Αθ. Μιχαηλίδου: Στόχος της Επιμόρφωσης, η αλλαγή της κουλτούρας των εκπαιδευτικών στα σχολεία


«Η αξιολόγηση που διενεργήθηκε στα προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών Μέσης εκπαίδευσης, λειτουργεί ως βασικό εργαλείο για μας, τόσο για την αναβάθμιση των πρακτικών μας, όσο κυρίως για την υιοθέτηση σύγχρονων, ευέλικτων και δυναμικών μορφών στήριξης και ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων».

Αυτό ανέφερε στο χαιρετισμό της η Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου Αθηνά  Μιχαηλίδου στη διάρκεια της διάσκεψης Τύπου  για την Αξιολόγηση του έργου της Ενδοϋπηρεσιακής Επιμόρφωσης. από το ΠΙ.

Συνεχίζοντας η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι: «Με ικανοποίηση έχουμε επιβεβαιώσει αυτά που η διεθνής έρευνα αναδεικνύει για τους εκπαιδευτικούς μας: παρακολουθούν πολλές ώρες επιμόρφωσης σε εργάσιμο και μη εργάσιμο χρόνο και είναι ικανοποιημένοι γενικά από τις περισσότερες δράσεις του ΠΙ. Ταυτόχρονα, έχουν συγκεκριμένες ανάγκες επαγγελματικής μάθησης στις οποίες εμείς στηρίζουμε το έργο μας».

Η διεθνής βιβλιογραφία, οι προτάσεις εκσυγχρονισμού του εκ/κού μας συστήματος αλλά και η διάγνωση επιμορφωτικών αναγκών που διοργανώνουμε κάθε χρόνο μεταξύ των εκπαιδευτικών στα σχολεία, μας έδωσε το έναυσμα για αναβάθμιση του έργου μας, συμβαδίζοντας με τις προσπάθειες βελτίωσης της ποιότητας του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Η απόφαση του ΥΣ για υιοθέτηση της επαγγελματικής μάθησης από το ΠΙ, σε συνεργασία με τα σχολεία, μας έδωσε το πλαίσιο το οποίο οριοθετεί και το ρόλο του ΠΙ στην εκπαίδευση του τόπου μας. Κατά τη φετινή χρονιά εφαρμόζουμε την επαγγελματική μάθηση σε σχολεία Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Πρόκειται για μια προσπάθεια που εδράζεται στην αποκέντρωση, στην αυτονομία των σχολείων και κυρίως στη διασύνδεση των αναγκών του σχολείου με τις ανάγκες των εκπαιδευτικών. Πρόκειται επίσης για μια φιλόδοξη προσπάθεια, η οποία επιδιώκει αλλαγή της κουλτούρας των εκπαιδευτικών στα σχολεία, αυτονόμηση του ίδιου του εκπαιδευτικού, αποδίδοντάς του δυναμικό ρόλο στη δική του μάθηση και διευκολύνοντας τη δημιουργία κοινοτήτων μάθησης εντός των σχολείων».

Ακολούθως σημείωσε ότι «η εστιασμένη αυτή επιμορφωτική δράση, μας επιτρέπει να οργανώσουμε το έργο του ΠΙ προς αυτή την κατεύθυνση, η οποία διαχρονικά αποτέλεσε και αποτελεί στόχο μας: τη στήριξη των εκπαιδευτικών της τάξης για τη βελτίωση της διδασκαλίας και της μάθησης».

 

Η κ. Μιχαηλίδου υπογράμμισε ότι «για να πετύχει η προσπάθεια αυτή, που αποτελεί την καρδιά του εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού μας συστήματος, πρέπει να λειτουργήσουν υποστηρικτικά όλοι οι μηχανισμοί του ΥΠΠ, να συνεχιστεί η παρακολούθηση των δράσεων αλλά και να δοθεί χρόνος για την αλλαγή της κουλτούρας που επιδιώκουμε. Παράλληλα, η ενδυνάμωση του ίδιου του ΠΙ, το οποίο λόγω του ρόλου του στην εφαρμογή αυτή βελτιώνεται εκ των έσω, θεωρείται επιβεβλημένη, ώστε να μπορέσει διαχρονικά να στηρίξει την προσπάθεια βελτίωσης της διδασκαλίας και της μάθησης».

Καταλήγοντας ευχαρίστησε τον υπουργό Παιδείας για τη στήριξη της προσπάθειας την κοινοπραξία εταιριών για την εργασία που διεκπεραίωσε, ιδιαίτερα τους συναδέλφους της για τις άοκνες προσπάθειές τους αλλά και για τη θέληση για συνεχή βελτίωση και φυσικά τους συναδέλφους στα σχολεία για την στήριξη και τη συνεργασία.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











117