αναφέρει ο ίδιος, η άρτια κατάρτιση της Αγγλική γλώσσας».

Κοινωνική και εθνική δράση

ΕΡ: Μέσα από ποιες οργανώσεις, συλλόγους, προγράμματα κτλ δραστηριοποιείσαι ως φοιτητής και με ποιους τρόπους προωθείς τη χώρα σου μέσα από αυτά;

ΑΠ: Σ΄ αυτό το στάδιο ασχολούμαι με τον φοιτητικό συνδικαλισμό της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα διατηρώ θέσεις Αντιπροέδρου σε μη-κυβερνητική οργάνωση για προάσπιση των Νέων στη Κύπρο (Forum for Youth Advocacy) και είμαι ο Πρόεδρος της Φοιτητικής οργάνωσης των Ελλήνων-Κυπρίων του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ (University of Bristol) για την ακαδημαϊκή χρονιά 2013-14. Δια μέσου της δράσης μου, βοηθώ στην οργάνωση εκδηλώσεων, παρουσιάσεων, διαδηλώσεων, διαγωνισμών και προώθησης της ελληνικής μας κουλτούρας μέσω της συσπείρωσης των Ελλήνων-Κυπρίων φοιτητών, οι οποίοι, παρόλο που βρίσκονται στο εξωτερικό, μπορούν και συνεισφέρουν πάρα πολλά στη πατρίδα μας. Για παράδειγμα με τα γεγονότα του Μαρτίου του 2013 - αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας - καταφέραμε να έχουμε κάλυψη από τα συνεργεία του BBC South-West TV and BBC World Radio, τα οποία πήραν συνεντεύξεις από Έλληνες-Κύπριους φοιτητές ως διαμαρτυρία, δίνοντάς τους την δυνατότητα να προβάλουν τη δική τους φωνή ανά το παγκόσμιο για την ακεραιότητα της πατρίδα μας.

Διαγωνισμός Ικανοτήτων Διαμεσολάβησης Ηνωμένου Βασιλείου 2013

ΕΡ: Φέτος η ομάδα σου  κέρδισε το βραβείο στο διαγωνισμό Ικανοτήτων Διαμεσολάβησης του Ηνωμένου Βασιλείου “UK Mediation Skills 2013” για το Chartered Institute of Arbitrators (UK).

ΑΠ: Φέτος ηγήθηκα της αντιπροσωπείας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ (University of Bristol) για τον διεθνή διαγωνισμό Ικανοτήτων Διαμεσολάβησης του Ηνωμένου Βασιλείου “UK Mediation Skills 2013”, ο οποίος οργανώθηκε από το Chartered Institute of Arbitrators (UK) στο Λονδίνο.

Το Πανεπιστήμιό μου για πρώτη φορά ήταν εκ των τριών νικητριών ομάδων του θεσμού (συμπεριλαμβανομένου του LSE και UCL), που βραβεύτηκαν για τις  εξαιρετικές ικανότητες Διαμεσολάβησης από το Πρόεδρο του Chartered Institute of Arbitrators (UK).

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να αναδείξει τις τρεις καλύτερες ομάδες «Διαμεσολάβησης»  στην Αγγλία, οι οποίες είχαν ήδη τύχει εξάσκησης στα δικά τους πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, αφού είχα εκλεγεί ως «Συντονιστής Διαμεσολάβησης» στο Συμβούλιο, οργάνωσα διαγωνισμό διαμεσολάβησης σ΄ ολόκληρο το πανεπιστήμιο καλώντας για συμμετοχές. Για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού προσέλαβα επαγγελματίες «Διαμεσολαβητές» από δικηγορικά γραφεία και έπειτα από ένα σημαντικό αριθμό αναμετρήσεων καταλήξαμε στην ομάδα που θα αντιπροσώπευε το πανεπιστήμιο.

Η όλη εμπειρία αυτού του διαγωνισμού είναι όντως μοναδική τόσο για τον συντονιστή, τον προπονητή (coach) όσο και τους συμμετέχοντες. Σε βοηθά να βελτιώσεις τις διαμεσολαβητικές σου ικανότητες καθώς και τις γνώσεις σου σε διάφορους τομείς του δικαίου όπως εμπορικό, εταιρικό και συμβάσεις, καθώς και με τις πρακτικές που διέπουν τις ναυτιλιακές και εταιρικές δραστηριότητες.

Νεαρός πρέσβης της Κύπρου στη Ρουάντα της Αφρικής

ΕΡ: Ποιες εμπειρίες είχες ως νεαρός πρέσβης – εκπρόσωπος της Κύπρου στη Ρουάντα της Αφρικής;

ΑΠ: Από τις 4-18 του Σεπτέμβρη του 2010, μετά από διεθνή ανακοίνωση που δημοσίευσε ο Βασιλικός Οργανισμός Κοινοπολιτειών στο διαδίκτυο, και κατόπιν σχολαστικής διαδικασίας αίτησης μεταξύ πέραν των 500 υποψηφίων, επιλέγηκα μαζί με άλλους 34 νέους ηγέτες από τα 29  των 56 κρατών της Κοινοπολιτείας, να αντιπροσωπεύσω την Κυπριακή Δημοκρατία, στη διετή Διεθνή Συνάντηση του Κοινοπολιτειακού Συνεδρίου Νέων Ηγετών με τίτλο ‘’NKABOM 2010’’, αυτή τη φορά στη Ρουάντα της Κεντρικής Αφρικής, πρόσφατου μέλος της Κοινοπολιτείας των Εθνών.

Το πρόγραμμα οργανώνεται από την Βασιλική Εταιρεία της Κοινοπολιτείας (Royal Commonwealth Society) υπό την αιγίδα της Γραμματείας της Κοινοπολιτείας (Commonwealth Secretariat).

Με φόντο την γενοκτονία της Ρουάντα ήρθαμε σε επαφή με ακαδημαϊκούς, πολιτικούς αξιωματούχους ακόμη και τον ίδιο τον πρόεδρο Πόλ Καγκάμε κατόπιν πρόσκλησής μας στο Προεδρικό Μέγαρο στη Κιγκάλι της Ρουάντας. Συζητήσαμε για τις σχέσεις κρατών, και της Κύπρου, με επίκεντρο τον κοινό αγώνα των ανθρώπων για ευημερία μέσω της εποικοδομητικής επίλυσης των προβλημάτων δια μέσου το διαφόρων κρατικών φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων στο πλαίσιο δράσης της Κοινοπολιτείας των εθνών.

Το πρόγραμμα έθεσε τα θεμέλια σε διεθνές επίπεδο επιτρέποντάς μας να υλοποιήσουμε σεμινάρια, συνέδρια και εργαλεία διαχείρισης διεθνών και τοπικών προβλημάτων κυρίως στους τομείς του πολιτισμού, πολιτικής, κοινωνίας και οικονομίας. Πολλά από τα πορίσματα έφθασαν ακόμη και στη διετή σύνοδο των Αρχηγών κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας των Εθνών (CHOGM), τον Οκτώβρη του 2011 στο Περθ της Αυστραλίας, με την Κύπρο να συμβάλλει σημαντικά με τις δια- και πολυ-πολιτισμικές πρωτοβουλίες για την επανένωση της πατρίδας μας.

Τρόποι συμμετοχής στα κοινά

ΕΡ: Με ποιους άλλους τρόπους θα ήθελες να συμμετέχεις στα κοινά και να προσφέρεις;

ΑΠ: Υπάρχει πληθώρα τρόπων να συνεισφέρει κάποιος στα κοινά του τόπου του με οποιοδήποτε “μικρό” τρόπο, φτάνει να υπάρχει το κατάλληλο ερέθισμα συνείδησης. Ως τώρα  η δράση μου ήταν δια μέσου πολλαπλών  μη-κυβερνητικών κοινωνικοπολιτικών οργανώσεων, οι οποίες είχαν ως επίκεντρο την κινητοποίηση των νέων για ενεργή συμμετοχή στα κοινά. 

Φέτος, ενεργοποιήθηκα με το φοιτητικό συνδικαλισμό κουβαλώντας τα εφόδια που έχω αποκομίσει από τη δράση μου ως τώρα. Παράλληλα, η ενεργή  συμμετοχή μου στο συμβούλιο της  Νομική Σχολής του Πανεπιστημίου μου δίνει την ευκαιρία να κινητοποιήσω τους Έλληνοκύπριους φοιτητές, οργανώνοντας πληθώρα διαγωνισμών και εκδηλώσεων,  συνεισφέροντας έτσι με το δικό τους τρόπο στη πατρίδα.

Μετέπειτα, θα ήθελα να συνεισφέρω στα κοινά πιο άμεσα μέσω κάποιας θέσης στη Κυπριακή κυβέρνηση είτε στο εσωτερικό (Υπουργείο, Δήμο κτλ) ή στο εξωτερικό (Κυπριακή πρεσβεία στις Βρυξέλλες, πρεσβεία ή Ευρωπαϊκή επιτροπή).

Παράλληλα, όμως, ανεξαρτήτως οποιασδήποτε επίσημης εμπλοκής μου στη Κυπριακή κυβέρνηση, θα συνεχίσω τη δράση μου για την κινητοποίηση των νέων για την ενεργή συνεισφορά στα κοινά.

Η συμβολή του English Study CentreKrini Askanis

ΕΡ: Πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε και σε ποιο βαθμό σε βοήθησε η καλή γνώση και χρήση της αγγλικής γλώσσας και η φοίτησή σου στο English Study CentreKrini Αskanis στη δραστηριοποίηση και εμπλοκή σου στα κοινά στο εξωτερικό;

Μια σημαντική προϋπόθεση για την αποτελεσματική μου συνεισφορά στα κοινά, δια μέσου διαφόρων προγραμμάτων στο εξωτερικό, ήταν η άρτια κατάρτιση της Αγγλική γλώσσας. Στο English Study Centre – Krinis Askanis (ESC) μου δόθηκε η ευκαιρία να εμπλουτίσω και να βελτιώσω την γνώση και χρήση της Αγγλικής γλώσσας με τις διάφορες σπουδές που διαθέτει, όπως η Αγγλική γλώσσα και λογοτεχνία, κλασσικές σπουδές κ.ά. Συνιστώ το ESC ανεπιφύλακτα, ως  ένα από τα καλύτερα ινστιτούτα επιμόρφωσης, ειδικά για την κατάρτιση της Αγγλικής γλώσσας, δια μέσου των ποικίλων προγραμμάτων που προσφέρει σε συνδυασμό με την εξαίρετη διδασκαλία. Ο ηγετικός ρόλος που συνδράμει η κ. Κρίνη Ασκάνη είναι καθοριστικός για την επιτυχή και ομαλή λειτουργία του ινστιτούτου, πάντα με αρχή την σωστή και αποτελεσματική εκμάθηση των μαθητών, οι οποίοι αποτελούν το αυτούσιο παράδειγμα της επιτυχίας του English Study Centre.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










415