Άρχισε στην Επ. Οικονομικών της Βουλής η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας


Εν μέσω επιφυλάξεων για το νέο σύστημα μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας αλλά και συναίνεσης ότι το υφιστάμενο σύστημα πρέπει να αλλάξει, ξεκίνησε να συζητείται την Τρίτη στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η δέσμη νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας.
Στόχος της Κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα νομοσχέδια να εγκριθούν μέχρι τις αρχές του 2016, ενώ η μεταρρύθμιση να εφαρμοστεί από το 2017.
Ο Υφυπουργός Παρά των Προέδρω και υπεύθυνος για θέματα μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας Κωνσταντίνος Πετρίδης παρουσίασε θέματα που αφορούν τη σύνδεση του κρατικού μισθολογίου με τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και την ενίσχυση της αξιοκρατίας-διαφάνειας και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στη δημόσια υπηρεσία.
Συγκεκριμένα, νομοσχέδιο ορίζει οροφή την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ για οποιαδήποτε αύξηση στο κρατικό μισθολόγιο, παγώνει μισθούς σε περιόδους μηδενικών αυξήσεων και παραχωρεί γενικές αυξήσεις ως αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων νοουμένου ότι υπάρχει περιθώριο, ενώ η ΑΤΑ παραχωρείται κατά το ήμισυ. Επίσης αλλάζει το σύστημα προαγωγών στη δημόσια υπηρεσία, εισάγοντας μεταξύ άλλων γραπτές εξετάσεις και σύστημα μοριοδότησης και γίνεται διασύνδεση με το σύστημα αξιολόγησης, ενώ προβλέπεται και η κατάργηση της αρχαιότητας.
Όσον αφορά το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων εισάγεται καθοδηγητικός μηχανισμός ποσόστωσης, σύμφωνα με τον οποίο όσοι έχουν βαθμολογία κάτω από το 75% (που πρέπει να είναι τουλάχιστον το 5% των υπαλλήλων) τα τελευταία δύο χρόνια δεν μπορούν να λάβουν μέρος σε διαδικασία προαγωγής. Επίσης με τα νομοσχέδια ενισχύεται η κινητικότητα προσωπικού μεταξύ υπηρεσιών, δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ μπορούν να υπάρξουν και διατμηματικές προαγωγές μέχρι την κλίμακα Α13. Εισάγεται επίσης νέος τρόπος λειτουργίας και αρμοδιότητες της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ).
«Όπως διαφάνηκε και από τη συζήτηση και τις απόψεις που ακούστηκαν είναι μια απόλυτα δραστική μεταρρύθμιση. Για κάθε δραστική μεταρρύθμιση υπάρχουν πολλές θέσεις, υπάρχουν πολλές απορίες, υπάρχουν ενδοιασμοί, υπάρχουν θετικές προσεγγίσεις», ανέφερε ο κ. Πετρίδης μιλώντας μετά τη συνεδρία της Επιτροπής.
Όπως είπε υπήρξε μια πολύ εποικοδομητική πρώτη συζήτηση στα θέματα που αφορούν το κρατικό μισθολόγιο, τα σχέδια κινητικότητας και το νέο σύστημα προαγωγών.
«Νομίζω ότι σπάζουμε αυγά στη δημόσια υπηρεσία, διασφαλίζουμε πλήρως τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και του κρατικού μισθολογίου, διασφαλίζουμε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αμείβονται σύμφωνα με τις πραγματικές ικανότητες της οικονομίας, θα λαμβάνουν το δίκαιο μερίδιο τους από την ανάπτυξη, διασφαλίζουμε ότι θα γίνονται πολύ πιο αξιοκρατικές προαγωγές, ότι θα υπάρξει επιτέλους στην Κύπρο για πρώτη φορά ένα σύστημα αξιολόγησης το οποίο δεν θα είναι ισοπεδωτικό», σημείωσε.
Ανέφερε επίσης ότι διασφαλίζεται ότι θα μπορεί να γίνεται στελέχωση τμημάτων του δημοσίου που έχουν ελλείψεις από υφιστάμενο προσωπικό σε τμήματα του δημοσίου που έχουν πλεονάζον προσωπικό ανάλογα με τις ανάγκες.
«Αυτά είναι δραστικές τομές που θα έχουν μεγάλο αποτέλεσμα στο μακροπρόθεσμο και στο μεσοπρόθεσμο διάστημα», είπε.
Ο στόχος ανέφερε είναι η μεταρρύθμιση να τεθεί σε εφαρμογή το 2017, που είναι ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα προετοιμασίας. Επιλέξαμε, πρόσθεσε, να μην αφήσουμε μεγάλες περιόδους προσαρμογής ακριβώς γιατί πρέπει να γίνει.
Απατώντας σε επικρίσεις συντεχνιών, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι οι μισθοί στο δημόσιο και οι προσαυξήσεις ήδη καθορίζονται μέσω νομοθεσίας. Αυτή τη στιγμή, είπε, περνά μια διαφορετική νομοθεσία. Όσον αφορά την αποκατάσταση των μισθών, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι οι μειώσεις που έγιναν το 2012 είναι μόνιμες.
Αναφορικά με τις αυξήσεις είπε ότι αν περάσει ο νέος τρόπος υπολογισμού των αυξήσεων με βάση το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, θα αρχίσουν να δίνονται αυξήσεις από το 2017, ωστόσο οι μισθοί δεν θα επανέλθουν στα πρότερα επίπεδα που ήταν μέχρι το 2011.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος χαιρέτισε το γεγονός ότι όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα για μεταρρύθμιση. Ανέφερε ότι συμφωνεί με την φιλοσοφία της Κυβέρνησης ότι πρέπει να βρεθούν οι τρόποι ώστε να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες για να μπορεί η οικονομία να συντηρεί μια δημόσια υπηρεσία σε προκαθορισμένους στόχους. Ανέφερε ωστόσο ότι είναι ένα εύλογο ερώτημα κατά πόσο η πρακτική εφαρμογή αυτών των νομοσχεδίων είναι εφικτοί, αφού έχουν κατατεθεί από την άλλη πλευρά σωρεία εύλογων προβληματισμών για το κατά πόσο μπορεί να διασυνδέεται η ασφάλεια του κράτους με δημοσιονομικούς στόχους, κατά πόσο η παιδεία να αντιμετωπίζεται με κριτήρια επιχειρηματικότητας και κατά πόσο η σημερινή δομή της ΕΔΥ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να τεθούν σε εφαρμογή όλα αυτά που λέει η Κυβέρνηση, όπως η ΕΔΥ οι γραπτές εξετάσεις για χιλιάδες υποψηφίους κάθε χρόνο.
Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί συναίνεση, αναφέροντας ότι η όποια συγκρουσιακή προσέγγιση δεν θα βοηθήσει το στόχο του εκσυγχρονισμού του κράτους για να εξυπηρετεί τον Κύπριο πολίτη.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου σε τοποθέτησή του εντός της Επιτροπής εξέφρασε επιφύλαξη κατά πόσο το νέο σύστημα αξιολόγησης μπορεί να εφαρμοστεί σε 1-1,5 μήνα και πρότεινε να εφαρμοστεί πιλοτικά από το 2016. Εξέφρασε επίσης διαφωνία για το θέμα των προσαυξήσεων οι οποίες, όπως είπε, είναι έτσι κι αλλιώς παγοποιημένες και υπάρχει προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο για το θέμα.
Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ανέφερε ότι η προσπάθεια να επιβληθούν ρυθμίσεις σε εργασιακά μέσα από νομοθεσία υποσκάπτει τη συλλογική διαπραγμάτευση και τις συλλογικές συμβάσεις. Ο αυτοματισμός στα εργασιακά δικαιώματα, ανέφερε, ανοίγει ένα κεφάλαιο που μας παίρνει χρόνια πίσω όταν οι εργοδότες αποφάσιζαν όρους απασχόλησης. Εξέφρασε επίσης διαφωνία για το θέμα της ΑΤΑ και την προσπάθεια που γίνεται να επιβληθεί μέσα από τη νομοθεσία ότι οι εργαζόμενοι θα παίρνουν μόνο το 50% της ΑΤΑ, όταν και εφόσον υπάρχει τιμαριθμικό επίδομα. Κάτι τέτοιο, ανέφερε ανατρέπει το όλο σύστημα από το 1960 και μετά.
Όσον αφορά τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ανέφερε ότι η ΠΕΟ απαίτησε και διεκδίκησε να υπάρξει συλλογική συμφωνία, πλαίσιο συλλογικής σύμβασης που να καλύπτει αυτά τα ζητήματα ώστε να μην ενταχθεί μέσα στα πλαίσια του νόμου και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας. Ανέφερε επίσης ότι οι συντεχνίες πέτυχαν αυτή τη συμφωνία για το 2017-18, απαιτώντας να επαναδιαπραγματεύονται τη συμφωνία κατά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με τις συνθήκες. Πρόσθεσε ότι το θέμα της ΑΤΑ παραμένει ανοικτό για την ΠΕΟ που επιμένει στην πλήρη αποζημίωση του εργαζόμενου.
Ο ΓΓ της ΟΗΟ ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία χαιρέτισε τη διάθεση της Κυβέρνησης για κοινωνικό διάλογο και την επαναφορά του διαλόγου σε μια βιώσιμη εξέλιξη. Εξέφρασε τη διαφωνία της ΣΕΚ με τη νομοθετική ρύθμιση θεμάτων μισθοδοσίας, αναφέροντας ότι στον ημικρατικό τομέα και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα κατέληξαν σε μια κατ' αρχήν συμφωνία-πλαίσιο με την Κυβέρνηση που ρυθμίζει ότι η μεταβολή του κρατικού μισθολογίου θα διασυνδέεται με το ονομαστικό ΑΕΠ. Το θέμα, είπε, είναι να παραχωρηθούν προσαυξήσεις από την 1/1/2017, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Όσον αφορά την κινητικότητα, ανέφερε ότι οι ανθρώπινοι πόροι θα πρέπει να αξιοποιούνται σωστά και αποτελεσματικά. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να διευρυνθεί η λογική της κινητικότητας και τους έκτακτους και ωρομίσθιους υπαλλήλους, μαζί με ταυτόχρονο περιορισμό της υποχρεωτικής απόσπασης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










168