Δανιήλ Χατζηττοφής: Έτσι βοηθά το Fulbright τους Κυπρίους για σπουδές στα αμερικάνικα πανεπιστήμια


Ο κ. Χατζηττοφής μας μιλά για το σκοπό και τους στόχους του Fulbright και ποια βοήθεια προσφέρει σε όσους θέλουν να σπουδάσουν στην Αμερική.

ΕΡ: Ποιος ο σκοπός του Fulbright στην Κύπρο;

ΕΡ: Πάμε πίσω, μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Όλα ξεκίνησαν από ένα γερουσιαστή με όραμα, τον J. William Fulbright, ο όποιος ήταν και ο πολιτικός πατέρας του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Όταν μάλιστα, είδα τον Πρόεδρο Κλίντον σε μια διαβαλκανική διάσκεψη, πριν από δύο περίπου μήνες, μου το επιβεβαίωσε και μου έλεγε ιστορίες του Γερουσιαστή Fulbright.

Αυτό ο οραματιστής είχε σκεφτεί τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές σαν τρόπο να πληρώσουν οι συμμαχικές χώρες τα δάνεια που είχαν συνάψει με τις ΗΠΑ για να πολεμήσουν στο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Πέρασε ένα νομοσχέδιο, το οποίο εφαρμόστηκε και στην περίπτωση της Γερμανίας (που ήταν η εχθρική χώρα) που προνοούσε ότι εφόσον η κάθε χώρα δεχόταν ανταλλαγή φοιτητών με την Αμερική (των καλύτερων και πιο έξυπνων), τότε η Αμερική θα χάριζε τα δάνεια που είχαν συνάψει αυτές οι χώρες μαζί της κατά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.

Οι ευρωπαϊκές χώρες θεώρησαν αυτό σαν ένα εύκολο τρόπο για να ξοφλήσουν τα αμερικανικά δάνεια. Όταν ρώτησαν το Γερουσιαστή Fulbright, γιατί το έκανε αυτό είπε μια φημισμένη φράση: «Θέλω να μετατρέψω τις καταστροφές του πολέμου σε εργαλεία ειρήνης». Πίστευε ότι η πιο μεγάλη δύναμη ειρήνης είναι η εκπαίδευση. Αν ένας φοιτητής πηγαίνει σε μια άλλη χώρα να σπουδάσει, τότε είναι πολύ δύσκολο να πάρει όπλα και να πολεμήσει αυτή τη χώρα. Εάν στείλουμε εμείς Κύπριους φοιτητές για να σπουδάσουν στην Κωνσταντινούπολη, ή στην Άγκυρα, είναι πολύ δύσκολο να πολεμήσουν τους Τούρκους ή και το αντίθετο. Αν έλθουν Τούρκοι στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι πολύ δύσκολο να μας πολεμήσουν ή να μας μισούν τόσο πολύ. Γι’ αυτό, ο Γερουσιαστής Fulbright πίστευε ότι η εκπαίδευση είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο ειρήνης.

Αυτός είναι ο σκοπός του Fulbright. Να φέρουμε περισσότερη κατανόηση μεταξύ των λαών μέσω της εκπαίδευσης, μέσω εκπαιδευτικών ανταλλαγών.

ΕΡ: Από πότε άρχισε να λειτουργεί το Πρόγραμμα Fulbright;

ΑΠ: Από τις 28 Ιανουαρίου 1962. Αυτό έχει σημασία, επειδή λειτουργήσαμε πριν από τις ταραχές του 1963. Έτσι μπορούμε να λειτουργούμε και στις δυο κοινότητες χωρίς να έχουμε πολιτικά προβλήματα με καμιά κοινότητα. Επίσης στο Συμβούλιό μας, έχουμε τόσο Ελληνοκύπριους όσο και Τουρκοκύπριους που τους διορίζει το Υπουργικό Συμβούλιο της Δημοκρατίας.

ΕΡ: Τι υπηρεσίες προσφέρετε στους τελειόφοιτους για να σπουδάσουν στην Αμερική είτε επιλέξουν το Πανεπιστήμιό τους;

ΑΠ: Πιστεύω ότι έχουμε από τους καλύτερους συμβούλους παγκοσμίως. Το λέω αυτό με κάθε ταπεινότητα. Όχι μόνο παίρνουν τα βραβεία από την Ουάσιγκτον αλλά είναι και από τους συμβούλους που αγαπούν τη δουλειά τους και έμειναν στη δουλειά τους για χρόνια. Δεν είχα αλλαγή συμβούλου εδώ και πάρα πολλά χρόνια και μετεκπαιδεύονται κάθε χρόνο. Οι σύμβουλοί μας βοηθούν τους Κύπριους φοιτητές να επιλέξουν το κατάλληλο Πανεπιστήμιο, να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες αιτήσεις, να παρακαθίσουν στις εξετάσεις που χρειάζονται και να βρουν το κατάλληλο πανεπιστήμιο βάσει των αναγκών τους. Εάν ένας θέλει να σπουδάσει μηχανολογία και οι βαθμοί του είναι άριστοι θα του βρούμε πανεπιστήμια με αυτά τα δεδομένα, αν κάποιου οι βαθμοί του είναι μέτριοι ή όχι πολύ καλοί, θα βρούμε τα ανάλογα πανεπιστήμια, τα οποία, όμως, πάντοτε θα είναι αναγνωρισμένα.  

ΑΥΡΙΟ ΤΟ Β΄ ΜΕΡΟΣ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










334