«Η Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία ανά τους αιώνες. Έμφαση στη διδακτική πράξη»
Άρχισε σήμερα Τρίτη τις εργασίες του στην Πάφο το διήμερο Συνέδριο Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας, με θέμα «Η αρχαία Κυπριακή Γραμματεία ανά τους αιώνες. Έμφαση στη διδακτική πράξη».
Το Συνέδριο διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, σε συνεργασία με τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Εργαστήριο Κυπριακών Μελετών του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων και τον Σύνδεσμο Ελλήνων Φιλολόγων Κύπρου «Στασίνος».
Οι εργασίες του συνεδρίου άρχισαν με χαιρετισμό του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή τον οποίο ανέγνωσε ο διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης Κυπριανός Λούης. «Η αξιόλογη αυτή διοργάνωση» ανάφερε ο υπουργός Παιδείας, «φιλοξενεί εκλεκτούς ομιλητές σε θέματα μελέτης του θησαυρού αυτού της Κύπρου μας, εκπαιδευτικούς που θα παραμείνουν καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις καθώς και μαθητές που θα παρουσιάσουν δικές τους δημιουργικές εργασίες.
Η επιστημονική αξία του υλικού της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας έχει αναγνωρισθεί διεθνώς και αναμφίβολα θα προβληθεί επάξια και πειστικά από τους εκλεκτούς επιστήμονες στις εισηγήσεις που ακολουθούν».
Ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού ευχαρίστησε τους συγγραφείς των έξι τόμων που μαζί με τους συνεργάτες τους μόχθησαν για να δώσουν μια άρτια επιστημονικά και συνάμα ελκυστική έκδοση των πολλών και ποικίλων έργων της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας: τον καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Ανδρέα Βοσκό, τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου αείμνηστους Κώστα Μιχαηλίδη και Ιωάννη Ταϊφάκο.
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού πέρα από την εκπαιδευτική αξία του συνεδρίου αναγνωρίζει και την προσφορά του στον σύγχρονο πολιτισμό. Οι εργασίες που θα ακολουθήσουν ανέφερε στο χαιρετισμό του ο κ. Καδής « θα δώσουν την δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς μας να επιμορφωθούν από καταξιωμένους επιστήμονες σε θεματικές της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας και να αντλήσουν τη γνώση που χρειάζονται, ώστε να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές μας στην αξιοποίηση αυτού του πλούτου. Από την άλλη, αποτελεί πρόκληση για τη νέα γενιά να ερευνήσει το υλικό που έχει διασωθεί και να εκτιμήσει την αξία του. Στόχος, ο οποίος ήδη επιτεύχθηκε με τη θεσμοθέτηση από πέρσι του Παγκύπριου διαγωνισμού Αρχαίας Κυπριακής γραμματείας, στο πλαίσιο του οποίου κατατέθηκαν πολύ αξιόλογες και δημιουργικές εργασίες» Ο υπουργός Παιδείας Συγχάρηκε επίσης το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 180 χρόνων από την ίδρυσή του, καθώς και για την όλη συμβολή του στην έρευνα και διδασκαλία της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας. «Ιδιαίτερη τιμή οφείλεται στον εμπνευστή της προσπάθειας αυτής , τον καθηγητή Ανδρέα Βοσκό, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλε τα μέγιστα στη διάσωση, καταγραφή και προβολή της πανάρχαιας πολιτισμικής κληρονομιάς της Κύπρου μας».
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων και πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρης Ταλιαδώρος. (Ακολουθεί άλλη είδηση)
Το συνέδριο χαιρέτησαν επίσης ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος Και εκ μέρους του Εθνικού και Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών ο καθηγητής Γλωσσολογίας Παναγιώτης Κοντός.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγινε η βράβευση μαθητών/μαθητριών για τις εργασίες τους στο Β΄ Παγκύπριο Διαγωνισμό Αρχαίας Κυπριακής γραμματείας με θέμα: « Η λατρεία της Αφροδίτης στην Αρχαία Κύπρο και η παρουσία της στη διαχρονική πολιτισμική παράδοση της μεγαλονήσου».