Αρνητική προσέγγιση της Επ. Παιδείας στην πρόταση ΑΚΕΛ για κατάργηση εξετάσεων τετραμήνων


ΚΥΠΕ - Υπό ένταση και αντεγκλήσεις κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Παιδείας συζητήθηκε, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη, η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων, με τον Υπουργό να απορρίπτει ότι οι εξετάσεις ανά τετράμηνο ενισχύουν το εξετασιοκεντρικό σύστημα εκπαίδευσης, δηλώνοντας ότι το Υπουργείο προχωρά σε τομές και είναι πανέτοιμο να εφαρμόσει τους σχεδιασμούς για εξετάσεις ανά τετράμηνο.

Η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής προσέγγισε αρνητικά την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για κατάργηση των τετραμήνων. Οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης και Αντρος Καυκαλιάς δήλωσαν την ετοιμότητά τους να αποσύρουν την πρόταση για κατάργηση έναντι αναστολής της εφαρμογής ή άλλης πρότασης που θα αίρει το αδιέξοδο και θα είναι προς όφελος της εκπαίδευσης και των μαθητών.

Υπουργείο Παιδείας και ΔΗΣΥ προσέγγισαν θετικά πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ για έναρξη της εφαρμογής των εξετάσεων τετραμήνων από την επόμενη σχολική χρονιά για την 1η λυκείου και ακολούθως ανά χρονιά ώστε να εφαρμοστεί σε 3 χρόνια στην 3η λυκείου. Η πρόταση του ΔΗΚΟ έχει στόχο τη σταδιακή προσαρμογή των μαθητών.
Κατά την παρουσίαση της πρότασης νόμου ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε πως δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται ένα εξετασιοκεντρικό σύστημα με περισσότερες εξετάσεις. Πρόσθεσε πως με ενίσχυση των εξετάσεων ενισχύεται και η παραπαιδεία. Ανέφερε πως δεν γίνεται άλλα να λέμε, άλλα να εννοούμε και άλλα να κάνουμε και είπε στον Υπουργό Παιδείας πως πρέπει να εγκαταλείψουν διαδικασίες που παραπέμπουν σε πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Ζήτησε επίσης να ακουστεί η κραυγή αγωνίας των μαθητών. Ο κ. Λουκαϊδης προς το τέλος της συνεδρίας δήλωσε την ετοιμότητα του κόμματος του να αποσύρει την πρόταση νόμου για κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο έναντι πρότασης για αναβολή της εφαρμογής τους.
Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Καυκαλιάς είπε πως δεν θέλουμε σχολείο στο οποίο οι εξετάσεις να είναι το κυρίως μενού και η διαδικασία της μάθησης να είναι συμπληρωματική πράξη. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Καυκαλιάς δήλωσε την  ετοιμότητα του ΑΚΕΛ να αναζητήσει έστω και την υστάτη, έξοδο από το αδιέξοδο και να ωφελήσουμε τους μαθητές και την εκπαίδευση.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου  είπε ενώπιον της Επιτροπής πως βλέποντας ότι κάποια πράγματα που δρομολογεί το Υπουργείο Παιδείας βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση κατέθεσε τη δική του πρόταση για την αξιολόγηση του μαθητή. Σε δήλωση μετά τη συνεδρία κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις και τους εμπλεκόμενους φορείς να μελετήσουν την πρόταση, ώστε αυτή να προωθηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή σύμπνοια. Πρόσθεσε πως η πρόταση διαλαμβάνει οι εξετάσεις τετραμήνου να αρχίσουν στην 1η λυκείου από τη φετινή χρονιά, ώστε να μην θυματοποιηθούν οι τελειόφοιτοι μαθητές. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι πρέπει «να αφήσουμε τις διαδικασίες αναβολών και αναστολών».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε πως συμφωνήθηκε ότι προχωρούμε σε μεταρρύθμιση μετά τις διαπιστώσεις ότι το σύστημα δημόσιας εκπαίδευσης πάσχει και δόθηκε αναβολή για την καλύτερη προετοιμασία. Πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ έχει τις θέσεις του που είναι σεβαστές αλλά ανέφερε ο στόχος είναι η μεταρρύθμιση να προχωρήσει καθώς βρισκόμαστε ενώπιον της κρίσης του λαού. Σε ό,τι αφορά την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ ο κ. Χαζτηγιάννης ανέφερε ότι δεν είναι άσχημο να συζητηθεί και να καταλήξει στην Ολομέλεια.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ενώπιον της Επιτροπής πως το γεγονός ότι οι μαθητές καίνε τα σχολεία τους είναι τεκμήριο αποτυχίας του συστήματος. Με το σύστημα των εξετάσεων ανά τετράμηνο θα αποσυμφορηθούν οι μαθητές, είπε λέγοντας: «Μπράβο Υπουργέ προχωρήστε». Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο κ. Ευσταθίου είπε πως η θέση τη ΕΔΕΚ είναι ξεκάθαρη πως αυτό που θα εφαρμοστεί θα πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει. Πρόσθεσε πως η παιδεία χρειάζεται τομές, καθώς οι μαθητές αξίζουν εξετάσεων με αντικειμενικά κριτήρια και να βοηθηθούν στη γνώση.
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας εισηγήθηκε να «αφήσουμε να προχωρήσουν τα πράγματα και αν δεν είναι όπως το Υπουργείο τα θεωρεί, το κοινοβούλιο είναι εδώ για να αλλάξει πράγματα». Πρόσθεσε πως κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο θα είναι πισωγύρισμα και εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να ωριμάσουμε σαν κοινωνία και να μην υπονομεύουμε κάθε προσπάθεια αλλαγής.
Απαντώντας στις τοποθετήσεις βουλευτών για παιδαγωγικό έγκλημα, ο Υπουργός Παιδείας είπε πως είναι ατυχής χαρακτηρισμός, προσθέτοντας πως από το Υπουργείο του εφαρμόζεται η νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή.
Πρόθεση είναι να προχωρήσουμε μονιασμένοι και εκεί που υπάρχει πρόβλημα να διορθώσουμε, συνέχισε παρατηρώντας ότι η κραυγή αγωνίας από τους μαθητές υπήρχε και την ακούσαμε και προχωρούμε σε μεταρρύθμιση. Είμαστε πανέτοιμοι να προχωρήσουμε με τις εξετάσεις ανά τετράμηνο και δεν αφήσαμε την όποια υπόσχεση ανεκπλήρωτη, επεσήμανε.
«Να βάλουμε κάτω την κοινή μας σοφία και να προχωρήσουμε, συζητούμε έστω και αν είμαστε πανέτοιμοι», συνέχισε προειδοποιώντας «επελλάναμε τα κοπελλούδκια στις εξετάσεις και τα φροντιστήρια».
Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο Υπουργός Παιδείας είπε πως το Υπουργείο Παιδείας διαφωνεί και εκφράζει έντονη ανησυχία με την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ. Πρόσθεσε πως χρειάζονται τομές στην παιδεία και εξέφρασε ικανοποίηση για τις τοποθετήσεις των περισσοτέρων κομμάτων. Ο κ. Χαμπιαούρης είπε επίσης πως προσεγγίζει θετικά την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ, τονίζοντας ότι είμαστε υπόλογοι στα παιδιά και στην κοινωνία.
Ο Παναγιώτης Γεωργίου, τοποθετούμενος εκ μέρους της ΠΣΕΜ, κάλεσε τους Βουλευτές να εισακούσουν τους μαθητές που τοποθετούνται κατά των εξετάσεων τετραμήνων και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα διεξαχθεί ο απαιτούμενος διάλογος για την πρόοδο του εκπαιδευτικού συστήματος.
Εκ μέρους της παιδοβουλής ο Μιχάλης Τσαγγαρίδης είπε πως είναι αδήριτη και επιτακτική ανάγκη η αξιολόγηση του μαθητή να λειτουργεί προς όφελος του.
Από πλευράς οργανωμένων γονέων Κυριάκος Νικηφόρου είπε πως ζητούμε, να δοθούν κίνητρα στα παιδιά, είναι τραγικό να βλέπουμε μαθητές που έχουν ψηλούς βαθμούς απολυτηρίου, οι οποίοι να μην μπορούν να γράψουν στις παγκύπριες εξετάσεις.
 
Ο εκπρόσωπος της ΟΕΛΜΕΚ είπε στην Επιτροπή Παιδείας πως με τον τερματισμό των μαθημάτων ουσιαστικά τα τετράμηνα μετατρέπονται σε τρίμηνα. Παρατήρησε πως δεν έγινε καμία αξιολόγηση των νέων αναλυτικών προγραμμάτων και εξέφρασε την άποψη πως δεν είναι μαθηματική πράξη η αξιολόγηση και η μεταχείριση του μαθητή.
 
Ο Εκπρόσωπος της ΟΛΤΕΚ ανέφερε πως η ΟΛΤΕΚ υπό προϋποθέσεις είναι υπέρ των τετραμήνων. Κατέθεσε επίσης την εισήγηση να σταματούν τα μαθήματα 7-8 ημέρες πριν την εξέταση και σε αυτό το διάστημα οι μαθητές να πηγαίνουν στο σχολείο για επίλυση αποριών.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










966