Βιωματικό Εργαστήριο Ελληνικών Ε τάξης στο Δημοτικό Σχολείο Δροσιάς (ΚΒ)-Μιχαλάκη Παρίδη


Οργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Τετάρτη, 31η  Μαΐου 2017, στο Δημοτικό Σχολείο Δροσιάς (ΚΒ)-Μιχαλάκη Παρίδη (Λάρνακα), Βιωματικό Εργαστήριο Ελληνικών, με τη συμμετοχή γονέων/κηδεμόνων και γιαγιάδων/παππούδων των μαθητών/μαθητριών της Ε’ τάξης του σχολείου.  

Το συγκεκριμένο εργαστήριο, το οποίο αποτέλεσε το επιστέγασμα  της  ανάπτυξης και της εφαρμογής μίας ενότητας Ελληνικών με θέμα τις περιπέτειες του Οδυσσέα, χαιρέτισαν η Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης του Επαρχιακού Γραφείου Λάρνακας-Αμμοχώστου, Δρ Ειρήνη Χατζηλουκά- Μαυρή, ο Οικείος Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης, κύριος Κυριάκος Χαριδήμου και η Διευθύντρια του σχολείου, Βασούλα Κούλα.

Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες εμπλάκηκαν σε ένα δημιουργικό όσο και αποτελεσματικό μαθησιακό πλαίσιο: κάθισαν όλοι μαζί στα ίδια θρανία και είχαν ενεργό ρόλο και λόγο σε δημιουργικές δραστηριότητες, που αφορούσαν στην «Οδύσσεια», της Σοφίας Ζαραμπούκα, ένα λογοτεχνικό βιβλίο γεμάτο με περιπέτειες επιβίωσης και φανταστικούς ήρωες, θέματα που γοητεύουν και προκαλούν αβίαστα το ενδιαφέρον των παιδιών.

Η εν λόγω δράση συνάδει με τον πρώτο υπό έμφαση στόχο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, για τη σχολική χρονιά 2016-2017, αναφορικά με τη βελτίωση  των  μαθησιακών αποτελεσμάτων, την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας και την καλλιέργεια της δημιουργικής γραφής. Συνάδει, επίσης, με τη φιλοσοφία του Αναδομημένου Αναλυτικού Προγράμματος των Ελληνικών.

Η εφαρμογή της προαναφερθείσας ενότητας είχε κυρίως βιωματικό και παιγνιώδη χαρακτήρα και αναπτύχθηκε διαθεματικά. Το Βιωματικό Εργαστήριο πληρούσε κομβικές αρχές τόσο της γενικής όσο και της ειδικής (γλωσσοδιδακτικής) παιδαγωγικής, έχοντας ως απώτερη επιδίωξή του να οδηγήσει σε δημιουργική έκφραση και ενεργητική δράση των μαθητών/μαθητριών, σε προφορικό και σε γραπτό επίπεδο. Υπογραμμίζεται, περαιτέρω, η πρόσθετη αξία της συνεργασίας εκπαιδευτικών-μαθητών/μαθητριών-γονέων/κηδεμόνων, της αξιοποίησης ειδικών, όπως, για παράδειγμα, από τον χώρο της τέχνης, του θεάτρου, της αγγειοπλαστικής και της Μουσειακής Αγωγής και της παροχής ευκαιριών στα παιδιά να αναπτύξουν και άλλα δημιουργικά τους ταλέντα.

Όλοι και όλες, με την ολοκλήρωση του όμορφου και δημιουργικού εκπαιδευτικού ταξιδιού, εκφράστηκαν με εγκωμιαστικά σχόλια για τη συγκεκριμένη δράση. Οι δε μαθητές/μαθήτριες, κατενθουσιασμένοι/ες, δήλωσαν ότι επιθυμούν το «όμορφο ταξίδι προς την Ιθάκη» να συνεχιστεί, δημιουργώντας μία νέα και ανατρεπτική περιπέτεια για τον Οδυσσέα




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1434