Ας περιμένουν οι καρέκλες...


ΤΟΥ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ ΧΑΡΤΣΙΩΤΗ*

Συνεχείς είναι οι αναφορές των τελευταίων ημερών σε σχέση με το ζήτημα του ύψους του ποσού που χρειάζεται να δανειστεί η Κύπρος, για να καλύψει τις ανάγκες του τραπεζικού της τομέα. Χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί οτιδήποτε από επίσημα χείλη, δημοσιεύματα αναφέρουν  πως οι αρχικές εκτιμήσεις της «PIMCO» για ανάγκες ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ θα είναι τελικά μειωμένες φτάνοντας στα 9 δις ευρώ, ενώ η Κυβέρνηση ασκεί πιέσεις για περαιτέρω μείωση. Σε οποιαδήποτε περίπτωση και τα δύο σενάρια καταλήγουν σε ένα συνολικό χρέος που υπερβαίνει το φράγμα του 120% επί του ποσοστού του ΑΕΠ της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που το καθιστά μη βιώσιμο.

Θέση του Κινήματός μας, όπως άλλωστε αναφέρεται και στο Πλαίσιο Αρχών και Προτάσεων που κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο, είναι πως πρέπει να ασκηθούν πιέσεις για διαχωρισμό των αναγκών του δημοσίου και των αναγκών των τραπεζών και να συμφωνηθεί η αναδρομική απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των Κυπριακών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Θεωρούμε αδιανόητο το κράτος και επομένως οι πολίτες να επωμιστούν ένα χρέος για το οποίο καμία ευθύνη δεν φέρουν οι ίδιοι. Αυτή άλλωστε είναι και η προτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο βρίσκει αντίσταση από τους «εταίρους» μας εντός Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Η θέση που εκφράζουν Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία και Αυστρία πως απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων θα είναι εφικτή μόνο μετά τον Μάρτιο του 2014, αφότου λειτουργήσει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Ε.Ε., παραπέμπει έμμεσα σε κομματικές σκοπιμότητες των κυβερνήσεων των εν λόγω κρατών. Ενδεικτική είναι άλλωστε και η έντονη άρνηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ να συζητήσει οτιδήποτε πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013.

Η πρόσφατη επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς Μπαρόζο (11/01/2013), με την οποία προωθεί το εν λόγω αίτημα της πλευράς μας κινείται μεν στην ορθή κατεύθυνση, ωστόσο καταδεικνύει το επίπεδο προχειρότητας που επέδειξε η Κυπριακή Κυβέρνηση κατά τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Συγκεκριμένα υπενθυμίζουμε πως η ίδια η Κυβέρνηση Χριστόφια υπέκυψε στις πιέσεις για απάλειψη πρόνοιας σχετικά με την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των Κυπριακών τραπεζών από το προσχέδιο του μνημονίου.

Για το ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου είναι επείγουσα ανάγκη να βρεθεί η χρυσή τομή ούτως ώστε να επιτευχθούν οι προαναφερόμενοι στόχοι και να τερματιστεί η αβεβαιότητα στην αγορά και την κοινωνία. Παρά την έντονη διαφωνία μας με χειρισμούς που έγιναν στο παρελθόν δηλώνουμε τη στήριξή μας σε όποια διαβήματα γίνουν από την Κυβέρνηση προς επίτευξη του στόχου του διαχωρισμού των αναγκών του δημοσίου από αυτών του τραπεζικού τομέα. Παράλληλα καλούμε τις πολιτικές δυνάμεις που κοκορεύονται για το κύρος τους εντός της Ε.Ε. να αφήσουν για λίγο τους διαδικτυακούς καυγάδες και τον προεκλογικό «αγώνα» για να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους, εάν όντως διαθέτουν, και να ασκήσουν άμεσα πιέσεις για κάμψη της αδιαλλαξίας των προαναφερθέντων κρατών και κυρίως της Γερμανικής κυβέρνησης. Η προεδρική καρέκλα μπορεί να περιμένει, το μέλλον του κράτους και των επόμενων γενεών όχι.

*Αντιπρόεδρος ΜΕΤΩΠΟΥ Κ.Φ.Η.Β

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










169