Μέσα από 384 συνολικά προτάσεις που κατατέθηκαν και τις 37 που εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση, το Frederick Research Center ηγείται της μίας εκ των δύο που έχουν ως συντονιστή, φορέα από την Κύπρο, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε άλλη μία. Συνολικά το ποσοστό επιτυχίας του Frederick Research Center σε αυτό το πρόγραμμα με βάση τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από τον οργανισμό, είναι το διπλάσιο του μέσου όρου επιτυχίας.
Η πρόταση στην οποία το FRCείναι επικεφαλής φορέας, έχει τίτλο «BeRTISS – Balkan Med real times ever e weather service» και εξασφάλισε την 7ηθέση στην κατάταξη του Άξονα 2 - Περιβάλλον.
Για την πρόταση της οποίας συντονιστής είναι ο Δρ Χάρης Χαραλάμπους, συνεργάζονται φορείς από την Κύπρο (Τμήμα Μετεωρολογίας), την Ελλάδα (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών) και τη Βουλγαρία (Hail Suppression Agency, Sofia University St. Kliment Ohridski – Department Meteorology and Geophysics). Ο στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη και υλοποίηση μίας διασυνοριακής υπηρεσίας παρακολούθησης ακραίων καιρικών φαινομένων που θα αξιοποιεί δορυφορικά δεδομένα προσδιορισμού θέσης (GNSS) στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Βουλγαρίας για τη βελτίωση της ασφάλειας, της ποιότητας ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από την έγκαιρη ενημέρωση και τη μακροπρόθεσμη παρακολούθηση των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος στην περιοχή.
Το FrederickResearchCenter συμμετέχει επίσης ως βασικός συνεργάτης από Κύπρο σε ακόμα μία πρόταση που έχει επιλεγεί για χρηματοδότηση. Πρόκειται για την πρόταση «Invalor 101 – A network for joint valorization of material flow sin tourist areas», στην οποία συμμετέχουν επίσης το Πανεπιστήμιο Πατρών ως Επικεφαλής Φορέας, τα Πανεπιστήμια του Leuven και των Τιράνων, καθώς και οι Δήμοι Παραλιμνίου, Μαρκοπούλου και Vlora. Υπεύθυνος του προγράμματος από πλευράς Frederick Research Center είναι ο Δρ Δημήτρης Νικολαΐδης, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών. Σκοπός του έργου είναι η αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης γυαλιού το οποίο συσσωρεύεται σε τουριστικές περιοχές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μέσω κατάλληλης επεξεργασίας με τεχνικές γεωπολυμερισμού, θα γίνει προσπάθεια παραγωγής νέων δομικών υλικών. Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό ανακύκλωσης γυαλιού, συνεισφέροντας στην επίλυση ενός σημαντικού προβλήματος των τουριστικών Δήμων, με παράλληλα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.
Το «Balkan-Mediterranean Programme 2014-2020» είναι ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας με συμμετοχή πέντε χωρών, τριών κρατών μελών της Ε.Ε. (Βουλγαρία, Κύπρος και Ελλάδα) και δύο υποψήφιων προς ένταξη στην Ε.Ε. χωρών(Αλβανία και Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας).
Ο γενικός στόχος του Προγράμματος Balkan Med είναι η προώθηση ολοκληρωμένης εδαφικής ανάπτυξης και συνεργασίας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και αειφορίας της επιλέξιμης περιοχής.
Για τη σχετική ανακοίνωση, εδώ: http://www.interreg.gr/en/news/multilateral-cooperation-programmes/balkan-mediterranean/980-balkanmed-the-first-37-projects-approved.html