Αθηνά Μιχαηλίδου: Το Π.Ι. θα στηρίξει τον Υπ. Παιδείας στο έργο του και για τις τρεις προτάσεις του


Η Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου-Ευριπίδου, σε δηλώσεις της στο Paideia-News ανέφερε ότι η νέα χρονιά αρχίζει με καλούς οιωνούς και ουσιαστικές προκλήσεις για το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (Π.Ι.), το οποίο καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Υπουργός Παιδείας για εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

«Το Π.Ι. αποτελεί τη διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού που ασχολείται με θέματα παιδαγωγικής ενδυνάμωσης εκπαιδευτικών, οι οποίοι είναι ‘η καρδιά’ της όποιας μεταρρύθμισης και έχει ήδη αναλάβει κατά τα τελευταία δύο χρόνια υπεύθυνη, σοβαρή και ‘αθόρυβη’ δράση στην προσπάθεια για ενδυνάμωση και επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών.

Τη χρονιά που πέρασε

Συγκεκριμένα, κατά τη χρονιά που πέρασε, το Π.Ι. στόχευσε στην αποκέντρωση της επιμόρφωσης και τη στήριξη της σχολικής μονάδας ποικιλοτρόπως, μέσω δράσεων επιμόρφωσης του προσωπικού, μέσω παρεμβατικών προγραμμάτων, βιωματικών εργαστηρίων και τηλεδιασκέψεων, με βάση τις πραγματικές ανάγκες που βιώνει η κάθε σχολική μονάδα. 

Παράλληλα, το Π.Ι προώθησε καινοτόμα προγράμματα μέσα από εφαρμογές στις σχολικές μονάδες και επιμορφωτικές δράσεις βιωματικού χαρακτήρα στηρίζοντας τους εκπαιδευτικούς στην προσπάθειά τους για αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας στο παιδαγωγικό τους έργο, σε θέματα όπως η ανάπτυξη και αξιολόγηση δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, η αξιοποίηση ηλεκτρονικών φακέλων επιτευγμάτων, ο μαθησιακός σχεδιασμός για αποτελεσματική διδασκαλία με τη χρήση των ΤΠΕ και την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, κ.ά. Το Π.Ι. έδρασε αποκεντρωμένα προσφέροντας βιωματικά εργαστήρια σε θέματα όπως η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, κ.ά. Επιπλέον, το Π.Ι. προχώρησε σε προσφορά δράσεων, μετά από αιτήματα των ίδιων των σχολείων, για τις εξελίξεις σε καίρια παιδαγωγικά θέματα (π.χ. διαφοροποίηση της διδασκαλίας, αξιολόγηση του μαθητή κ.ά), και με βάση έρευνα – διάγνωση αναγκών που διεξάγει το ίδιο το Π.Ι.Κ. για το θέμα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά το 2012- 2013 έγιναν συνολικά 291 αιτήσεις από σχολεία για σεμινάρια σε σχολική βάση, σε σύγκριση με 157 που είχαν πραγματοποιηθεί την σχολική χρονιά 2012-2013.  Για την τρέχουσα χρονιά 2013 – 2014 έχουν ήδη προγραμματιστεί μέχρι τώρα 173 σεμινάρια σε σχολική βάση. Όλες οι δράσεις του ΠΙ αξιολογούνται και αναβαθμίζονται κάθε χρόνο, στη βάση της διεθνούς έρευνας και πρακτικής, των εισηγήσεων και εμφάσεων της Ε.Ε. αλλά κυρίως των προτεραιοτήτων του ΥΠΠ.

Πολλοί εκπαιδευτικοί επιλέγουν να επιμορφωθούν σε μη εργάσιμο χρόνο, μέσα από τις ευκαιρίες που προσφέρει το ΠΙ. Κατά τον μη εργάσιμο χρόνο, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, επέλεξαν και το 2014 να συμμετέχουν σε βιωματικά εργαστήρια του Π.Ι. σε θέματα γενικής παιδαγωγικής αλλά και της ειδικότητάς τους (προαιρετικά), καθώς και σε πληθώρα ημερίδων και εκπαιδευτικών συνεδρίων κατά τα Σαββατοκυρίακα. Συγκεκριμένα, για τη χρονιά που πέρασε, καταγράφηκαν 1668 συμμετοχές εκπαιδευτικών σε  86 σεμινάρια   (28 Διατμηματικά σεμινάρια, 30 σεμινάρια για τη Δημοτική Εκπαίδευση, 25 για τη Μέση Γενική Εκπαίδευση και 3 σεμινάρια Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης), ενώ για τη σχολική χρονιά 2014-15 έχουν ήδη προγραμματισθεί 193 προαιρετικά σεμινάρια σε όλη την Κύπρο. Για το 2014, τα θέματα που κυριάρχησαν στις προτιμήσεις των εκπαιδευτικών ήταν θέματα ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών στη μαθησιακή διαδικασία, θέματα εκπαιδευτικής ψυχολογίας και παραβατικής συμπεριφοράς κ.ά».

Στρατηγικός σχεδιασμός για τα επόμενα δύο χρόνια

Η ΔΠΙ ανέφερε επίσης ότι: «Το Π.Ι. έχει εκπονήσει στρατηγικό σχεδιασμό για τα επόμενα δύο χρόνια, ο οποίος, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΥΠΠ, θα του επιτρέπει να ενδυναμώνει, να επιμορφώνει και να στηρίζει τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι καλούνται να λειτουργήσουν σε δύσκολες συνθήκες, σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, όχι ως μεταφορείς γνώσης, αλλά ως  ‘διευκολυντές’ (facilitators), σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας διδάσκονται με τον καλύτερο τρόπο για να κερδίσουν τόσο τις γνώσεις που τους είναι αναγκαίες, όσο κυρίως να αναπτύξουν δεξιότητες τέτοιες, που θα τους επιτρέψουν να είναι οι ενεργοί πολίτες του αύριο.

Στη δράση του το Π.Ι. έχει ήδη αναπτύξει συνεργασίες τις οποίες θα συνεχίσει να αναβαθμίζει,  με όλα τα πανεπιστήμια του τόπου, αλλά και με πανεπιστήμια και ακαδημαϊκούς του εξωτερικού.  Μέσω μητρώου εκπαιδευτικών που έχει λειτουργήσει τα τελευταία δύο χρόνια διασφαλίζεται η συμμετοχή εξωτερικών συνεργατών σε όλα σχεδόν τα προγράμματα του Π.Ι.». 

Το Π.Ι. θα στηρίξει τον Υπουργό στο έργο του και για τις τρεις προτάσεις

Για τη νέα χρονιά, η Δ/ντρια του Π.Ι. τόνισε ότι «το Π.Ι. θα στηρίξει τον Υπουργό στο έργο του και για τις τρεις προτάσεις που συζητούνται αυτή την περίοδο (επιμόρφωση, αξιολόγηση και σύστημα διορισμών), ενώ συμμετέχει ήδη ενεργά, με λειτουργούς του, στις εσωτερικές διαβουλεύσεις του ΥΠΠ για τα θέματα αυτά.  Παράλληλα, το Π.Ι. θα προωθήσει τις αλλαγές που έχουν αποφασιστεί για τα Αναλυτικά προγράμματα, υπό το φως της αξιολόγησής τους, ενώ είναι έτοιμο να συμβάλει καταλυτικά στην προσπάθεια βελτίωσης του ωρολογίου προγράμματος στη Δημοτική Εκπαίδευση και εισαγωγής ωρολογίου προγράμματος στη Μέση Εκπαίδευση, καθώς και αλλαγών στη δομή του Λυκείου.

Επιπλέον, εν μέσω της προσπάθειας εξοικονόμησης πόρων, το Π.Ι. προωθεί για τη νέα χρονιά συγκεκριμένες και σημαντικές βελτιώσεις στις διαδικασίες αγοράς βιβλίων από την Ελλάδα, αλλά και στη διαδικασία εκτύπωσης μαθησιακού και εκπαιδευτικού υλικού από το ΥΠΠ, μέσω της Υπηρεσίας Ανάπτυξης Προγραμμάτων.

Αρωγός στις πολυεπίπεδες προσπάθειες του Ινστιτούτου είναι η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω ανταγωνιστικών προγραμμάτων.  Ήδη, για τα επόμενα τρία χρόνια, το Π.Ι. κατάφερε να είναι συντονιστικός φορέας και εταίρος σε μεγάλα πρόγραμμα Erasmus plus, με συγχρηματοδότηση ύψους άνω των 3 εκατομμυρίων.  Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα για τα προγράμματα αυτά. Παράλληλα, το ΠΙ συντονίζει την αξιοποίηση των κονδυλίων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, μέσω της υλοποίησης συγκεκριμένων έργων που αφορούν στο ΥΠΠ».

Έτοιμο να συνεισφέρει στον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος

Η ΔΠΙ ανέφερε ότι «η νέα χρονιά βρίσκει το ανθρώπινο δυναμικό του Π.Ι. έτοιμο (έχοντας τα ακαδημαϊκά προσόντα αλλά και την εμπειρία) να συνεισφέρει ποικιλοτρόπως στον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος. Ήδη, με τη συσσωρευμένη εμπειρία των λειτουργών του αλλά και μέσω της συνεχούς μελέτης των στοιχείων της Ε.Ε., αλλά και της διεθνούς πρακτικής και έρευνας, το Π.Ι. μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά προς τη λήψη απόφασης σε πολλά από τα εκπαιδευτικά θέματα που είναι υπό συζήτηση».

Κλείνοντας, η ΔΠΙ ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά με υγεία και ειδικά, αναφερόμενη στα θέματα που ταλανίζουν χρόνια τον εκπαιδευτικό κόσμο, ευχήθηκε όπως ο διάλογος να διεξάγεται με ‘ανοικτό μυαλό’, ώστε πραγματικά οι όποιες αλλαγές να βοηθήσουν την ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος για το καλό των παιδιών μας πρωτίστως.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1290