Βιομηχανικός Σχεδιασμός και Τεχνολογία


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ*

Η έρευνα, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη πρωτοποριακών προϊόντωνπου έχουν ως σημείο αναφοράς τον άνθρωπο και τις σύγχρονες ανάγκες του, αλλά και το περιβάλλον,αποτελεί ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ειδικά στις περιπτώσεις χωρών, οι οποίες δεν διαθέτουν πρώτες ύλες ούτε φθηνό ανθρώπινο δυναμικό.Με τις καινοτομίες δημιουργούνται θέσεις εργασίας, αναγνωρίζεται σεβασμός στις επιχειρήσεις που τις εφαρμόζουν, και αναπτύσσεται η οικονομία.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην περίπτωση της Κύπρου, ειδικά εν μέσω της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης από την οποία διέρχεται τελευταία, καθώς δημιουργούνται ευκαιρίες και μελλοντικές προοπτικές, αλλά και καθώςαναδεικνύεται ο ρόλος τον οποίο μπορεί να διαδραματίσει το εκπαιδευτικόσύστημα στην ανόρθωση της οικονομίας. Με σκοπό μάλιστα την προώθηση του βιομηχανικού σχεδιασμού και της καινοτομίας, με όλες τις προφανείς ωφέλειες, προωθείται και σχετική συνεργασία της Διεύθυνσης Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

Η έκθεση που παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στο χώρο αναχώρησης του Αεροδρομίου Λάρνακας είναι έργο αποκλειστικά των μαθητών και των εκπαιδευτικών της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, και αποτελεί ένα τολμηρό και πρωτοποριακό πείραμα για την Κύπρο. Στην έκθεση παρουσιάζονται σχέδια και τρισδιάστατα μοντέλα καινοτόμων βιομηχανικών προϊόντων, από μαθητές 11 σχολείων από όλη την Κύπρο.

Εφαρμόζοντας σύγχρονες μαθησιακές προσεγγίσεις, αξιοποιώντας ταλέντα, γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες,οι μαθητές μας, μας έφεραν ενώπιον μιας ευχάριστης έκπληξης. Ο σχεδιασμός και η δημιουργία των εκθεμάτων έγινε υπό την επίβλεψη του διακεκριμένου Κύπριου Αρχιτέκτονα και Βιομηχανικού Σχεδιαστή Νικόλα Νικολάου που διαπρέπει στην Κοπεγχάγη, και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια του έργου «Ενδοϋπηρεσιακή Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης».

Στην έκθεση παρουσιάζονται σχέδια και τρισδιάστατα μοντέλα για τα ακόλουθα προϊόντα:

  • Στέγαστρο με Φωτοβολταϊκά για Τροφοδότηση Υβριδικών Ηλεκτρικών Οχημάτων
  • Πολυμορφικό Κιόσκι Πολλαπλών Χρήσεων
  • Υπερσύγχρονο Μπρελόκ Κλειδιού Οχήματος για Ανίχνευση Αλκοόλης στον Οδηγό
  • Υπερσύγχρονο Κλειδί Οχήματος για Ανίχνευση Αλκοόλης στον Οδηγό
  • Τροχήλατος Περιπατητής για Άτομα Τρίτης Ηλικίας
  • Πολυμορφικός Τροχήλατος Βρεφικός Θάλαμος
  • Πολυμορφικός Τροχήλατος Θάλαμος Παροχής Υπηρεσιών
  • Μαγνητικό/Ηλιακό Όχημα για Μεταφορά Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Ξενάγηση Τουριστών
  • Ηλιακά Αυτοφωτιζόμενα Παγκάκια
  • Πολυμορφική Αυτόνομη Μονάδα Εξυπηρέτησης Πολιτών

*Γραφείου Τύπου

Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










292