Βιβλιοπαρουσίαση: Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι


ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ*  

«Μα πώς βρέθηκε το Λευκό Μπιζέλι μες στο κεφάλι μου; Τι κάνει εκεί; Πότε ξεφύτρωσε; Γιατί είναι λευκό κι όχι πράσινο; Πώς μοιάζει; Γιατί ήρθε σ’ εμένα; Γιατί στη μαμά δεν αρέσει; Τι θα το κάνω όταν βγει; Πότε θα επιστρέψω στο σχολείο;», αναρωτιέται η μικρή Μαίρη.

Το βιβλίο ‘Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι’ πραγματεύεται ένα ιδιαίτερο θέμα, τον παιδικό καρκίνο, παρουσιάζοντας την κεντρική ηρωίδα, τη Μαίρη, ως ένα κορίτσι μ’ ένα Λευκό Μπιζέλι, δηλαδή μ’ ένα καρκινικό όγκο στο κεφάλι της.

Σκοπός της μικρής Μαίρης να βρει το Λευκό της Μπιζέλι, να το γνωρίσει και να το κατανοήσει. Περιπλανώμενη σε κόσμους ονειρομαγικούς συναντά πλάσματα που της προσφέρουν τις γνώσεις και το φως τους, βοηθώντας την να κατανοήσει καλύτερα τον ίδιο της τον εαυτό. Θα έρθει άραγε η στιγμή ν’ ανταμώσει με το Λευκό της Μπιζέλι; Και τότε, τι;

Αρχικά, η Μαίρη, αναζητά το Μπιζέλι έξω απ’ την ίδια. Μόνο όταν η ψυχή της ωριμάζει κι αποδέχεται πλήρως τον εαυτό της με τις δυνάμεις και τις αδυναμίες της είναι σε θέση να το συναντήσει και να το κατανοήσει. Ένα παραμυθένιο ταξίδι αναζήτησης της παιδικής αλήθειας γύρω απ’ τον καρκίνο, δοσμένο μ’ ευαισθησία και φαντασία μέσα από συμβολισμούς, μεταφορές, θετικότητα και χιούμορ.

Το Λευκό Μπιζέλι λειτουργεί ως ένα σύμβολο που για τον καθένα μπορεί ν’ αντιπροσωπεύει κάτι ξεχωριστό: τον καρκίνο, μια ψυχική ή σωματική ασθένεια, κάτι άγνωστο ή διαφορετικό το οποίο προβληματίζει, φοβίζει ή αποτελεί μια πρόκληση της ζωής.  

Το βιβλίο εκδόθηκε το 2015 με τη συμβολική επιχορήγηση του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου κι είναι εγκεκριμένο απ’ το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Η ιστορία της Μαίρης μπορεί ν’ αποτελέσει ένα πρώτο εργαλείο για να μιλήσει κανείς για τον καρκίνο αποενοχοποιώντας τον διάλογο γύρω απ’ αυτό το ιδιαίτερα φορτισμένο θέμα ώστε να μπορέσουν τα παιδιά να εκφράσουν με λόγια τα ερωτήματα που έχουν μέσα τους.

Η ιστορία επιχειρεί με προσοχή να φέρει τους μικρούς αναγνώστες σ’ επαφή με τις ‘πραγματικότητες’ ενός παιδιού με καρκίνο και να τους ενδυναμώσει παρουσιάζοντας εργαλεία για τη συναισθηματική διαχείριση κι έκφραση. Προωθεί την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και της ευαισθησίας των παιδιών και την απαλλαγή από φοβικές κι αρνητικές συμπεριφορές προς τ’ άτομα που βιώνουν την ασθένεια.

Η φωτεινή, πολύχρωμη και παιχνιδιάρικη εικονογράφηση του βιβλίου από τη δρα Στέλλα Καραγιώργη, εικαστικό κι  ιστορικό τέχνης, περιλαμβάνει σύμβολα και φιγούρες από αρχαϊκά αγγεία. Το ίδιο το Λευκό Μπιζέλι αναπαρίσταται μ’ έναν ρόδακα, δηλαδή ρόδο, τριαντάφυλλο, τον οποίο συναντάμε συχνά και σε κυπριακά αρχαϊκά αγγεία κι ο οποίος στους αρχαίους πολιτισμούς αποτελούσε σύμβολο του ήλιου, της δύναμης, του φωτός. Μια υπενθύμιση πως ο καρκίνος, είναι μεν μια δύσκολη ασθένεια όμως δεν αποτελεί την επάρατη νόσο. Επίσης, το Λευκό Μπιζέλι πουθενά στην εικονογράφηση δεν παρουσιάζεται λευκό. Ένας δικός μας τρόπος για να πούμε απλά πως ο καθένας προσλαμβάνει τον κόσμο μέσα απ’ τον δικό του πολύχρωμο φακό.  

Μια ιστορία για τη δύναμη, το θαύμα και την αγάπη της καρδιάς, απευθυνόμενη τόσο σε καρκινοπαθή όσο και σε υγιή παιδιά. Γιατί μπορούμε να μιλήσουμε σε κάθε παιδί για τον καρκίνο, με τις κατάλληλες λέξεις, στον κατάλληλο χρόνο, για τους κατάλληλους λόγους.

Τα φωτεινά μηνύματα της ιστορίας φθάνουν διαρκώς στα παιδιά μέσα από διαδραστικές αφηγήσεις σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, φεστιβάλ παιδιού και βιβλίου, βιωματικά εργαστήρια, αναγνώσεις, δραματοποιήσεις κι άλλες δραστηριότητες από εκπαιδευτικούς.

Στις διαδραστικές αφηγήσεις και στα βιωματικά εργαστήρια για παιδιά κι ενήλικες, αξιοποιείται η αφήγηση κι η υπόδυση ρόλου. Οι συμμετέχοντες καλούνται σε διάφορα σημεία της ιστορίας να λάβουν αποφάσεις βοηθώντας τη Μαίρη να επιλύσει προβληματικές καταστάσεις και να βγει απ’ τα διλήμματά της. Εμπλέκονται σε ομαδικές δραστηριότητες και παιχνίδια με στόχο την προσωπική και κοινωνική τους ενδυνάμωση.

Μια ειλικρινής ενημέρωση όλων των παιδιών γύρω απ’ το θέμα του καρκίνου, ανταποκρινόμενη στην ψυχονοητική τους ωριμότητα, τα καθησυχάζει και μαθαίνουν να προσαρμόζονται στη ζωή και στις αναπόφευκτες προκλήσεις της. Απώτερος στόχος της όλης προσπάθειας ‘Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι’ είναι τ’ αγκάλιασμα της παρουσίας των παιδιών με καρκίνο όπως κι η ενεργοποίηση της κοινωνικής αλληλεγγύης για την ομαλή επανένταξή τους στην καθημερινή ζωή.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο:

Τηλ. 96 21 99 21      E: [email protected]          

'f':  ‘Δήμητρα Σωκράτους Αλήθειες όνειρα κι ειρήνη Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι’

*Εκπαιδευτικός, Θεατροπαιδαγωγός, Συγγραφέας

Η Δήμητρα Σωκράτους αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, με δευτερεύον πτυχίο στις Γαλλικές Σπουδές (2005). Έλαβε MA Drama and Theatre in Education (Πανεπιστήμιο Warwick, Αγγλία, 2007) και MA Arts and Culture Management (Rome Business School, Ιταλία, 2017). Είναι εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός και εκπαιδεύτρια ειρήνης κι ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διετέλεσε Συντονίστρια του Εργαστηρίου Νεολαία και Πολιτισμός του ΠΑΦΟΣ 2017, όπως και συν-συντονίστρια του Κυπριακού Δικτύου Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου. Εξέδωσε το βιβλίο 'Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι' για μεγάλα παιδιά (2015) στο ιδιαίτερο θέμα της παιδικής κατανόησης και αλήθειας για τον καρκίνο, και την ποιητική συλλογή για παιδιά 'Αλήθειες, όνειρα κι ειρήνη' (2017) η οποία βραβεύτηκε από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.




Newsletter










205