CIIM: Θετικές λύσεις για πρόοδο με νέες δουλειές και πρωτοπόρες επιχειρήσεις


Η θετική σκέψη, οι μεταβιβάσιμες ικανότητες και η γνώση των αγορών είναι συστατικά κλειδιά για να βρει κάποιος δουλειά εν μέσω της διαδεδομένης ανεργίας και επίσης για να αρχίσει κάποιος την δική του επιχείρηση μέσα σε αυτή την μεγάλη ύφεση. Αυτά ήταν μερικά από τα συμπεράσματα και εισηγήσεις των σεμιναρίων με θέμα «Εσύ έχεις PlanB; - Θετικές Λύσεις για πρόοδο», που διοργανώθηκε από το Cyprus International Institute of Management (CIIM) σε στενή συνεργασία με το GloCal Vision (www.GloCalVision.org) και στα οποία συζητήθηκαν «Θετικές Λύσεις για να βρείτε δουλειά» και «Θετικές λύσεις για να αρχίσετε την δική σας καινοτόμο επιχείρηση». Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο, 6 Απριλίου 2013, στις εγκαταστάσεις του CIIM στην Λευκωσία και ήταν δωρεάν και ανοικτά για το κοινό, ως μέρος της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του CIIM.

Στα σεμινάρια παρευρέθηκαν 150 και πλέον άτομα, ενώ αρκετές εκατοντάδες ατόμων τα παρακολούθησαν ζωντανά από το διαδίκτυο μέσω υπηρεσίας live streaming. Τα σεμινάρια ήταν υπερπλήρη και αυτοί που δεν πρόλαβαν να εξασφαλίσουν θέση έχουν καταγραφεί μέσω της ιστοσελίδας του CIIM, για να ειδοποιηθούν για την επόμενη διοργάνωση που θα γίνει στις προσεχείς εβδομάδες. Σύμφωνα με το CIIM, ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ατόμων έχει δει τις ηλεκτρονικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του CIIM σχετικά με αυτή την εκδήλωση, κάτι που αντικατοπτρίζει την δίψα του κοινού για θετικές λύσεις στην τρέχουσα δυσάρεστη κατάσταση σε αντίθεση με την αρνητικολογία και τις αλληλοκατηγορίες των πολιτικών.

Στα  δύο αυτά σεμινάρια ομιλητές ήταν ο Δρ. Luis Filipe Lages και ο Δρ. Θεόδωρος Παναγιώτου. Ο Δρ. Lages είναι αναπληρωτής Καθηγητής στο Nova SBE of Universidade Nova Lisboa στην Πορτογαλία και πρώην καθηγητής στο ΜΙΤ. Είναι ο ιδρυτής του GloCal Vision, μιας διεθνούς πρωτοβουλίας που στοχεύει στην παροχή θετικών λύσεων σε διάφορα προβλήματα ανά το παγκόσμιο. Ο Δρ. Παναγιώτου είναι ο Διευθυντής του CIIM και καθηγητής των Οικονομικών, Ηθικής, Επιχειρηματικότητας και Προσωπικής Ανάπτυξης. Διδάσκει επίσης το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και έχει διδάξει για 25 χρόνια στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ. Και οι δύο ομιλητές εξέφρασαν τη μεγάλη σημασία της έρευνας της αγοράς και της χώρας στόχου, του branding και του positioning, της δημιουργίας συνεταιρισμών  και της ταχύτητας και ευελιξίας του επιχειρηματία.

Το πρωτοποριακό στοιχείο των δύο σεμιναρίων ήταν η αποκλειστική στόχευση στις ‘θετικές’ λύσεις, χωρίς οπισθοδρομικές ιδέες και χωρίς επιρρίψεις ευθυνών σε άλλους και αλληλοκατηγορίες. Η επίδραση του στοιχείου αυτού στους παρευρισκομένους, ομιλητές, παρουσιαστές και στο κοινό ήταν τρομερή. Το κοινό κατά την διάρκεια των σεμιναρίων και της συζήτησης έκανε ενεργή δικτύωση μεταξύ του και έχουν ήδη κατεβάσει τρομερές ιδέες για καινοτομίες, συνεταιρισμούς αναμεταξύ τους και για τα επόμενα βήματα που επιθυμούν να κάνουν για συνεργασία.

Ακόμη μια καινοτομία των σεμιναρίων ήταν η παρουσίαση δώδεκα βίντεο από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του CIIM (στο MBA και MPSM – Master of Public Sector Management) τα οποία είχαν ετοιμάσει σε μόνο πέντε μέρες,  ως μέρος της εργασίας τους για το μάθημα Marketing Management του καθηγητή Lages. Στα βίντεο παρουσιάστηκαν θετικές λύσεις που προτείνουν οι ίδιοι οι φοιτητές για επίτευξη προόδου σε καινούργιους κλάδους εργασίας και καινούργιους κλάδους επιχειρήσεων , κάτι που έχουν σκοπό να επιδιώξουν στην πράξη ως ομάδες.

Το ακροατήριο έχει κατανοήσει την ανάγκη για την ετοιμασία ενός ‘Plan B’ από τον καθένα μας. Ακόμη και αυτοί που επί του παρόντος νιώθουν ότι το επαγγελματικό τους μέλλον είναι ασφαλές, δεν πρέπει να βλέπουν την δουλειά τους ή την επιχείρηση τους ως δεδομένη, αλλά πρέπει να προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο με την προετοιμασία ενός ‘Plan B’ και την απόκτηση νέων δεξιοτήτων. Τα σκαμπανεβάσματα τα οποία περνά η Κύπρος τις τελευταίες βδομάδες υπογραμμίζουν τη σημασία της έγκαιρης δράσης και του ‘Plan B’ για την διαχείριση ρίσκων και την αντιμετώπιση κρίσεων.  Οι συμμετέχοντες συνειδητοποίησαν δεόντως κατά την διάρκεια του σεμιναρίου, ότι με την σωστή στάση και αντιμετώπιση, μπορούμε να βρούμε θετικές λύσεις και να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, τόσο για τους εαυτούς μας όσο και για την χώρα μας.

Την εκδήλωση αυτή θα ακολουθήσουν μια σειρά εργαστηρίων από το CIIM που σκοπεύουν στο φρεσκάρισμα των μεταβιβάσιμων ικανοτήτων, στον εκμοντερνισμό των υφιστάμενων γνώσεων, και στη χάραξη στρατηγικών για εξεύρεση εργασίας, εκπαίδευσης και στην καθοδήγηση για δημιουργία καινούργιας επιχείρησης.   Όσοι ενδιαφέρονται καλούνται να δηλώσουν την επιθυμία για συμμετοχή τους στην ιστοσελίδα του CIIM στο www.ciim.ac.cy  και θα λάβουν ηλεκτρονική ειδοποίηση με την ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση και άλλες σχετικές λεπτομέρειες




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










124