ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ και Τεχνολογίες ως εργαλείο στο Εκπαιδευτικό σύστημα:Μια πληγωμένη αποσπασματική πορεία


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΒΑΛΑΝΙΔΟΥ*

Το άρθρο αυτό γράφεται με αναφορές στον «Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Παιδεία-Το όραμα μας» στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που κατέθεσε ο αείμνηστος Υπ.Π.Π. Άκη Κλεάνθους και η χρήση και εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία ήταν μέρος του Οράματος. Οι αναφορές γίνονται με ειλικρινή εκτίμηση προς τον άνθρωπο-πολιτικό Άκη Κλεάνθους, με τον οποίο συνεργάστηκα σε επίπεδο ΕΕ, ως εκπρόσωπος του Υπ.Π.Π., ο οποίος ξεχώριζε για την ικανότητα του να οραματίζεται και να οργανώνει τη δουλειά του Υπουργείου με αποδοχή της διαφορετικής άποψης, χωρίς «εκδικητικά» συναισθήματα ή πράξεις εναντίον κανενός.

Έχουν ήδη γίνει αρκετές αναφορές σχετικά με την παραχώρηση από το Υπ.Π.Π. σε ιδιώτη των δικαιωμάτων χρήσης-εκμετάλλευσης του πνευματικού προϊόντος συγγραφικών ομάδων και αν βρεθεί ο «Φάκελος» ίσως υπάρξει η πληροφόρηση για τα πώς και τα γιατί.

Με αφορμή τη συζήτηση για τον «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ» και την εισαγωγή των τεχνολογιών –στα σχολεία, ίσως χρειάζεται να γίνει υπενθύμιση για διακηρυγμένες πολιτικές και πράξεις του Υπ.Π.Π. στην πορεία ένταξης και αναβάθμισης των Τεχνολογιών στα Σχολεία, για τις οποίες έχουν δαπανηθεί κάποια εκατομμύρια και ίσως την τύχη τους θα πρέπει αυτόβουλα η Γενική Ελέγκτρια να διερευνήσει. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνω τα εξής:

   1.   Από τα «αποφθέγματα» της Έκθεσης των εμπειρογνωμόνων της UNESCO (1997) για το Εκπαιδευτικό Σύστημα της Κύπρου ήταν ότι διαφέρουν οι διακηρυγμένοι σκοποί και στόχοι του Υπ.Π.Π. με την ουσιαστική πράξη και προώθηση τους. Κανένας Υπ.Παιδείας δεν «τάχθηκε» ενάντια στη χρήση των Τεχνολογιών. Στο πλαίσιο της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, η  Έκθεση των επτά πανεπιστημιακών υποστήριζαν ότι η «απόκτηση ουσιαστικών ικανοτήτων στη χρήση νέων τεχνολογιών να αποτελεί μέρος της γενικής παιδείας».

   2.   Στο Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Παιδεία, «Η Ολική Αναθεώρηση του Εκπαιδευτικού μας Συστήματος- Το Όραμά μας» (Ιστοσελίδα Υπ.Π.Π.) αναφέρονται ανάμεσα σε άλλα και τα εξής:

-«Προωθείται η λειτουργία του Διαδικτυακού Σχολείου (ΔΙΑ.Σ.), το οποίο θα αποτελέσει ένα δυναμικό και ενισχυτικό εργαλείο στα χέρια όλων των εκπαιδευτικών. Με την πληθώρα των τεχνολογικών εργαλείων, τα οποία θα παρέχονται μέσω του ΔΙΑ.Σ., ο εκπαιδευτικός θα μπορεί να ενισχύει τους μαθητές του με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες, βελτιώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την ποιότητα της μάθησης.»

- «Η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος σε εφτά σχολεία Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης αρχίζει από τον Ιανουάριο του 2008, με προοπτική την επέκτασή του σε όλα τα σχολεία από το 2009.»

-«Στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου λειτουργεί το Κέντρο Δεδομένων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το οποίο θα είναι ο κεντρικός κόμβος στον οποίο θα συνδέονται όλα τα σχολεία της Κύπρου  και θα στηρίξει τη λειτουργία των μηχανογραφικών συστημάτων» 

- Για το ΔΙΑ.Σ δαπανήθηκαν κάποια εκατομμύρια.

3.   Σχετικά με τη χρήση και αξιοποίηση των τεχνολογιών, ως εργαλείου για τη διδασκαλία και μάθηση, συμπεριλαμβανομένων και των διαδραστικών πινάκων, που αγοράστηκαν τότε, θα πρέπει να διερευνηθεί το όλο σύστημα στο Υπ.Π.Π. για τα εξής:

-Σε πόσα γνωστικά αντικείμενα, έχουν δοθεί επεξεργασμένες οδηγίες για αξιοποίηση και χρήση των τεχνολογιών, ως εργαλείου, στην καθημερινή διαδικασία της σχολικής τάξης;

-Πόσοι εκπαιδευτικοί, παρά τις διακηρυγμένες επιμορφώσεις τους, χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες –έστω και «power point presentations»- στην καθημερινότητα της διδασκαλίας τους και όχι μόνο όταν έρχονται οι επιθεωρητές;

4.    Εκτυπώθηκαν κάποια βιβλία με συνοδευτικό ηλεκτρονικό υλικό –με υψηλές δαπάνες.

- Πού βρίσκεται αυτό το υλικό για να ενταχθούν οι τεχνολογίες στην καθημερινότητα του διδάσκοντα και του μανθάνοντα;

- Οι αρμόδιοι Επιθεωρητές επεξεργάστηκαν Προγράμματα για να εντάξουν τις νέες τεχνολογίες στη διδασκαλία του μαθήματος που εποπτεύουν;

-Από όσα έχουν δημοσιευτεί, ούτε στα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα ούτε στα «παλαιότερα» υπάρχει αυτή η προσέγγιση-χρήση της Τεχνολογίας ως εργαλείου στην καθημερινή διδακτική-μαθησιακή διαδικασία!

- Οι διαδραστικοί πίνακες, σε όποια σχολεία υπάρχουν, χρησιμοποιούνται κυρίως από διδάσκοντες του μαθήματος της Πληροφορικής!

5.   Στους διακηρυγμένους πυλώνες του Στρατηγικού Σχεδιασμού, αναφέρεται επίσης ότι:

- «Εισάγεται μηχανογραφικό “Σύστημα Διαχείρισης Διοικητικών Διαδικασιών” (e-School Management System), για την προμήθεια του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός. Στόχος είναι η εξυπηρέτηση των μαθητών, το γονιών, των εκπαιδευτικών, καθώς και του διοικητικού προσωπικού στις σχολικές μονάδες και στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού». Στρατηγικός στόχος  η «αυτονόμηση των σχολικών μονάδων». Είχαν ξεκινήσει   διαδικασίες διαγωνισμών και αναμενόταν ότι «σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποκτηθούν εργαλεία, τα οποία θα ενισχύσουν τόσο τη σχολική μονάδα όπως, επίσης, και το Υπουργείο στις καθημερινές διαδικασίες που εκτελούν κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.» Αυτό θεωρείτο ότι «θα βοηθούσε τις διευθυντικές ομάδες αλλά και τις Διευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού να λαμβάνουν γρήγορες και ορθές, στο μέτρο του δυνατού» 

- Σύμφωνα με τα ισχύοντα, όχι μόνο οι σχολικές μονάδες δεν έχουν αυτό το σύστημα, [εκτός των 7 ίσως πιλοτικών!] αλλά, όπως φάνηκε και με την «απώλεια» του Φακέλου «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» ούτε και το Υπ.Π.Π.!

6.   Τι έγινε με αυτούς τους «εν εξελίξει» διεθνείς διαγωνισμούς;

- Το Υπ.Π.Π. έχει «κάνει τις σχετικές προμήθειες»; Πόσα κονδύλια έχουν διατεθεί; Πώς έχει αξιοποιηθεί/αξιοποιείται ο ήδη «αγορασμένος» εξοπλισμός;

  7.   Προφανώς τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι μια τεχνολογική καινοτομία, που από μόνη της είναι «ξεκρέμαστη» και καταλήγει να είναι και «άχρηστη»!.

- Όσοι ενδιαφέρονται σε μια συνολική προσέγγιση ηλεκτρονικών βιβλίων (για μαθητές και διδάσκοντες) ας δουν –ΔΩΡΕΑ- τη σχετική ιστοσελίδα, στον επίσημο δικτυακό τόπο του ΥΠΑΙΘ -Ελλάδας με τα Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία (e-books).

8.   Τα βιβλία «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», ακόμη και αν «γίνουν» αποδεκτά, από μόνα τους, δεν μπορεί να φέρουν την αναβάθμιση στη χρήση της τεχνολογίας ως εργαλείου στα σχολεία. Χρειάζεται μια συστηματική και προγραμματισμένη προσέγγιση από όλους τους εμπλεκόμενους στο Υπ.Π.Π.  

  • PhD- Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών [Παιδαγωγικά] , Master of Science-SUNY University New York, Albany-USA [Ανάπτυξη Αναλυτικών Προγραμμάτων και Διδακτική Επιστήμη], Πτυχίο Χημείας [Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Αθήνα]

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










151