Βιβλίο Δρoς Μιχάλη Χατζηδημητρίου: «Εγκληματολογία: Η Κοινοτική Αστυνόμευση στην Κύπρο»


Το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εγκληματολογίας  παρουσιάζουν το βιβλίο του Δρος Mιχάλη Χατζηδημητρίου. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Β108, Κτήριο Συγκλήτου-Συμβουλίου ‘Αναστάσιος Λεβέντης’, Πανεπιστήμιο Κύπρου, στην Πανεπιστημιούπολη, την Τρίτη 14 Ιουνίου 2016, η ώρα 19:30.

Καλωσόρισμα θα κάνει ο Καθηγητής Ανδρέας Καπαρδής (Πρόεδρος Τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Κύπρου, Τακτικό Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Εγκληματολογίας), χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρου Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Χάρης Παπαχαραλάμπους (Τμήμα Νομικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου) και τον συγγραφέα θα παρουσιάσει ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Κυπριανός Δ. Λούης. Θα ακολουθήσει δεξίωση και το βιβλίο θα διανέμεται από τον Εκδοτικό οίκο ΕΝ ΤΥΠΟΙΣ.

Για πληροφορίες: contact@criminologycyprus.org

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο του Δρος Μιχάλη Χατζηδημητρίου βασικά είναι ένα εγχειρίδιο αλλά και ένα βοήθημα για τους φοιτητές της εγκληματολογίας, της κοινωνιολογίας, της νομικής και των αστυνομικών σπουδών. Ακόμη, είναι χρήσιμο για κάθε πολίτη ο οποίος προβληματίζεται για την αστυνόμευση της κοινότητας. Σ’ αυτό προβάλλεται η δομή του κοινωνικού ελέγχου στην Κύπρο και δίνεται μια σφαιρική εικόνα για τον τρόπο που επιβάλλεται η τάξη στην Κυπριακή κοινωνία. Το βιβλίο παρουσιάζει ιστορικές πτυχές της αστυνόμευσης κατά τη διάρκεια της αγγλοκρατίας και της ανεξαρτησίας και γενικά περιγράφει την εξέλιξη της κοινοτικής αστυνόμευσης στην Κύπρο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν διάφορους παράγοντες που την επηρεάζουν.

Τα ιστορικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στα σχετικά κεφάλαια επιτρέπουν την κατανόηση της ανάπτυξης, της λειτουργίας και των μεθόδων αστυνόμευσης στην Κύπρο διαχρονικά. Η αναφορά στο αφανές έγκλημα, τη θυματοποίηση και το φόβο του εγκλήματος (ηθικός πανικός) στην Κύπρο, παρ’ όλο που άρχισαν να ερευνώνται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, είναι ιδιαίτερα σημαντική και κατατοπιστική. Η πυκνότητα της Αστυνομίας στην κοινότητα καθορίζει και το πλαίσιο αστυνόμευσης και ο συγγραφέας χρησιμοποιεί χρήσιμα στατιστικά στοιχεία και δεδομένα, για να προβάλει τα επιχειρήματά του.

Δίνεται έμφαση και προβάλλονται άγνωστες πτυχές της διαδικασίας υιοθέτησης του θεσμού της κοινοτικής αστυνόμευσης, με στοιχεία τα οποία προέρχονται κυρίως από τον ίδιο το συγγραφέα, καθ’ ότι πρωτοστάτησε στην εφαρμογή του θεσμού. Επίσης, αξιολογείται η μέχρι σήμερα πορεία του θεσμού και γίνονται εισηγήσεις, με στόχο τόσο την αναβάθμισή του όσο και τη μεγαλύτερη συμμετοχή του κοινού στο θέμα της αστυνόμευσης και του κοινωνικού ελέγχου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










277