Αρχιεπίσκοπος: Ο κατήφορος στην παιδεία μας συνεχίζεται από το Χριστόφια, αλλά ξεκίνησε προηγουμένως


Συγκεκριμένα:
Ερωτηθείς τι είναι αυτό που τον ανησυχεί στο θέμα της παιδείας και αν υπάρχει προσπάθεια απομάκρυνσης της παιδείας από τις ελληνικές της ρίζες, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι «αυτό φαίνεται εξόφθαλμα και η σημερινή εγκύκλιος είναι για να κεντρίσει λίγο τον λαό μας».
«Δεν είναι για να του πω τι συμβαίνει. Ξέρει τι συμβαίνει. Δε δίστασα να επαινέσω τον Υπουργό Παιδείας , όταν του είπαμε να αποσύρει κάποιο βιβλίο που δεν έπρεπε να μπει στο σχολείο, ο ίδιος το απέσυρε αμέσως. Εκείνο που θέλουμε είναι μια καλή συνεργασία με τον εκάστοτε Υπουργό», συμπλήρωσε.
Είπε ακολούθως ότι κυπριακή συνείδηση υπάρχει και ότι «δεν θα δημιουργήσουμε νέα κυπριακή συνείδηση».
«Είμεθα Έλληνες και δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να το πούμε» πρόσθεσε, αναφέροντας ότι στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό του είπε πως «αυτοί που θέλουν να κάνουν κυπριακή συνείδηση παν ανάποδα».
«Έχουμε κυπριακή συνείδηση, αλλά είμαστε Έλληνες και εκείνο που θέλω από εσάς είναι όταν θα μπαίνει ο δάσκαλος στην τάξη θα είναι απαράδεκτο, γιατί τέτοιες παραφωνίες είχαν ακουστεί, να λέει ότι είμεθα Κύπριοι και μιλούμε ελληνικά, δηλαδή ντρεπόμαστε να πούμε ότι είμαστε Έλληνες. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει σύγκρουση με την Εκκλησία. Δεν επιθυμούμε να γίνει κάτι τέτοιο και ο ίδιος κράτησε μια όμορφη στάση και μια φιλική στάση με την Εκκλησία και δεν δυσκολεύουμε και να τον επαινέσω αλλά και να συνεργαστώ απόλυτα μαζί του», συμπλήρωσε.
Η επιθυμία μας, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, είναι μια καλή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και ιδιαίτερα με τον Υπουργό.
Σε ερώτηση αν η ανησυχία που έβγαινε από την εγκύκλιο του αφορούσε στη γενικότερη πολιτική της Κυβέρνησης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε «ασφαλώς και δεν δυσκολεύομαι να πω ότι ο κατήφορος της παιδείας μας δεν ξεκίνησε από τον Χριστόφια».
«Συνεχίζεται από τον Χριστόφια, αλλά ξεκίνησε προηγουμένως, γι΄ αυτό πρέπει να προσγειωθούμε, πρέπει να διαφυλάξουμε την παιδεία μας, η παιδεία πρέπει να μείνει στα πλαίσια της ανθρωπιστικής παιδείας η οποία δοκιμάστηκε μέσα στους αιώνες και πέτυχε», πρόσθεσε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










155