Άρχισε η συζήτηση για τα νομοθετήματα για την ίδρυση εταιρειών από τα δημόσια Πανεπιστήμια


Αντίδραση από τον Γενικό Ελεγκτή και το ΑΚΕΛ 

Προς την ορθή κατεύθυνση είναι τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν τη λειτουργία του ΤΕΠΑΚ και του Πανεπιστημίου Κύπρου και τα οποία παρέχουν το δικαίωμα σε πανεπιστήμιο να μπορεί να ιδρύει, να συστήνει και να συμμετέχει σε οργανισμούς, εταιρείες ή άλλα νομικά πρόσωπα, συνεταιρισμούς ή άλλες οντότητες για εκπλήρωση των σκοπών τους, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης σε δήλωση μετά τη συζήτηση των δύο νομοσχεδίων από την Επιτροπή.
Η συζήτηση των νομοθετημάτων άρχισε στην παρουσία του Προέδρου της Κοινοβουλευτική Επιτροπής Οικονομικών και Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
Προς εφαρμογή των δύο προτεινόμενων νόμων έχουν κατατεθεί και σχετικοί κανονισμοί οι οποίοι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, συνάντησαν την έντονη αντίδραση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος παρέστη στη συνεδρία.
Στη δήλωσή του, ο κ. Χατζηγιάννης χαρακτήρισε σημαντικό βήμα τα κατατεθέντα νομοθετήματα, το οποίο, όπως είπε, θα δώσει τη δυνατότητα στα Πανεπιστήμια να εμπορεύονται το ερευνητικό αποτέλεσμα.
Είπε επίσης ότι θα φέρει τα δημόσια πανεπιστήμια στα ίσα με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.
Αυτό, συνέχισε, θα προσφέρει πρόσθετες θέσεις εργασίας, καθώς το αποτέλεσμα των ερευνών αντί να μένει στα συρτάρια ή να το εμπορεύονται άλλοι, θα αξιοποιείται εμπορικά.
Περαιτέρω θα αποτελέσει πρόσθετο κίνητρο για νέα και αυξημένα ερευνητικά προγράμματα, είπε.
Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι οι σχετικοί  κανονισμοί και οι διατάξεις που σχετίζονται με τη συμμετοχή των ακαδημαϊκών – ερευνητών σε οργανισμούς, εταιρείες ή άλλα νομικά πρόσωπα, βρήκαν έντονη τη θέση του Γενικού Ελεγκτή.
Πρόσθεσε πως αυτοί πρέπει διατυπωθούν κατά τρόπο που να  επιτυγχάνουν τις βασικές αρχές της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και θα προλαμβάνουν τη διαφθορά.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Λάρνακας Γιώργος Γεωργίου διερωτήθηκε αν θέλουμε πανεπιστημιακούς επιχειρηματίες.
Αφού ανέφερε ότι τα Πανεπιστήμια ιδρύθηκαν μετά από πολλούς αγώνες για να υπηρετήσουν συγκεκριμένους σκοπούς, είπε πως τα κυβερνητικά νομοσχέδια δημιουργούν εστίες διαπλοκής και σηματοδοτούν την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων Πανεπιστημίων από την πίσω πόρτα.
Είπε ακόμα πως τα νομοθετήματα υποσκάπτουν το ρόλο του ακαδημαϊκού προσωπικού, θα λειτουργούν σε βάρος των συμφερόντων των Πανεπιστημίων, των φοιτητών και της κοινωνίας ευρύτερα και υπηρετεί τις ιδεοληψίες ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη για ξεπούλημα των πάντων.
Ερωτηθείς αν το ΑΚΕΛ διαφωνεί με την εμπορική αξιοποίηση της έρευνας, ο κ. Γεωργίου είπε πως το ΑΚΕΛ συμφωνεί με την ιδέα της αξιοποίησης των ερευνών, της ευρεσιτεχνίας και των όποιων μελετών και της συσσωρευμένης γνώσης.
Πρόσθεσε πως η αξιοποίηση θα μπορεί να γίνει μέσα από λογική ρύθμιση απόδοσης και οικονομικού οφέλους και στο φορέα της ανακάλυψης.
Επειδή, ανέφερε, "καήκαμε με τον χυλό, φυσάμε και το γιαούρτι", λέγοντας ότι το Πανεπιστήμιο βάζει τη γνώση, την τεχνογνωσία και την τεχνολογία, τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και δεν μπορούν αυτά να τα αξιοποιούν και να κερδοσκοπούν σε βάρος του Πανεπιστημίου οι ιδιώτες.
«Δεν έχουμε αναφυλαξία απέναντι στην επιχειρηματικότητα», συνέχισε, προσθέτοντας πως «όλα αυτά θα πρέπει να γίνονται με ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο δεν θα καταργεί το ρόλο του Πανεπιστημίου, ούτε τον λελογισμένο κρατικό παρεμβατισμό».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










258