Ας πούμε ένα ανέκδοτο: Το Μνημόνιο τέλειωσε


TOY ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*

Στις 7 του Μάρτη 2016 βγήκαμε από το μνημόνιο πανηγυρίζει η Κυβέρνηση. Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης επεσήμανε με στόμφο «ότι έχουμε διανύσει τεράστια απόσταση, έχουμε αφήσει πίσω την ύφεση και εξασφαλίσαμε δεύτερη ευκαιρία»¹.  Αν η κατάσταση δεν ήταν για κλάματα θα ήταν για γέλια. Τι είναι τελικά το μνημόνιο για την κυβέρνηση; Προφανώς  είναι μόνο μια λέξη ή κάποιοι αριθμοί που ευημερούν. Επειδή όμως αυτοί που πανηγυρίζουν δεν μιλούν σε εξωγήινους αλλά στα θύματα της λιτότητας, και επειδή δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου, ας βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Το μνημόνιο δεν είναι μια αράδα από στατιστικούς δείκτες, αλλά μια σειρά επώδυνα αντιλαϊκά μέτρα.  Αν το μνημόνιο στα χαρτιά  «τέλειωσε»², στην πράξη ζει και βασιλεύει, εφαρμόζεται και μας καταδυναστεύει, αφού οι ρυθμίσεις του είναι χωρίς ημερομηνία λήξης. Μνημόνιο είναι:

  1. Οι βάρβαρες περικοπές που έφεραν ύφεση, αποπληθωρισμό και ανεργία. Εξαφανίστηκε άραγε δια μαγείας η ανεργία επειδή η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη λήξη του μνημονίου; Προφανώς όχι. Το μνημόνιο ζει και θα μας δυναστεύει για χρόνια.
  2. Η μαζική ανεργία και η ανέχεια του κόσμου που έδωσαν στους εργοδότες τη χρυσή ευκαιρία να επιβάλουν στους πεινασμένους πολίτες τους εξευτελιστικούς μισθούς των €500. Το μήνυμα σαφές. Ή δουλεύετε για ψίχουλα ή πηγαίνετε στα κοινωνικά παντοπωλεία να ζητιανέψετε. Μήπως αυξήθηκαν οι μισθοί με το τέλος του μνημονίου; Και πάλι η απάντηση είναι αρνητική. Το μνημόνιο συνεχίζει να στοιχειώνει τη ζωή μας.
  3. Η δραστική περικοπή του κοινωνικού κράτους κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ δεν φαίνεται και ούτε έχει χρονικό ορίζοντα τέλους.
  4. Οι καταθέσεις μας, δηλαδή οι αιματηρές οικονομίες μιας ζωής, κουρεύτηκαν και έγιναν καπνός εξαιτίας του μνημονίου. Οι υποσχέσεις του τύπου « δεν θα δεχτώ κούρεμα» έγιναν καπνός όπως και τα λεφτά μας.  Θα μας δώσουν άραγε τις καταθέσεις μας  πίσω τώρα που «τέλειωσε» το μνημόνιο; Προφανώς όχι. Το μνημόνιο είναι « νυν και αεί» και «αξημέρωτη νύκτα».
  5. Το μνημόνιο δημιούργησε τη νομική βάση για ιδιωτικοποίηση των Ημικρατικών Οργανισμών και μεταφορά του δημόσιου πλούτου στο αδηφάγο ιδιωτικό κεφάλαιο. Θα σταματήσουν άραγε οι ιδιωτικοποιήσεις τώρα που «τέλειωσε» το μνημόνιο; Η απάντηση είναι πάλι αρνητική αφού το μνημόνιο και η κρίση ήταν μόνο η εύλογος αφορμή. Επιπλέον θέλουν να μεταφέρουν τους υπαλλήλους των ημικρατικών στο δημόσιο για να κρατικοποιήσουν το κόστος λειτουργίας τους και να ιδιωτικοποιήσουν τα κέρδη. Το μνημόνιο συνεχίζει και θα συνεχίζει ως οδοστρωτήρας το απαίσιο έργο της περεταίρω φτωχοποίησης των φτωχών και της υπέρ-συσσώρευσης  του πλούτου στα χέρια ελαχίστων κροίσων.
  6. Το χαράτσι του φόρου ακίνητης περιουσίας που εισήγαγε η κυβέρνηση λόγω μνημονίου αποτελεί τον φθινοπωρινό εφιάλτη κάθε πολίτη αφού κάθε μεροκαματιάρης πληρώνει εκατοντάδες ευρώ για  το σπίτι που μένει, για κάθε κληρονομικό κτηματάκι που πήρε από τους γονείς του που δεν του αποφέρει εισόδημα. Μήπως σταματά το χαράτσι του κτηματικού φόρου; Όχι μόνο δεν σταματά αλλά από το φθινόπωρο του 2016 θα μας φορολογούν όχι με τιμές 1980 αλλά με τιμές 2014. Το μνημόνιο είναι μια θηλιά στο λαιμό μας που  θα σφίγγει περισσότερο χρόνο με το χρόνο.
  7. Ο ανώτατος συντελεστής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ένας φόρος που πλήττει κυρίως τους μισθωτούς, αυξήθηκε λόγω μνημονίου από 30% σε 35%. Θα αναιρεθεί το φορολογικό τσουνάμι τον Απρίλη του 2016; Προφανώς όχι. Το μνημόνιο συνεχίζει να στοιχειώνει τη ζωή και να αδειάζει τις τσέπες μας.
  8. Τα ασφυκτικά εισοδηματικά κριτήρια στα επιδόματα τέκνου και  φοιτητών εξανέμισαν τα επιδόματα που παίρναμε ως το 2011. Θα αλλάξουν άραγε τα εισοδηματικά κριτήρια τώρα που βγαίνουμε από το μνημόνιο; Προφανώς όχι. Μνημόνιο για πάντα.
  9. Οι ηλικίες συνταξιοδότησης έχουν αυξηθεί κατά δύο χρόνια για να πεθαίνει ο κόσμος στη δουλειά χωρίς να παίρνει σύνταξη. Μπήκαν ποινές για να αποτραπούν οι πρόωρες αφυπηρετήσεις και συνταξιοδοτήσεις. Σαν να και ο καθένας από εμάς έχει υπογράψει συμβόλαιο με το Θεό ότι θα ζήσει περισσότερα χρόνια. Ενώ οι νεολαίοι είναι άνεργοι κάποιοι φανατικοί νεοφιλελεύθεροι ζητούν αύξηση των ηλικιών συνταξιοδότησης μέχρι τα 70. Για να μεταναστεύσουν οι νέοι και για να προλάβουμε εμείς να πεθάνουμε στη δουλειά και να κατάσχουν τις εισφορές μας στο ΤΚΑ. Έτσι θα υπάρχει χρήμα όταν θα χρειαστούν ξανά διάσωση οι τράπεζες. Θα μειωθεί η ηλικία συνταξιοδότησης τώρα που βγαίνουμε από το μνημόνιο; Το αντίθετο. Κάθε πέντε χρόνια θα ανεβαίνει κατά έξι μήνες. Το μνημόνιο  εμβαθύνεται.
  10. Οι εισφορές των ασφαλισμένων στο ΤΚΑ αυξήθηκαν κατά 1% από το 2014 και θα συνεχίσουν να αυξάνονται ανά πενταετία ως το 2050. Θα φύγουν οι επιβαρύνσεις δια μαγείας επειδή ο Υπουργός Οικονομικών πανηγυρίζει για το τέλος του μνημονίου; Προφανώς όχι. Το μνημόνιο συνεχίζει να στοιχειώνει τη ζωή μας.
  11. Ο φόρος κατανάλωσης πάνω στα καύσιμα αυξήθηκε λόγω μνημονίου κατά 12σ το λίτρο. Ενώ η τιμή του πετρελαίου κατρακύλησε από τα $100 στα $40 το βαρέλι η τιμή των καυσίμων επιμένει πάνω από το €1 το λίτρο. Αυτό συμβαίνει λόγω της βαριάς φορολογίας που καλύπτει το 70% της τιμής των καυσίμων. Θα μειωθούν άραγε οι εξοντωτικές αυτές φορολογίες τώρα που «τέλειωσε» το μνημόνιο; Και πάλι δυστυχώς η απάντηση είναι αρνητική.
  12. Αυξήθηκε ο φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα. Μπήκαν φόροι ακόμα και στα κέρδη από τα λαχεία ύψους 20%. Ο φόρος πάνω στους τόκους των καταθέσεων αυξήθηκε στο θεόρατο 30%. Θα μειωθούν άραγε όλα αυτά τα χαράτσια τώρα που «τελειώνει» το μνημόνιο; Προφανώς όχι. Το μνημόνιο ζει και βασιλεύει και τη ζωή μας δυναστεύει.
  13. Οι συντελεστές ΦΠΑ πριν το μνημόνιο ήταν 7% και 17% ενώ μετά το μνημόνιο αυξήθηκαν σε 9% και 19%  και απομυζούν τα ήδη μειωμένα έσοδα του κοσμάκη. Θα μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ τώρα που τελειώνει το μνημόνιο; Προφανώς όχι. Το μνημόνιο δεν πέθανε το Μάρτη του 2016. Το μνημόνιο βρυκολάκιασε  και θα συνεχίσει να ρουφά το αίμα του κοσμάκη.
  14. Οι μισθοί και οι συντάξεις «των προνομιούχων» του δημόσιου τομέα μειώθηκαν κλιμακωτά από το πρώτο ευρώ μέχρι και 17,5%. Επέβαλαν έκτακτες εισφορές 2,5% ως 3,5% στο μέρος του μισθού που υπερβαίνει τα €1500. Πάγωσαν τις προσαυξήσεις για πέντε χρόνια και η συνακόλουθη μείωση θα μεταφέρεται αλυσιδωτά για δεκαετίες. Επιπλέον μας φόρτωσαν 3% συνταξιοδοτικές εισφορές, αύξησαν την εισφορά στο Ταμείο Χηρών από 0,75% σε 2%, κατάργησαν τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επιβάλλοντας μας εισφορές 1,5%, κατάσχεσαν τις εισφορές των αγάμων στο Ταμείο Χηρών, έκοψαν 10% από τους μισθούς των νεοεισερχομένων στο δημόσιο, κατάργησαν την επαγγελματική σύνταξη και το φιλοδώρημα για όσους διορίστηκαν μετά τον Οκτώβρη του 2011, πετσόκοψαν τα επιδόματα των αστυνομικών και των νοσοκόμων κατά 15%. Θα σταματήσει το πετσόκομμα των μισθών; Μόνο η έκτακτη εισφορά πιθανόν να επιστραφεί το 2017. Κάθε 100 ευρώ που μας πήραν θα μας επιστρέψουν μόνο τα 5 και θα θέλουν να τους πούμε και ευχαριστώ για την γενναιοδωρία τους.
  15. Ο σφαγιασμός των μισθών ονομάστηκε «εξυγίανση». Για τη στρεβλή λογική των νεοφιλελεύθερων αστών η κοινωνική ασφάλιση και ο αξιοπρεπής μισθός είναι «αρρώστια» και «λίπος» που πρέπει να κοπεί. Δυστυχώς η νοοτροπία αυτή τείνει να κατοχυρωθεί ως απόλυτη μεταφυσικού τύπου δογματική αλήθεια. Αν μπορούσαν θα επέκτειναν το μνημόνιο και πέραν του τάφου.
  16. Η αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή (ΑΤΑ), ο θεσμός που θωράκιζε την αγοραστική δύναμη των μισθών προβλέπεται από το μνημόνιο να επανέλθει μισή (50%) το 2017, μετατρεπόμενη σε μηχανισμό μείωσης των μισθών. Όταν κάποτε ο αποπληθωρισμός τελειώσει και με ένα ύψος (υποθετικού) πληθωρισμού 2% το χρόνο οι μισθοί θα μειώνονται κατά 1% ετήσια λόγω ακρωτηριασμένης ΑΤΑ. Η κληρονομιά του μνημονίου βαριά..

Τώρα που πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές ο καθένας από εμάς έχει το δικαίωμα να αποδοκιμάσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης με τη ψήφο του. Αν δεν το κάνουμε θα είμαστε συνένοχοι και συμμέτοχοι των δικών μας δεινών.

Σημειώσεις

  1. http://www.philenews.com
  2. Δυστυχώς ούτε στα χαρτιά τέλειωσε το μνημόνιο αφού η Τρόικα θα συνεχίσει να έρχεται δυο  φορές τον χρόνο και να «αξιολογεί την πρόοδο μας» μέχρι να αποπληρωθούν τα τρία τέταρτα του χρέους, δηλαδή θα είμαστε σε επιτήρηση ως το 2031.
    *ΒΓΓ ΑΚΙΔΑ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










158