Βόμβα στα θεμέλια της Δημόσιας Εκπαίδευσης στα πλαίσια ενός δήθεν εκσυγχρονισμού!


Πόσο ακόμα άραγε θα δοκιμάζουν την υπομονή μας...;

ΤΗΣ ΒΑΣΟΥΛΑΣ ΚΟΥΛΑ*

Βόμβα έσκασε και πάλι στα Θεμέλια της Δημόσιας Εκπαίδευσης! Ακολουθώντας την τακτική των τελευταίων χρόνων, στην οποία κάνει αισθητή την παρουσία της η ...  απουσία του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου, η εργοδοτική πλευρά παρέδωσε χτες στις συνδικαλιστικές οργανώσεις ένα νέο Σύστημα Διορισμών στη Δημόσια Εκπαίδευση. Κι αυτό, ενώ όλοι εμείς "οι αφελείς", με αγωνία περιμέναμε να μετατραπούν σε πράξεις οι δεσμεύσεις που δόθηκαν, διά στόματος Προέδρου της Δημοκρατίας, α. για μονιμοποιήσεις συμβασιούχων εκπαιδευτικών και  β. για επιπλέον διορισμούς εκπαιδευτικών ώστε να επιτευχθεί στοχευμένη στήριξη σχολικών μονάδων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με σχετικά μεγάλο αριθμό παιδιών.

Έντεχνα, γίνεται έτσι μια προσπάθεια να μεταφερθεί το βάρος από τις προηγούμενες δεσμεύσεις, σε ένα νέο αντικείμενο συζήτησης, με απώτερο σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης...

Μάλλον ... κανένας δε θα μπορούσε να διαφωνήσει...

Ομολογουμένως, ναι, πρέπει να συμφωνήσουμε με αυτούς που συνέλαβαν την ιδέα της συγγραφής αυτού του Συστήματος Διορισμών - στα ακόλουθα σημεία ...

Εκσυγχρονισμός του Συστήματος Διορισμών στη Δημόσια Εκπαίδευση δε θα μπορούσε, βέβαια, να είναι τίποτα άλλο παρά...

α. Να ανακινείς το θέμα των Διορισμών σε μια περίοδο που οι διορισμοί έχουν παγοποιηθεί...!

β. Να σπαταλάς, εν μέσω οικονομικής κρίσης, εκατομμύρια ευρώ…! για τη διεξαγωγή των εξετάσεων, χωρίς στην ουσία να υπάρχει κανένας νέος διορισμός…!

γ. Να θεωρείς, αντίθετα με κάθε επιστημονική έρευνα, πως ο καλύτερος εκπαιδευτικός είναι αυτός που πετυχαίνει στις εξετάσεις...!

δ. Να πιστεύεις, χωρίς να υπάρχει καμιά επιστημονική τεκμηρίωση, πως ο καλύτερος μαθητής είναι και ο καλύτερος δάσκαλος...!

ε. Να αναγκάζεις όλους αυτούς που δουλεύουν στα σχολεία από 2 μέχρι 8 χρόνια να παρακάθονται σε εξετάσεις, κάθε δύο χρόνια, για να σου αποδείξουν πόσο καλοί εκπαιδευτικοί είναι...!

ζ. Να υιοθετείς διαβλητές σχετικά διαδικασίες και να αφήνεις παράθυρα για παρεμβατισμούς, με στόχο να προαγάγεις τη ... διαφάνεια και την ... αξιοκρατία...!

 η. Να βγάζεις εκπαιδευτικούς με πλούσια εμπειρία στο δρόμο, γιατί θα πρέπει να μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας των εκπαιδευτικών... κάτι βέβαια που έρχεται σε αντίθεση με την παράταση του ορίου αφυπηρέτησης που έχει επιβληθεί...!

θ. Να αναγκάζεις όλους αυτούς που βρίσκονται σε αναμονή για διορισμό, να αποκτήσουν μεταπτυχιακά διπλώματα...!

ι. Να δίνεις πλεονέκτημα στο διορισμό των πλουσίων, αφού αυτοί και μόνο θα μπορoύν να αποκτήσουν  μεταπτυχιακά διπλώματα...!

κ. Να θυματοποιείς τη δημόσια εκπαίδευση για να ικανοποιήσεις τα συμφέροντα της ιδιωτικής εκπαίδευσης…!

ΔΕΝ είναι πια ΜΟΝΟ θέμα δεσμεύσεων που δεν τηρήθηκαν....

ΔΕΝ είναι πια ΜΟΝΟ θέμα συναδέλφων που έμειναν στο δρόμο, ενώ υπήρξε Δέσμευση για το Διορισμό τους,

ένα Διορισμό για τον οποίο όλοι μας πληρώσαμε αλλά δεν ήρθε ποτέ...

Τελικά,, είναι ΘΕΜΑ ... ΥΠΟΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ... Κι όσο πιο νωρίς το αντιληφθούμε ΟΛΟΙ, τόσο πιο εύκολα θα βρούμε λύση στα προβλήματα που απασχολούν τη Δημόσια Εκπαίδευση...

Ποτέ δεν αρνηθήκαμε το διάλογο για να εισηγηθούμε τρόπους να γίνει το υφιστάμενο Σύστημα Διορισμών καλύτερο και αποδοτικότερο.

Δεν μπορούμε όμως, σε καμιά περίπτωση, να δεχτούμε να θυματοποιηθούν τα εκατοντάδες μέλη μας - που βρίσκονται στον υφιστάμενο κατάλογο κι εργάζονται επί σειρά ετών στη Δημόσια Εκπαίδευση - στο όνομα ενός δήθεν εκσυγχρονισμού και μιας αμφίβολης καινοτομίας...

Γι' αυτό, ας σταματήσουν κάποιοι επιτέλους, να δοκιμάζουν την υπομονή μας!

*Πρόεδρος ΠΟΕΔ Λάρνακας

Γενικός Γραμματέας ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορίας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










151