Β Πρωτοπαπάς: Στο ΤΕΠΑΚ συζητούμε τα πάντα με το Παν. Κύπρου. Να δοθεί έμφαση σε συνεργασίες


Το Τμήμα Λογοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Υγείας θα αρχίσει κανονικά τη λειτουργία του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με 30 φοιτητές που θα προσληφθούν μέσω των Παγκύπριων εξετάσεων. Για τα τμήματα Καλών Τεχνών και Δημόσιας Επικοινωνίας  στόχος είναι δεχτούν φοιτητές τον επόμενο ή μεθεπόμενο χρόνο (2014 ή 2015). Αυτό αναφέρει σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα Paideia-News.com,o Αναπληρωτής Διευθυντής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου δρ. Βασίλης Πρωτοπαπάς. Τονίζει ταυτόχρονα ότι το ΤΕΠΑΚ συζητά τα πάντα για ενδεχόμενες συνεργασίες με τα δημόσια πανεπιστήμια.  

Ξεκινά φέτος η Λογοθεραπεία

ΕΡ: Πως επηρεάζει η οικονομική κρίση τη λειτουργία των νέων Τμημάτων και Σχολών; Θα λειτουργήσουν κανονικά η Σχολή Καλών Τεχνών και το Τμήμα Λογοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Υγείας;

ΑΠ: Η οικονομική κρίση επηρεάζει σημαντικά ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο και ο λόγος είναι ότι οι προϋπολογισμοί των δημόσιων Πανεπιστημίων βασίζονται, σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό, στην κρατική χορηγία. Άρα, αν το κράτος έχει μειωμένα έσοδα και δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, μοιραία τούτο επηρεάζει και τα Υπουργεία, αλλά και τους οργανισμούς δημοσίου δικαίου, όπως τα δημόσια πανεπιστήμια που χρηματοδοτούνται από το κράτος. Συνεπώς, έχουμε πλήρη συνείδηση και συναίσθηση ότι σε τούτη τη οι δύσκολη περίοδο, στην οποία έχει εισέλθει η οικονομία μας, θα  επηρεαστούμε. Τώρα, πιο συγκεκριμένα, εμείς για να μπορέσουμε να ιδρύσουμε νέα τμήματα χρειαζόμαστε πρόσθετα χρήματα, κυρίως για εργοδότηση ακαδημαϊκού προσωπικού (διδακτικού προσωπικού), αλλά και για τις υποδομές μας, βασικά τα κτίριά μας.

Για εμάς μεγαλύτερη προτεραιότητα έχει το ακαδημαϊκό προσωπικό. Διότι, ακόμα και αν μπορούμε σε υφιστάμενους χώρους να βολέψουμε τις ανάγκες των πρώτων ετών, δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε ένα τμήμα, χωρίς να έχουμε έναν ελάχιστο αριθμό ακαδημαϊκών που θα διοριστούν, για να οργανώσουν το τμήμα και να προσφέρουν τα μαθήματα. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε ένα τμήμα αγοράζοντας υπηρεσίες ακαδημαϊκών από το εξωτερικό. Άρα, χρειαζόμαστε θέσεις στον προϋπολογισμό, οι οποίες είναι παγοποιημένες.

Όμως, επειδή έχουμε μεγάλη επιθυμία να ξεκινήσουμε με τα τμήματα αυτά, ειδικά το Τμήμα Kαλών Τεχνών είναι ένα τμήμα, το οποίο δεν υπάρχει σε δημόσιο Πανεπιστήμιο και το περιμένει η κοινωνία εδώ και πάρα πολλά χρόνια, το Πανεπιστήμιο έχει όλη την καλή διάθεση σε συνεργασία με την πολιτεία να βρει τρόπους να ξεκινήσει αν είναι δυνατόν και σε ένα χρόνο από σήμερα, με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Δηλαδή, είτε με εξοικονομήσεις από τον προϋπολογισμό μας, είτε με αναζήτηση χρηματοδοτήσεων. Οι χρηματοδότες μπορούν να μας καλύψουν κάποια έξοδα, γενικά, χωρίς να χρειαστεί να επιβαρύνουμε, αν είναι δυνατόν καθόλου, την Κυβέρνηση. Να μην χρειαστεί δηλαδή να πούμε στην Κυβέρνηση «δώστε μας κι άλλα χρήματα από εκείνα που θα μας δώσετε φέτος για να κάνουμε τα νέα τμήματα».

Το 2014 ή 15 το Καλών Τεχνών και Δημόσιας Επικοινωνίας

ΕΡ: Δηλαδή εκκρεμεί ακόμα η έναρξη των νέων τμημάτων;

ΑΠ: Υπάρχει αυτή την στιγμή ένα τμήμα, το Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης με το πρόγραμμα Λογοθεραπείας, για το οποίο θα πάρουμε φοιτητές κανονικά τώρα από τις Παγκύπριες εξετάσεις και τον Σεπτέμβρη ξεκινά μαθήματα. Γι’ αυτό το Τμήμα ήδη έχουμε προϋπολογίσει τι χρειαζόμαστε και είναι μέσα στους προγραμματισμούς μας. Δεν θέλουμε έξτρα λεφτά από αυτά που μας έδωσε ήδη το κράτος. Το ζήτημα προκύπτει για την επέκταση αυτού του Τμήματος, για τα επόμενα χρόνια, αλλά και για τα δύο νέα τμήματα, Καλών Τεχνών και Δημόσιας Επικοινωνίας, που ακόμα να πάρουμε φοιτητές και προσωπικό.

Δεν προσλάβαμε κανέναν ακόμα. Είναι γι’ αυτά τα τμήματα που θα πρέπει να δούμε πως προχωρούμε. Επιθυμία μας είναι να προχωρήσουμε. Θα κάνουμε ότι εξοικονομήσεις μπορέσουμε, δηλαδή θα κόψουμε από αλλού, αλλά θα χρειαστούμε από το κράτος και μια μικρή βοήθεια. Θα πρέπει να μας εγκρίνουν κάποιες ακαδημαϊκές θέσεις, που δεν έχουν μεγάλο κόστος.

ΕΡ: Φέτος είχαν ανοιχτεί προς τους φοιτητές αυτές οι θέσεις;

ΑΠ: Φέτος στις Παγκύπριες προσφέρονται τριάντα θέσεις για τη Λογοθεραπεία στο Τμήμα Αποκατάστασης, όμως για το Τμήμα Καλών Τεχνών και Δημόσιας Επικοινωνίας ακόμα να προσφέρουμε θέσεις. Ο στόχος μας είναι να προσφέρουμε θέσεις είτε το καλοκαίρι του 2014, είτε το καλοκαίρι του 2015. Σε ένα ή δύο χρόνια.

Πολυτεχνικές Σχολές ΤΕΠΑΚ και Πανεπιστημίου Κύπρου

ΕΡ: Έχει γίνει καταγγελία ότι λειτουργούν δυο Πολυτεχνικές Σχολές οι ίδιες στο ΤΕΠΑΚ και Πανεπιστήμιο Κύπρου και άρα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του κράτους . Πως αντιμετωπίζετε το θέμα;

ΑΠ: Έχει επισημανθεί από πολιτικούς, από βουλευτές ότι, δεν πρέπει να έχουμε δύο Πολυτεχνικές Σχολές σε δημόσια πανεπιστήμια. Υπάρχει όντως η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και υπάρχει και η Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, που επίσης είναι Πολυτεχνική, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα Τμήματα, δεν ταυτίζονται απόλυτα. Δηλαδή, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών σε μας έχει κατεύθυνση Τοπογράφων Μηχανικών, που δεν έχει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το ίδιο και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, που δεν υπάρχει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Υπάρχει επικάλυψη, το αναγνωρίζουμε, αλλά δεν είναι απόλυτη.

Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι κατά πόσο η οικονομία μας, η βιομηχανία μας, η αγορά μας, χρειάζεται ταυτόχρονα αυτές τις δύο σχολές. Εμείς είμαστε σε θέση, με στοιχεία να αποδείξουμε ότι χρειάζονται αυτές τις δύο σχολές διότι είναι σχολές, οι οποίες δεν παράγουν ανέργους, αλλά επιστήμονες, σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Τώρα, αν πρέπει να γίνουν αναπροσαρμογές, σε άλλους τομείς, ναι πρέπει να γίνουν.

Σ’ ότι αφορά το κόστος δεν πιστεύουμε ότι η εξοικονόμηση που θα προκύψει από τη συγχώνευση αυτών των δύο σχολών θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Εμείς στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο έχουμε ήδη προχωρήσει πάρα πολύ με αυτήν την σχολή. Έχουμε ήδη καλύψει τις κτιριακές υποδομές σε ιδιόκτητους χώρους. Ιδιαίτερα θα έλεγα ότι είναι η πιο προχωρημένη μας σχολή σε θέματα υποδομών και δαπάνες εκατομμυρίων και σε ότι αφορά το προσωπικό. Αλλά, δεν θεωρώ ότι η συζήτηση που πρέπει να γίνει αυτή την στιγμή είναι να κλείσει η μια από τις δύο σχολές και να πάει στο ένα από τα δύο Πανεπιστήμια. Είναι μια λανθασμένη συζήτηση. Αυτό μπορούμε να το επισημάνουμε μέσα από τη συζήτηση που μπορεί να γίνει. Η συζήτηση που πρέπει να γίνει είναι, κατά την άποψή μου, εάν είναι θεμιτό να σπουδάζει το 85% των αποφοίτων των λυκείων μας και μεγάλη μερίδα αυτών των παιδιών να ακολουθεί κλάδους σπουδών που δεν έχουν καμία απολύτως προοπτική απασχόλησης. Να καταλήγουν σε αυτούς τους κλάδους, επειδή δεν έχουν τίποτε άλλο να κάνουν, επειδή προσφέρεται ένας μεγάλος αριθμός από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Νομίζω ότι πρέπει να δούμε αν έχει νόημα να παράγουμε χιλιάδες απόφοιτους κάθε χρόνο σε κλάδους που δεν έχουν καμία προοπτική απασχόλησης. Όχι μόνο για σήμερα αλλά για πάρα πολλά χρόνια.

Συζητούμε τα πάντα με το Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΕΡ: Υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη συγχωνεύσεων τμημάτων με το Πανεπιστήμιο Κύπρου;

ΑΠ: Εμείς δεν αρνούμαστε ως Πανεπιστήμιο και το ίδιο ισχύει και με το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Εξ όσων γνωρίζω, δεν αρνούμαστε να συζητήσουμε τίποτε. Συζητούμε τα πάντα. Πιστεύουμε όμως ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί σε συνεργασίες των δημόσιων πανεπιστημίων. Δηλαδή πως αξιοποιούμε τις υποδομές που έχουμε προς όφελος όλης της ερευνητικής κοινότητας, πως αναπτύσσουμε κοινά προγράμματα, κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα, πως αναπτύσσουμε τις συνεργασίες σε προπτυχιακά προγράμματα, δηλαδή να μπορεί ένας φοιτητής να παρακολουθήσει μαθήματα προπτυχιακά και εδώ και στη Λευκωσία, κοινά προγράμματα μεταπτυχιακά, κοινά διδακτορικά προγράμματα. Πως εισάγουμε την αγγλική γλώσσα σε προγράμματα σπουδών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε καλούς ξένους φοιτητές που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν, άρα να μας φέρουν έσοδα, που μέχρι τώρα δεν δικαιούμασταν να το κάνουμε.

ΕΡ: Υπάρχει μια τέτοια συζήτηση;

ΑΠ: Υπάρχει μια τέτοια συζήτηση και νομίζω ότι και η πολιτεία είναι πιο δεχτική πλέον σε αυτή την συζήτηση. Καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο τα δημόσια Πανεπιστήμια και να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας μας και να αυξήσουμε την παραγωγικότητα μας και τα έσοδα μας. Ο τρόπος για να γίνει όμως δεν είναι μια επιφανειακή λογική του «κλείνω σχολές» ή «κλείνω τμήματα», ιδιαίτερα σχολές και τμήματα που είναι αυτά που παράγουν, που είναι αυτά που φέρνουν ερευνητικά προγράμματα, που είναι αυτά που χρειάζεται η οικονομία μας.

ΑΥΡΙΟ ΤΟ Β΄ ΜΕΡΟΣ   




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










190