Βιβλιοπαρουσίαση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας «Μακάριος: Έντιμος συμβιβασμός, όχι συνθηκολόγηση»


Η Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) όπως ερμηνεύεται σήμερα απέχει από αυτήν που είχε αποδεχθεί ο Μακάριος. Επιπρόσθετα, όταν ο Μακάριος αντιλήφθηκε ότι, παρά τις υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, η τουρκική πλευρά ήταν αμετακίνητη, διακήρυξε την αναγκαιότητα ενός μακροχρόνιου αγώνα στην τελευταία του ομιλία στις 20 Ιουλίου 1977.

Αυτές ήταν μερικές από τις επισημάνσεις στη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου: “ΜΑΚARIOS: Honourable compromise, not capitulation” («ΜΑΚΑΡΙΟΣ: Έντιμος συμβιβασμός, όχι συνθηκολόγηση») του Δρ Προκόπη Ν. Βανέζη, από το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στο CINE STUDIO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Όπως τόνισε ο συγγραφέας, σήμερα στην Κύπρο υπάρχει σύγχυση και παρερμηνεία, τόσο του Κυπριακού ζητήματος όσο και της προσωπικότητας του Μακαρίου, ως ηγέτη της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Αιτία της παραπληροφόρησης είναι η έλλειψη γνώσης της πολιτικής και εκκλησιαστικής ιστορίας της Κύπρου, που είναι θύμα της γεωγραφικής της θέσης, του πλούτου και της ομορφιάς της», υπέδειξε ο Δρ Βανέζης, τονίζοντας επίσης πως πηγή των σημερινών αδιεξόδων ήταν τα λάθη Αθηνών και Λευκωσίας, που οδήγησαν στη διπλωματική πανωλεθρία των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου. Παραλλήλισε την πορεία του Μακαρίου με αυτή του Ελευθέριου Βενιζέλου, αποκαλώντας τους μεγάλες μορφές του Ελληνισμού, ανέλυσε τα επτά ζητήματα για τα οποία κατηγορούν τον Μακάριο, τονίζοντας πως αυτός «ουδέποτε αρνήθηκε την Ένωση, απλώς λόγω των διεθνών εξελίξεων και απειλών, ήθελε η Κύπρος να γίνει η μικρή Ελλάδα της Ανατολής, έτσι ώστε δύο ελληνικά κράτη να εκπροσωπούν τον Ελληνισμό στα διεθνή και ευρωπαϊκά fora, ενώ επέμενε πως το Κυπριακό ως ζήτημα εισβολής και κατοχής θα εύρισκε τη λύση του με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

Ο Δρ Βανέζης αναφέρθηκε εκτενώς στη ΔΔΟ τονίζοντας πως ο όρος είναι αδόκιμος και δεν υπάρχει ούτε στο Συνταγματικό Δίκαιο, ούτε στην επιστήμη της πολιτειολογίας, ούτε στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου Μακαρίου-Ντενκτάς και Κυπριανού-Ντενκτάς. «Το είδος της Ομοσπονδίας που συζητείται τώρα είναι παρωδία ομοσπονδιακού συστήματος», επισήμανε, ενώ ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, «ένα Πανεπιστήμιο που αποτελεί κόσμημα της κυπριακής πρωτεύουσας και φυτώριο γνώσης και πολιτισμού».

Στην εκδήλωση μίλησε ο Μιχάλης Κολοκασίδης, πρώην Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, την εποχή του Μακαρίου, αναφερόμενος κυρίως στην «γοητεία που εξέπεμπε η προσωπικότητα του πρώην Εθνάρχη», υπέδειξε πως είχε φανατικούς θαυμαστές αλλά και εχθρούς, όπως ο Κίσινγκερ και οι Βρετανοί αποικιοκράτες, «που κυριολεκτικά τον μισούσαν».

Ο Δρ Αιμίλιος Σολωμού, ιστορικός και Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Διοίκησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Μακαρίου, στα 4 κεφάλαια του βιβλίου του Δρ Βανέζη, ενώ όπως επισήμανε, «η ιστορία της σύγχρονης Κύπρου ακόμα δεν έχει γραφεί, και πως είναι ακόμα νωρίς για να γίνει αυτό». Σημείωσε πως «μόνο αυτός που δεν κάνει τίποτε, δεν κάνει λάθη», και τόνισε πως η κριτική προς τα δημόσια πρόσωπα είναι επιθυμητή, αλλά πρέπει να είναι τεκμηριωμένη, ενώ όπως υπέδειξε «είναι πολύ νωρίς για να γίνει αξιολόγηση της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου». Ανέφερε πάντως πως το βιβλίο του Δρ Βανέζη είναι χρήσιμο και απαραίτητο για αυτούς που στο μέλλον θα ασχοληθούν με την ιστορία της Κύπρου.

«Το βιβλίο συνεισφέρει στη βιβλιογραφία, μέσω του κεφαλαίου 4 που αφιερώνεται στην ανάλυση των επτά λαθών που αποδίδονται στον Μακάριο, ενώ άξιες αναφοράς είναι οι επιστολές που αντηλλάγησαν με τον Στρατάρχη Σερ Τζών Χάρτινγκ, οι οποίες παρατίθενται στο τέλος ως παράρτημα», υπέδειξε ο Δρ Μιχάλης Κοντός, Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Ο κ. Κοντός ανέφερε επίσης ότι η μόνη κριτική προς τον συγγραφέα είναι ότι δεν ασκεί καμία κριτική στον Μακάριο.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο οποίος στην εισαγωγική του ομιλία, τόνισε πως το βιβλίο του Δρ Βανέζη δίνει στον αναγνώστη την ευκαιρία να καταλήξει ο ίδιος στα δικά του συμπεράσματα στο κατά πόσον η υφιστάμενη βάση για λύση στο Κυπριακό αντικατοπτρίζει το ότι είχε αποδεχθεί ο Μακάριος. Ο Καθηγητής Θεοφάνους, στο τέλος της εκδήλωσης, απένειμε τιμητικό βραβείο στον συγγραφέα εκ μέρους του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, για την ενασχόληση του με τα κοινά και τον ζήλο του σε μία εποχή όπου η απαξίωση και η αποστροφή από την πολιτική αποτελεί σύνηθες φαινόμενο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










129