Αθηνά Μιχαηλίδου: Ποια επιμόρφωση έγινε στη Δημοτική και τι χάθηκε λόγω του μέτρου της ΠΟΕΔ


Η συνέντευξη ακολουθεί:

ΕΡ: Πως επηρέασε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το μέτρο της ΠΟΕΔ για αποχή από την επιμόρφωση;

ΑΠ: Από φέτος, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ανέλαβε πολύ σημαντικό ρόλο στην προώθηση των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων. Στους στόχους μας ήταν και οι κεντρικές επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, στα διάφορα αντικείμενα. Αυτές οι κεντρικές επιμορφώσεις, που αφορούσαν τη Δημοτική δεν έγιναν, λόγω βασικά των μέτρων της ΠΟΕΔ. Παράλληλα όμως, ως τρόπο στήριξης του εκπαιδευτικού, βρήκαμε τη στήριξη της σχολικής μονάδας. Δηλαδή αναλώσαμε πάρα πολλές δυνάμεις, στο να σχεδιάσουμε αποκεντρωμένες δράσεις, σε αντικατάσταση των κεντρικών Μας επιμορφώσεων. Έτσι ομάδες αποσπασμένων εκπαιδευτικών και λειτουργών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου «γυρίζουν» την Κύπρο και καλύπτουν ανάγκες σχολείων. Ταυτόχρονα, αυτή η εξέλιξη, μας ανάγκασε να δράσουμε και καθαρά παιδαγωγικά. Δηλαδή να δώσουμε ευκαιρία αποκέντρωσης στα σχολεία και ν’ αναπτύξουν από μόνοι τους οι εκπαιδευτικοί, δράσεις διάγνωσης αναγκών, έτσι ώστε ηλεκτρονικά να δηλώνουν τις ανάγκες τους στην ειδική πλατφόρμα που αναπτύξαμε, για να μπορούμε εμείς ως Παιδαγωγικό να τους στηρίξουμε.

ΕΡ: Ποια θα ήταν η διαφορά εάν η επιμόρφωση των δασκάλων γινόταν κανονικά;

ΕΡ: Αν γίνονταν οι κεντρικές επιμορφώσεις θα καλύπταμε τη γενική ενημέρωση, σε μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών. Τώρα γίνεται σε βάθος ενημέρωση, σε μικρό αριθμό εκπαιδευτικών μέσα στο σχολείο, η οποία είναι και η νέα τάση. Βιβλιογραφικά, αλλά και διεθνώς, η έρευνα δείχνει ότι εντός της σχολικής μονάδας είναι πιο αποτελεσματική η επιμόρφωση. Άρα, ανεξάρτητα από τα όποια μέτρα, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο συνεχίζει να έχει ως βασικό στόχο του τη στήριξη της σχολικής μονάδας, τη στήριξη του εκπαιδευτικού, τη στήριξη δράσεων εντός του σχολείου. Όποτε μας δοθεί η ευκαιρία θα συνεχίσουμε με κάποιες κεντρικές επιμορφώσεις, όπου εκεί, ο στόχος είναι πολύ διαφορετικός. Είναι απλώς, η ενημέρωση μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών. Άρα εκείνο που χάσαμε είναι την ενημέρωση για κάποια βασικά μηνύματα, που θέλαμε να δώσουμε για τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα, σε μεγάλους αριθμούς εκπαιδευτικών

ΕΡ: Οι εκπαιδευτικοί των μικρών σχολείων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν;

ΑΠ: Εκεί όπου είχαμε δύο ή τρεις εκπαιδευτικούς, μπορέσαμε να τους δούμε, σε συνδυασμό με γειτονικά σχολεία. Έτσι, δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα. Πρέπει μνα τονισθεί ότι κάθε χρόνο έχουμε και πολλά σεμινάρια που γίνονται προαιρετικά. Φέτος, ανεξάρτητα από όποια μέτρα, οι εκπαιδευτικοί της Δημοτικής ήλθαν μαζικά σε αυτά τα προαιρετικά απογευματινά σεμινάρια.

ΕΡ: Σε περίπτωση που αρθεί το μέτρο της ΠΟΕΔ, ποιες είναι οι δυνατότητες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου μέχρι το τέλος του χρόνου;

ΑΠ: Χωρίς να δεσμεύσω το υπουργείο (είναι κάτι που θα συζητηθεί με τον υπουργό, τη Διεύθυνση Δημοτικής και την ΠΟΕΔ) αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι κάποιο ανασχεδιασμό, κάποια ανάπτυξη δράσεων και προτεραιοτήτων σε κεντρικό επίπεδο. Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε τη δράση μας στις σχολικές μονάδες όσον αφορά τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα. Όσον αφορά σε άλλα προγράμματα που δεν έγιναν, όπως των νεοπροαχθέντων Διευθυντών Δημοτικής το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο δηλώνει έτοιμο ν’ αναπροσαρμόσει και εκεί το πρόγραμμα και να το προσφέρει στο υπόλοιπο του χρόνου, αν αρθούν τα μέτρα, πάντοτε σε συνεργασία με τη διεύθυνση Δημοτικής. Δυστυχώς, ένα άλλο πρόγραμμα που είχαμε με τη Δημοτική, των νεοεισερχομένων εκπαιδευτικών, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, αφού πρέπει να ξεκινά στην αρχή του σχολικής περιόδου. Όμως όσοι το έχασαν, θα μπορούν να το κάνουν την επόμενη σχολική περίοδο.

Επαναλαμβάνω, ότι όλα αυτά θα τα δούμε συλλογικά με το υπουργείο Παιδείας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










217