Β΄ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για το Περιβάλλον και την Αειφορία


Η Επιθεώρηση Φυσιογνωστικών/Βιολογίας/Γεωγραφίας της ∆ιεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης σε  συνεργασία µε το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής   Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) της Ιερής Μητρόπολης Λεµεσού  διοργανώνουν το Β΄ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για το Περιβάλλον και την Αειφορία. Το συνέδριο υποστηρίζεται  επίσης από τους πιο κάτω συνεργαζόµενους φορείς:

• Ερευνητική Οµάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστηµίου Κύπρου

• Σχολή Επιστηµών Αγωγής του Πανεπιστηµίου Frederick

• Τµήµα Επιστήµης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του Τεχνολογικού  Πανεπιστηµίου Κύπρου

• Βιολογική Εταιρεία Κύπρου

• Σύνδεσµος Βιολόγων/Φυσιογνωστών - ΟΕΛΜΕΚ

• CYMEPA – Φίλοι της Θάλασσας.

Το Συνέδριο θα πραγµατοποιηθεί στις 9 Απριλίου 2016 στην Αίθουσα  Εκδηλώσεων της Ιερής Μητρόπολης Λεµεσού, γωνία Ελλάδος και Ενώσεως, 3041 Λεµεσός, 9:00 - 13:00.

Το συνέδριο  απευθύνεται σε µαθητικές οµάδες (ανεξάρτητα  από αριθµό µαθητών/τριών) Γυµνασίων και Λυκείων (και στους συντονιστές εκπαιδευτικούς τους) που σχεδιάζουν και εκπονούν περιβαλλοντικές εργασίες στα σχολεία τους, είτε στο πλαίσιο κάποιου προγράµµατος περιβαλλοντικής  εκπαίδευσης ή διαγωνισµού, είτε στο πλαίσιο των µαθητικών συµβουλίων των δήµων, είτε µετά από ανεξάρτητη πρωτοβουλία εκπαιδευτικών και µαθητών.

Κάθε σχολείο µπορεί να υποβάλει µέχρι και δύο (2) εργασίες.

Το Β΄ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για το Περιβάλλον και την Αειφορία, επιδιώκει:

•   Να προωθήσει το στόχο της χρονιάς για βελτίωση των µαθησιακών αποτελεσµάτων, στο πλαίσιο της καλλιέργειας κουλτούρας µάθησης, µε ψηλούς µαθησιακούς στόχους οι οποίοι θα επιτευχθούν µέσα σε κλίµα συνεργασίας  και  αλληλεγγύης  ανάµεσα σε µαθητές και εκπαιδευτικούς.

•   Να δώσει την ευκαιρία σε οµάδες µαθητών, µαζί µε τους συντονιστές εκπαιδευτικούς τους, να παρουσιάσουν τις εργασίες τους σχετικά µε το περιβάλλον και την αειφορία

•  Να καλλιεργήσει την ενεργό πολιτότητα και τη σύνδεση των σχολείων µε  την κοινότητα και συνεργαζόµενους φορείς.

•  Να δώσει τη δυνατότητα για διάχυση πληροφοριών, εµπειριών και µεθόδων.

•  Να καλλιεργήσει τη δηµιουργικότητα, κριτική σκέψη και αναστοχαστική διαχείριση της γνώσης, ικανότητα µετατροπής της θεωρίας σε πράξη,  συλλογική εργασία, χρήση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας αλλά και τη δηµοκρατική παρέµβαση στα κοινωνικά δρώµενα µε στόχο τις αλλαγές που απαιτούνται για τη  διαµόρφωση συνθηκών αειφορίας.

Οι εργασίες πρέπει να έχουν τη µορφή επιστηµονικής αφίσας. Οδηγίες για τη δηµιουργία των αφισών δίνονται στο έντυπο «Ο∆ΗΓΙΕΣ  ∆ΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΦΙΣΑΣ» που επισυνάπτεται. Αριθµός εργασιών θα επιλεγούν για να  παρουσιαστούν, από τις µαθητικές οµάδες, στο συνέδριο υπό µορφή   προφορικής παρουσίασης   (µε χρήση Power Point) διάρκειας 10΄ λεπτών. Τα  κριτήρια για την επιλογή εργασίας για προφορική παρουσίαση είναι η ∆ηµιουργικότητα,  η Αρτιότητα, η Πρωτοτυπία και η Επιστηµονική Εγκυρότητα των αφισών.

Κάθε εργασία που υποβάλλεται θα πρέπει να εντάσσεται σε µια από τις πιο κάτω θεµατικές περιοχές της Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία.

Απορρίµµατα

Ερηµοποίηση

Τουρισµός

Αστική Ανάπτυξη

Μέσα Μεταφοράς

Φτώχεια

Βιοποικιλότητα

Νερό

Περιβάλλον και Υγεία

∆άσος

Παραγωγή και Κατανάλωση

Κλιµατική Αλλαγή

Ενέργεια

Περιβάλλον και Πολιτισµός

Αειφόρος τρόπος διαβίωσης

Τα σχολεία στα οποία δραστηριοποιούνται µαθητικές περιβαλλοντικές οµάδες   και ενδιαφέρονται να συµµετάσχουν στο Συνέδριο (µε υποβολή αφίσας) καλούνται:

α. να συµπληρώσουν τη ∆ήλωση Ενδιαφέροντος που επισυνάπτεται και να την αποστείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση      dme-viologia@schools.ac.cy,     της Επιθεώρησης  Φυσιογνωστικών/Βιολογίας/Γεωγραφίας, µέχρι  τις  30  Ιανουαρίου  2015, και

β. να αποστείλουν Αντίγραφο της Αφίσας που θα παρουσιάσουν στο συνέδριο, µε τη µορφή  PDF αρχείου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση   dme-viologia@schools.ac.cy,  της

Επιθεώρησης Φυσιογνωστικών/Βιολογίας/Γεωγραφίας, µέχρι τις 11 Μαρτίου 2015.

Θα δοθούν Α΄, Β΄ και Γ΄ Βραβείο για την Καλύτερη Αφίσα καθώς και Α΄, Β΄ και Γ΄ Βραβείο για την Καλύτερη Παρουσίαση στο συνέδριο.

Συντονιστικό σχολείο για την οργάνωση του συνεδρίου είναι το Λύκειο Αγίας  Φυλάξεως στη  Λεµεσό  σε συνεννόηση µε την Επιθεώρηση  Φυσιογνωστικών/Βιολογίας/Γεωγραφίας. Για περισσότερες πληροφορίες µπορείτε να επικοινωνείτε µε τη ∆ρα ∆ήµητρα Χατζηχαµπή, Σύµβουλο   στην   Επιθεώρηση Φυσιογνωστικών/Βιολογίας/Γεωγραφίας, τηλ. 22809306 Πέµπτη-Παρασκευή.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











162