Αθηνά Μιχαηλίδου: Έτσι προχωρά το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για επιμόρφωση των εκπαιδευτικών


Τα νέα Ωρολόγια Προγράμματα του Λυκείου

ΕΡ: Σε ότι αφορά τα νέα Ωρολόγια Προγράμματα του Λυκείου, σε ποιο σημείο βρίσκεστε ως Παιδαγωγικό, για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών;

ΑΠ: Τα νέα Ωρολόγια Προγράμματα του Λυκείου είναι μια νέα πρόταση που ήλθε από το υπουργείο Παιδείας προς όλους τους εταίρους. Συνεπώς θα αναμένουμε το διάλογο για το θέμα και θα αναμένουμε να δούμε τις απόψεις των εταίρων. Ως Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έχουμε απόψεις επί του θέματος και θα τις καταθέσουμε στο υπουργείο Παιδείας. Μετά, σε συνεργασία και με τον κ. Τσιάκαλο και με το υπουργείο θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

 

Επιμόρφωση σε υπολογιστές

ΕΡ: Πως το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο επιμορφώνει τους εκπαιδευτικούς σε θέματα ηλεκτρονικών υπολογιστών;

ΑΠ: Πριν από μερικά χρόνια, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο είχε πάρει χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ειδικά για θέματα εξοικείωσης των εκπαιδευτικών στους υπολογιστές όλων των βαθμίδων, βασικά της Μέσης Εκπαίδευσης, αλλά είχαμε προωθήσει και την επιμόρφωση της Δημοτικής στην Πληροφορική. Πέρασε τεράστιος αριθμός εκπαιδευτικών, πάνω από το 80% από το πρόγραμμα. Πιστεύω ότι αυτό, δεν ήταν αρκετό. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στη διδασκαλία, ως εργαλείο στην πράξη. Είναι στις προτεραιότητες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, περιλαμβάνονται τέτοια σεμινάρια στις δράσεις του και πιστεύω ότι και στο μέλλον θα το έχουμε ως προτεραιότητά μας. Αυτό, επειδή ο τεχνολογικός αλφαβητισμός είναι βασική προτεραιότητά μας.

 

Δημοφιλείς επιλογές

ΕΡ: Με βάση την πείρα σας, ποια προαιρετικά σεμινάρια ενδιαφέρουν περισσότερο τους εκπαιδευτικούς; Υπάρχει κάποιο από αυτά που μπορεί να χαρακτηριστεί ως πόλος έλξης;

ΑΠ: Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, εκτός από τα προαιρετικά προχωρεί και σε διάγνωση αναγκών. Βλέπουμε ποιες είναι οι ανάγκες, για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε προγράμματα. Δε λειτουργούμε χωρίς δεδομένα. Τα τελευταία χρόνια τα σεμινάρια που ζητούν οι εκπαιδευτικοί σχετίζονται με θέματα εκπαιδευτικής ψυχολογίας, βίας και παραβατικότητας, θέματα που έχουν να κάνουν με τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα και θέματα Τεχνολογίας.

Τις βασικές προτεραιότητες των εκπαιδευτικών, τις έχουμε τόσο σε προαιρετική βάση, τις προφέρουμε δηλαδή στον ελεύθερο τους χρόνο και έχουμε μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών που έρχονται εδώ από όλες τις επαρχίες, αλλά τις έχουμε εντάξει και στα υποχρεωτικά μας σεμινάρια, που γίνονται σε εργάσιμο χρόνο, τόσο εδώ στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο όσο και στο παράρτημά μας στη Λεμεσό.      

Ταυτόχρονα δίνεται και τρίτη επιλογή στους εκπαιδευτικούς. Εάν η σχολική μονάδα το επιλέξει, μπορεί να καλέσει τους λειτουργούς μας να πάνε εντός του σχολείου και να βοηθήσουν στις συγκεκριμένες θεματικές.

ΕΡ: Σε σχέση με τις ηλικίες όταν τα σεμινάρια είναι προαιρετικά υπάρχει το ενδιαφέρον από τους μεγάλους να μάθουν είτε σε ότι αφορά τις τεχνολογίες είτε τα νέα άλλα προγράμματα;

ΑΠ: Το θέμα ηλικία τίθεται όταν έχουμε στα θέματά μας τεχνολογία. Εκεί βλέπουμε κάποια προτίμηση από τους νεότερους. Γενικά όμως, δε θα έλεγα ότι η ηλικία σχετίζεται με τη διάθεση για επιμόρφωση. Μπορώ να πω πως ότι έχουμε και μεγαλύτερους σε ηλικία εκπαιδευτικούς που έχουν τρομερή όρεξη για επιμόρφωση και έχουν και πολύ καινοτόμες ιδέες. Από την άλλη, βλέπουμε και νεαρούς, που δεν έχουν αυτή την όρεξη. Δε θα έλεγα ότι η ηλικία είναι η παράμετρος που επηρεάζει την όρεξη για δια βίου μάθηση. Το μήνυμα που πρέπει να πάει είναι ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί ανεξάρτητα από την ηλικία και τις ικανότητές τους ή τα ακαδημαϊκά τους προσόντα είναι ότι πρέπει να περνούν από συστηματική ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση. Τόσο από υποχρεωτική όσο και από προαιρετική.    

 

Ευρωπαϊκά κονδύλια

ΕΡ: Η Κύπρος απορροφά τα ευρωπαϊκά κονδύλια που διατίθενται στην εκπαίδευση;

ΑΠ: Ως Υπουργείο Παιδείας ξεκινήσαμε τα δυο τρία χρόνια τελευταία χρόνια πολύ δυναμικά και παίρνουμε αρκετά κονδύλια. Ένα καλό παράδειγμα ήταν που πήραμε έξι εκατομμύρια για να καλύψουμε ανάγκες για ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση για τη Μέση Εκπαίδευση. Πριν από λίγα χρόνια, πήραμε άλλα τόσα λεφτά για την τεχνολογία. Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο χρηματοδοτείται και για άλλες δράσεις του, από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Επαφίεται σε μας να ενημερωνόμαστε γι’ αυτές τις ευκαιρίες, έτσι ώστε να τις αντλούμε και να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες που έχουμε σε επιμόρφωση με ευρωπαϊκά κονδύλια.

ΕΡ: Από πλευράς τεχνολογικών μέσων είστε ικανοποιημένοι;

ΑΠ: Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο θα πρέπει να λειτουργήσει ως πρότυπο για τους εκπαιδευτικούς. όταν έρχονται εδώ για σεμινάρια θα πρέπει να δείχνουμε τον καλύτερη εικόνα έτσι ώστε να παίρνουμε παραδείγματα που να μεταφέρουμε στην τάξη. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, όμως έχουμε αρκετές ανάγκες τις οποίες έχουμε ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας. Θα θέλαμε να είχαμε μια αίθουσα διδασκαλίας που να λειτουργεί ως πρότυπο, τόσο από πλευράς τεχνολογίας όσο και διαμόρφωσής της. Νομίζω ότι σύντομα θα έχουμε να ανακοινώσουμε κάτι σχετικό.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










282