ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΣΟΒΟΛΟΥ*
Είναι γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο συνδικαλίζονται οι διάφορες επαγγελματικές ομάδες επηρεάζει ολόκληρη την κοινωνία. Αν αυτό είναι αλήθεια για όλες τις επαγγελματικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό για την ΠΟΕΔ, τη συνδικαλιστική οργάνωση των δασκάλων. Η δουλειά του δασκάλου επηρεάζει με τον ένα ή άλλο τρόπο όλη την κοινωνία. Οι γονείς των παιδιών, κατά κύριο λόγο, περιμένουν από τους δασκάλους να μπουν μπροστά στους αγώνες για ποιοτική παιδεία σ’ όλα τα παιδιά. Να αναδείξουν τα προβλήματα της παιδείας και όχι να τα αποκρύβουν. Να συνεργαστούν με τους γονείς και άλλους φορείς για την αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Να αποκρούσουν κάθε προσπάθεια για δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, άλλα να υπερεξοπλίζονται και άλλα να αφήνονται να ρημάζουν. Να απαιτήσουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης της υλικοτεχνικής αναβάθμισης όλων των σχολείων (αίθουσες πολλαπλής χρήσης, αίθουσες ειδικών μαθημάτων, κεντρική μαθητική βιβλιοθήκη κ.ά.). Η ηγεσία της ΠΟΕΔ, παρόλο το έργο που έχει παράγει, δεν έχει καταφέρει να μπει μπροστάρης σ’ ένα μέτωπο παιδείας με αγωνιστικό διεκδικητικό τρόπο. Πολλές φορές ένα μέρος από το στελεχικό δυναμικό παραμένει έρμαιο μικροπαραταξιακών και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, τρέχει πίσω από μεγαλόστομες ανούσιες εξαγγελίες της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, βολεύεται και αλληθωρίζει στην προοπτική της προαγωγής, κάνει τα στραβά μάτια σε σωρεία προβλημάτων που ταλανίζουν τα σχολεία, τους δασκάλους, τους μαθητές και τις οικογένειές τους.
Μια από τις ενδογενείς αιτίες της απραξίας είναι και το καταστατικό με το οποίο λειτουργεί η ΠΟΕΔ. Ένα απαρχαιωμένο, αντιδημοκρατικό καταστατικό το οποίο αποξενώνει τους δασκάλους της βάσης αντιμετωπίζοντάς τους ως απλούς ψηφοφόρους κάθε τρία χρόνια. Την αποφασιστική δύναμη τη συγκεντρώνει το 25μελές Διοικητικό Συμβούλιο και κυρίως η 7μελής Γραμματεία. Έτσι (ηθελημένα ή όχι) δημιουργείται μια στενή ομάδα συμφερόντων που συχνά ρέπει προς την έπαρση και την αντιδημοκρατική συμπεριφορά και δράση, μετατρέποντας ακόμα και τους Γενικούς Αντιπροσώπους στις Παγκύπριες Συνδιασκέψεις σε «γλάστρες». Αρνούνται συχνά να θέσουν προς ψήφιση προτάσεις και απαιτούν την εξουσιοδότηση να χειρίζονται τα θέματα χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη, η οποία αποτελεί το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο.
Απαιτείται άμεσα η ριζική αλλαγή του καταστατικού για να υπάρξει απελευθέρωση του δυναμικού των δασκάλων προς όφελος της παιδείας και της κοινωνίας. Θεωρώ καθήκον μου να βοηθήσω, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, να αποκτήσει η ΠOEΔ ένα καταστατικό που να ανταποκρίνεται στον απαιτούμενο εκδημοκρατισμό και την κατά το δυνατό άμεση δημοκρατία. H Kύπρος λόγω του μικρού μεγέθους της προσφέρεται για να λειτουργήσει η άμεση δημοκρατία. Για να αποκτήσει ζωντάνια και αγωνιστικότητα η οργάνωση και οι δάσκαλοι να συμμετέχουν στον ανώτατο βαθμό, πρέπει όχι απλά να ακούγεται η γνώμη τους, αλλά να καθορίζουν οι ίδιοι τις αποφάσεις μέσα από μια αποκεντρωμένη λειτουργία. Αυτό απαιτεί:
Για να υιοθετηθούν αυτές οι διατάξεις που αφαιρούν δύναμη από την ηγεσία και δίνουν το λόγο και την πρωτοβουλία στους δασκάλους, πρέπει κάποιοι να υπερβούν συνήθειες, προσωπικές φιλοδοξίες, αγκυλώσεις, πελατειακές σχέσεις κ.λ.π. Θέλω να είμαι ακόμα αισιόδοξος (παρά τα μηνύματα όλων των προηγούμενων χρόνων) ότι, με την αναγκαία πίεση της βάσης των δασκάλων, θα δράσουν ως δάσκαλοι με υπευθυνότητα απέναντι σε όλη την κοινωνία και όχι ως καρεκλοκένταυροι θεσιθήρες.
Ανάλογα φαινόμενα τραγελαφικών και απαράδεκτων καταστάσεων ευδοκιμούν και στο χώρο των οργανωμένων γονιών. Αλλά αυτό αποτελεί μια άλλη πονεμένη ιστορία και αντικείμενο ενός άλλου άρθρου.
*Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου ( ... και γονιός)