CIIM: Ευρωπαϊκά κονδύλια για επιχειρηματική επανεκκίνηση


Με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων δεκάδες επιχειρηματίες ενημερώθηκαν για τις ευκαιρίες επενδύσεων και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Χρηματοδότησης, στη διάρκεια Επιχειρηματικής Συνάντησης που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Αποφοίτων του CIIM και το Cyprus International Institute of Management, σε συνεργασία με την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ, σήμερα Τρίτη 4 Ιουνίου 2013.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων του CIIM Κυριάκος Θεοφίλου καλωσορίζοντας τους επιχειρηματίες ανέφερε, ότι  σκοπός και επιδίωξη της πρωτοβουλίας των διοργανωτών είναι η ώθηση στο Επιχειρείν και την Καινοτομία. Η προσπάθεια και η συμβολή μας στον αγώνα που διεξάγεται για έξοδο από την κρίση που βιώνουμε, θα συνεχιστεί διαβεβαίωσε ο κ. Θεοφίλου.

Στις ευκαιρίες χρηματοδότησης από τον κοινοτικό προϋπολογισμό αναφέρθηκε ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Τάσος Γεωργίου, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τριών ειδών χρηματοδοτήσεις. Τα κάθετα κονδύλια τα οποία διανέμονται σε διάφορους τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο αγροτουρισμός, η ανακύκλωση, η νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα. Ο δεύτερος τρόπος αφορά στα οριζόντια κονδύλια, για τα οποία οι Κύπριοι επιχειρηματίες θα πρέπει να υποβάλουν πρόταση, που θα περιλαμβάνει άλλους δυο εταίρους από τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Ο τρίτος τρόπος άντλησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων κατέληξε ο κ. Γεωργίου είναι μέσα από ανοιχτές προτάσεις, οι οποίες ανακοινώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και  υποβάλλονται απευθείας στις Βρυξέλλες.

Η Κύπρος εδώ και καιρό έχει πάψει να είναι ανταγωνιστική τόνισε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Medochemie Δρ. Ανδρέας Πίττας, προσθέτοντας ότι η αγορά εργασίας είναι τέσσερεις φορές πιο ακριβή από τη Ρουμανία, τεσσεράμισι φορές πιο ακριβή από τη Βουλγαρία, τρείς φορές πιο ακριβή από τη Σλοβακία, δεκαπέντε φορές πιο ακριβή από ορισμένες επαρχίες της Κίνας, δώδεκα φορές πιο ακριβή από την Ινδία, ενώ το κόστος ενέργειας είναι  το πιο ακριβό στην Ευρώπη. Αναφερόμενος στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας ο τέως πρόεδρος της ΟΕΒ υπογράμμισε, ότι για να γυρίσει ο τροχός του επιχειρείν πρέπει να μειωθούν δραστικά τα επιχειρηματικά δανειστικά επιτόκια, να υπάρξει ρευστότητα και να τακτοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα.

Ο Διευθυντής του CIIM Θεόδωρος Παναγιώτου, αναλύοντας τις επιχειρηματικές ευκαιρίες πέραν της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε, ότι η Κύπρος θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα για άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας. Μεταξύ άλλων, πρότεινε απλοποίηση των διαδικασιών και παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις, αναζήτηση συνεργασιών και επενδύσεων από την Κίνα και χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το Ισραήλ, το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Ομάν, τα Η.Α.Ε., το Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία, ανάπτυξη του ιατρικού, αθλητικού και συνεδριακού τουρισμού και προώθηση της καλλιέργειας βιολογικών προϊόντων προς εξαγωγή. Ο Δρ Παναγιώτου πρόσθεσε επίσης, ότι η Κύπρος σε συνεργασία με το Ισραήλ θα μπορούσε να αποτελέσει κέντρο εξαγωγής Ισραηλινής τεχνολογίας στον Αραβικό κόσμο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων για την περίοδο 2014-2020, ανέλυσε ο Ανώτερος Λειτουργός του Γραφείου Προγραμματισμού Άδωνις Κωνσταντινίδης. Αναφερόμενος στις επενδυτικές προτεραιότητες και στις κατηγορίες δράσεων για έξυπνη ανάπτυξη εξήγησε, ότι στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας προωθούνται οι επιχειρηματικές επενδύσεις, η τεχνολογική και εφαρμοσμένη έρευνα, η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, η διασύνδεση εκπαιδευτικών και επιχειρηματικών φορέων.

Η Ανώτερη Λειτουργός του Γραφείου Προγραμματισμού Ανθούλα Χαραλάμπους Σαββίδη παρουσίασε τα Ευρωπαϊκά προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία. Στο πλαίσιο της κατανομής των πόρων ανέφερε, η Κύπρος για την περίοδο 2007 – 2013 εξασφάλισε  €640 εκ. Τα €400εκ. αφορούν χρηματοδότηση για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της  απασχόλησης. Συμπεριλαμβάνοντας τη συνεισφορά του Κρατικού Προϋπολογισμού είπε, το ελάχιστο ποσό που θα διοχετευτεί σε αναπτυξιακά έργα ανέρχεται στα €760εκ. Το συνολικό ποσό των €760 εκ. συμπλήρωσε η κα. Σαββίδη, πρέπει να διατεθεί μέχρι το τέλος του 2015 και το ποσοστό συνεισφοράς της Ε.Ε., δύναται να ανέλθει μέχρι και 85% της συνολικής δαπάνης, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για αύξηση της Κοινοτικής συνεισφοράς στο 95%.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις: AvatonCommunications Νικόλας Παντοπίου 99486525 / nicolas@avatoncomm.com




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










78