Άρχισε το «10ήμερο Εκπαιδευτικού» που διοργανώνει η ΠΑΔΕΔ Λεμεσού


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σήμερα Δευτέρα, η έναρξη του «10ημερου Εκπαιδευτικού» στο ΚΒ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού, που διοργανώνει η ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία. Η διάλεξη είχε θέμα «Τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα (ΝΑΠ) Κοινωνικών Σπουδών για το Νηπιαγωγείο: από το "μάθημα" στην "σπουδή"», με εισηγήτρια την Δρ Σταυρούλα Φιλίππου, (φωτογραφία  πάνω) Λέκτορα του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα "Ανάπτυξη Προγραμμάτων και Διδασκαλία" .

Τον χαιρετισμό απεύθυνε ο Αντώνης Βρασίδα, Πρόεδρος Ε.Ε. ΠΑΔΕΔ Λεμεσού.

Εκ μέρους του Επαρχιακού Γραφείου Παιδείας Λεμεσού, στη διάλεξη παρευρέθηκε η επιθεωρήτρια Προδημοτικής Εκπαίδευσης Ευαγγελία Παναγιώτου Ματθαίου, η οποία τόνισε την εφαρμογή των ΝΑΠ ως μια πρωτοπόρα διεργασία, για την οποία απαιτείται ομαλή μετάβαση με την σταδιακή εφαρμογή τους. Στην προσπάθεια διαμόρφωσης υποστηρικτικού νηπιαγωγείου πρόσθεσε, η εφαρμογή των Κοινωνικών Σπουδών (ΚΣ) ως μάθημα στα νηπιαγωγεία, αποσκοπεί ώστε «οι μαθητές να έχουν δική τους φωνή και η δική τους προοπτική να λαμβάνεται υπόψη». Η επιθεωρήτρια σημείωσε επίσης ότι το Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Λεμεσού βρίσκεται κοντά και παρέχει συνεχή υποστήριξη, βοήθεια και καθοδήγηση στους εκπαιδευτικούς/νηπιαγωγούς.

Η εισηγήτρια Δρ Σταυρούλα Φιλίππου, μέσα από μια πλούσια παρουσίαση με εικόνες, βίντεο, αλλά και ομαδικές και ατομικές δραστηριότητες, ανέλυσε μεθόδους προσέγγισης των ΝΑΠ ξεκινώντας από μια ιστορική αναδρομή σχετικά με τα Αναλυτικά Προγράμματα (ΑΠ), περνώντας στο θεωρητικό πλαίσιο και περιεχόμενο των Κοινωνικών Σπουδών, δίνοντας διάφορα παραδείγματα, και καταλήγοντας στις επιπλέον προκλήσεις που πιθανόν να προκύπτουν μέσα από το μάθημα των ΚΣ και του κρυφού αναλυτικού προγράμματος.

Στην πρώτη αγωγή, επισήμανε η ομιλήτρια, «αποτελεί πρόκληση ο συνδυασμός αγωγής και εκπαίδευσης» και πολλές φορές «το status και οι βαθμίδες των μαθημάτων καθορίζουν τα ΑΠ». Μέσα από την παρουσίαση τονίστηκε ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην εφαρμογή των ΝΑΠ και επισημάνθηκε ότι στη βάση της παιδαγωγικής αυτονομίας σε συνδυασμό με την υποστήριξη στη διαδικασία, ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να ερμηνεύει με τέτοιο τρόπο τα ΝΑΠ ώστε να δίνει νόημα στο επάγγελμά του και θέληση στα παιδιά να έρθουν στο σχολείο.

Τέλος, μέσω της διαθεματικής προσέγγισης ο σκοπός των ΝΑΠ παρουσιάζεται να απομακρύνεται από το μάθημα ως κήρυγμα ή αλλιώς παράδοση γνώσης, και να μεταφέρεται στην "σπουδή" και τη διερεύνηση προβλημάτων, ερωτημάτων και διαφόρων ζητημάτων, με στόχο τη βελτίωση κοινωνικών προβλημάτων.

Το «Δεκαήμερο του Εκπαιδευτικού» συνεχίζεται με το εξής πρόγραμμα:

ΤΕΤΑΡΤΗ 17/04/2013 17:00 - 19:00 ΚΣτ΄  ΔΗΜΟΤΙΚΟ
Εγγραφές 16:30-17:00)
Το μάθημα της Λογοτεχνίας στο δημοτικό σχολείο: Αισθητική Απόλαυση ...και όχι μόνο!

Εισηγήτρια
Δρ Δήμητρα Μέσσιου (ΕΔΕ)

Βιωματικά Εργαστήρια:
Σχεδιασμός διδακτικής ενότητας Λογοτεχνίας

Εκπαιδευτικοί: Ομάδα Υποστήριξης Προγράμματος Σπουδών της Λογοτεχνίας:
Μιχάλης ΜάρκουΕλένη, Μηνά Ματθαίου, Άννα Κουππάνου

ΔΕΥΤΕΡΑ 22/04/2013 17:00-19:00 ΚΕ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟ
(Εγγραφές 16:30-17:00)
Αποτελεσματική Διδασκαλία: Σύγχρονες αρχές και χαρακτηριστικά

Βιωματικά Εργαστήρια:
Παρατήρηση Οπτικογραφημένης Διδασκαλίας- Ομαδική Δραστηριότητα

Εισηγητές:
Δρ Θεοδωρίδης Αντρέας (ΕΔΕ)
Θεοδώρου Ροδούλα (ΕΔΕ)
Δρ Κυθραιώτης Αντρέας (ΕΔΕ)
Δρ Στυλιανίδης Μάριος (ΕΔΕ)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










172