Aύριο Παρασκευή στην Κρατική Έκθεση στη Λευκωσία, η «βραδιά του Ερευνη


 Δρ Βασίλης Τσάκαλος: Απαιτείται σημαντική αύξηση της δημόσιας και της ιδιωτικής επένδυσης για έρευνα και καινοτομία

Αν και η Κύπρος κατατάσσεται ψηλά σε ό,τι αφορά τον αριθμό και την ποιότητα των διεθνών επιστημονικών δημοσιεύσεων καθώς και την προσέλκυση ανταγωνιστικής χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, εντούτοις συνεχίζει να βρίσκεται χαμηλότερα σε ό,τι αφορά στους πόρους που επενδύονται ετησίως για έρευνα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δρ, Βασίλης Τσάκαλος, Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ).

 Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία της Βραδιάς του Ερευνητή που διοργανώνει την Παρασκευή το ΙΠΕ για ενδέκατη συνεχή χρονιά, ο κ. Τσάκαλος είπε ότι μεταξύ άλλων απαιτείται σημαντική αύξηση της δημόσιας και της ιδιωτικής επένδυσης για έρευνα και καινοτομία.

Η Βραδιά του Ερευνητή, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου 2017 στην Κρατική Έκθεση στη Λευκωσία από τις 5:00 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυκτα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η βραδιά θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πειράματα, παιχνίδια, συζητήσεις, θεατρικά και μουσικά δρώμενα και διαγωνισμούς.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι αφενός να φέρει πιο κοντά το κοινό, κάθε ηλικίας, με την έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία και αφετέρου να αναδείξει την ερευνητική και καινοτομική δραστηριότητα που υλοποιείται από  τα κυπριακά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις

Ο τομέας της έρευνας στην Κύπρο

Ερωτηθείς για τον τομέα της έρευνας στην Κύπρο, ο κ.Τσάκαλος είπε ότι η χώρα μας βρίσκεται ψηλά σε όλες τις διεθνείς κατατάξεις που σχετίζονται με τον αριθμό και την ποιότητα των διεθνών επιστημονικών δημοσιεύσεων καθώς και την προσέλκυση ανταγωνιστικής χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.

«Τα δεδομένα αυτά φανερώνουν την πολύ υψηλή ποιότητα των εγχώριων ερευνητικών δραστηριοτήτων» συνέχισε.

Εντούτοις, είπε, «η Κύπρος συνεχίζει να μην κατατάσσεται ψηλά σε ότι αφορά στους πόρους που επενδύονται ετησίως για έρευνα, παρά τα σημαντικά βήματα που έγιναν κατά την τελευταία εικοσαετία».

«Πέραν της νεαρής ηλικίας του κυπριακού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας και της έλλειψης της κατάλληλης παράδοσης και κουλτούρας, παραμένουν, μεταξύ άλλων, ως περιοριστικοί παράγοντες ο τύπος και το μέγεθος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη χώρα καθώς και η ελλιπής σύνδεση των Πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις» είπε.

Σύμφωνα με τον κ.Τσάκαλο, για να υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση της κατάστασης, θα απαιτηθεί σημαντική αύξηση της δημόσιας και της ιδιωτικής επένδυσης για έρευνα και καινοτομία, δημιουργία νέων εξωστρεφών επιχειρήσεων που βασίζονται στην καινοτομία και την υψηλή τεχνολογία, προώθηση της νομοθεσίας, των μηχανισμών αλλά και της κουλτούρας που θα επιτρέπουν την καλύτερη διασύνδεση των ερευνητικών εργαστηρίων με τις επιχειρήσεις.

 «Σε κάθε περίπτωση, θα απαιτηθεί μακροχρόνια δέσμευση από όλους τους εμπλεκόμενους, υπομονή και επιμονή αφού ο θετικός αντίκτυπος της έρευνας φαίνεται μεσο- και μακροπρόθεσμα» υπέδειξε.

 Ο ρόλος του ΙΠΕ σε θέματα έρευνας και καινοτομίας

Το ΙΠΕ είναι ο εθνικός φορέας αρμόδιος για την προώθηση και την υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας.

Όπως είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Τσάκαλος, στο πλαίσιο αυτό, «σχεδιάζουμε και διαχειριζόμαστε τα ανταγωνιστικά προγράμματα μέσα από τα οποία διατίθενται τα εθνικά κονδύλια προς τα Πανεπιστήμια, επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα και άλλους φορείς».

Υποστηρίζουμε επίσης, πρόσθεσε, τους κυπριακούς φορείς, μέσα από ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, να διεκδικήσουν με αξιώσεις κονδύλια από ευρωπαϊκά και άλλα διεθνή προγράμματα και πρωτοβουλίες για διεξαγωγή έρευνας καθώς και να αναπτύξουν διεθνείς συνεργασίες για μεταφορά τεχνολογίας και ανάπτυξη καινοτομίας.

Ανέφερε ακόμη ότι «ένα αξιοσημείωτο μέρος των δραστηριοτήτων μας αποσκοπεί στη διάχυση της κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας στο ευρύ κοινό ή σε συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού όπως οι μαθητές, οι φοιτητές, κ.ά».

Είπε ακόμη ότι το Ίδρυμα πέρασε πρόσφατα από μία διαδικασία επικαιροποίησης των στρατηγικών του στόχων για αποτελεσματικότερη υλοποίηση της αποστολής του.

«Συγκεκριμένα, καθορίσαμε ως κύριους στρατηγικούς στόχους τη βέλτιστη αξιοποίηση των ερευνητικών κεφαλαίων, την πελατοκεντρική προσέγγιση σε κάθε έκφανση των δραστηριοτήτων μας και την ενίσχυση της συνεισφοράς στη διαμόρφωση πολιτικής και στην ανάπτυξη του τομέα Έρευνας και Καινοτομίας. Επιπρόσθετα, υιοθετήσαμε μια νέα οργανωτική δομή η οποία εξυπηρετεί καλύτερα την επίτευξη των στόχων μας», σημείωσε.

Η φετινή Βραδιά του Ερευνητή

 Το ΙΠΕ πραγματοποιεί, για ενδέκατη συνεχή χρονιά, τη «Βραδιά του Ερευνητή», η οποία  διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη.

 Η «Βραδιά του Ερευνητή» είναι μια εκδήλωση-θεσμός, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο το ενδιαφέρον χιλιάδων μικρών και μεγάλων επισκεπτών που θέλουν να μάθουν περισσότερα για την έρευνα και την καινοτομία και τη συνεισφορά τους στη σύγχρονη ζωή.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ κ. Τσάκαλος, η εκδήλωση αποσκοπεί παράλληλα στην ανάδειξη του έργου των ερευνητών στα κυπριακά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και καινοτόμες επιχειρήσεις που προβάλλουν και τιμούν την Κύπρο διεθνώς.

«Όλοι αυτοί οι φορείς και οι ερευνητές τους είναι βασικοί μας συνεργάτες και πραγματικοί πρωταγωνιστές της Βραδιάς» σημείωσε.  

 Η εκδήλωση φέρει φέτος τον τίτλο «Join the Research Cult» και θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου 2017 στους χώρους της Κρατικής Έκθεσης στη Λευκωσία.

Όπως κάθε χρόνο, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια δημιουργική και ευχάριστη βραδιά μέσα από τη συμμετοχή σε πειράματα, παιχνίδια, συζητήσεις και διαγωνισμούς καθώς και θεατρικά και μουσικά δρώμενα από τις 5:00 το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ.

Σημαντική θέση στη φετινή Βραδιά του Ερευνητή έχουν η έρευνα και η τεχνολογία σε τομείς που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά.

«Ο τεράστιος πλούτος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας επιβάλλει τη μελέτη, την κατανόηση, την προστασία και τη διάδοσή της ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι διαθέτουμε σήμερα εργαλεία και μεθόδους που δίνουν συνεχώς νέες δυνατότητες και προοπτικές» υπογράμμισε ο κ. Τσάκαλος.

Πρόσθεσε ότι οι επιστήμες της αρχαιολογίας, της βιολογίας, των υλικών, της αρχιτεκτονικής καθώς και πληθώρα εφαρμογών της πληροφορικής και των επικοινωνιών όπως η τρισδιάστατη απεικόνιση, η επαυξημένη πραγματικότητα, οι ψηφιακές βιβλιοθήκες, η δορυφορική τηλεπισκόπηση βοηθούν να δημιουργείται συνεχώς νέα γνώση πάνω στην πολιτιστική κληρονομιά η οποία διαχέεται αποτελεσματικότερα τόσο στον επιστημονικό κόσμο όσο και στο ευρύ κοινό.

 «Θα έχουμε φέτος μεγάλο αριθμό διαδραστικών πειραμάτων σχετικών με όλους αυτούς τους τομείς και εφαρμογές, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν και σε άλλες δραστηριότητες όπως η εκδήλωση για την Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου στο ευρύτερο πλαίσιο της Μεσογείου» συνέχισε.

Σημείωσε επίσης ότι στο πλαίσιο της Βραδιάς θα πραγματοποιηθεί τελετή απονομής τιμητικού βραβείου στον Κύπριο Καθηγητή και κάτοχο του Βραβείου Νόμπελ Χριστόφορο Πισσαρίδη.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










115