Αρχιτεκτονική και τοιχογραφία στο Ακρωτήρι Θήρας.Μια ιστορία 3500 χρόνων ζωντανεύει στο Π. Frederick


Οι ανασκαφές στο προϊστορικό Ακρωτήρι, έφεραν και φέρνουν στο φως αριστουργήματα που αφήνουν ειδικούς και όχι, άφωνους.

Η αισθητική που έρχεται κοντά μας, μέσα από ένα ταξίδι 3500 χρόνων, είναι συντηρημένη εξαιρετικά από τους εξειδικευμένους επιστήμονες. 

Οι ζωηρές τοιχογραφίες, σοφά εναρμονισμένες στον αρχιτεκτονικό ρυθμό των κτηρίων αναδεικνύουν μια βαθύτατα προχωρημένη αντίληψη τόσο για την οργάνωση όσο και για την αισθητική των κατοικιών του Ακρωτηρίου.

Η διάλεξη- παρουσίαση, θα γίνει την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου στην αίθουσα Τάσσος Παπαδόπουλος του Πανεπιστημίου Frederick με ώρα έναρξης 19:30.

Οδηγός σε αυτή την ιστορική διαδρομή, η κα Κλαίρη Παλυβού Ομότιμος Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  και Καθηγήτρια στο  Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Συντήρηση και Αποκατάσταση Ιστορικών Κατασκευών και Μνημείων του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederick.

Το ακαδημαϊκό της έργο εστιάζει, μεταξύ άλλων, στην ιστορία και την τέχνη του προϊστορικού Αιγαίου.

Η κα Παλυβού, μέλος της ανασκαφής του Ακρωτηρίου και της αρχαίας Άβαρις στην Αίγυπτο, μελετά τις μινωικού τύπου τοιχογραφίες και στις δύο περιοχές και με τη βοήθεια προβολών θα μας μεταφέρει όχι μόνο στην αισθητική εκείνων των μακρινών εποχών αλλά και στα μυστικά της Θηραϊκής αρχιτεκτονικής και στον ιδιαίτερο τρόπο ιεράρχησης των χώρων και των πληροφοριών μέσα στις κατοικίες.

Κατά κάποιο τρόπο, θα μεταφερθούμε για λίγο στην καθημερινή σπιτική ζωή των κατοίκων του αρχαίου Ακρωτηρίου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











432