Δέκα άριστοι φετινοί απόφοιτοι του ΤΕΠΑΚ μιλούν στο Paideia-News


Με αισθήματα χαράς, περηφάνιας και συγκίνησης για την αποφοίτησή τους, τη διάκριση και την τιμή να βρίσκονται ανάμεσα στους άριστους απόφοιτους του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, μίλησαν στο Paideia-News 10  από τους φετινούς αριστεύαντες του ΤΕΠΑΚ. Κάποιοι από αυτούς, μετά την απόκτηση του πρώτου τους πτυχίου, έχουν  εκφράζουν προβληματισμό   για το επαγγελματικό τους μέλλον, εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης. Για κάποιους άλλους αυτό ήταν το δεύτερο πτυχίο και η εμπειρία της φοίτησης σε συνδυασμό με την οικογένεια και την εργασία υπήρξε διαφορετική και δυσκολότερη. Κάποιοι πάλι θα συνεχίσουν τις σπουδές τους, ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο για το επαγγελματικό τους μέλλον.

Ερ: Πώς νιώθετε που βρίσκεστε ανάμεσα στους άριστους απόφοιτους του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου;

Μακρής Φαίδων: Νιώθω μεγάλη χαρά και περηφάνια που ανταμείφθηκαν οι κόποι τεσσάρων χρόνων δουλειάς.

Νικολάου Μάριος: Είναι τιμή μου που είμαι ανάμεσα στους άριστους του ΤΕΠΑΚ. Υπήρξε αρκετή προσπάθεια στα τέσσερα χρόνια σπουδών.  

Φωτιάδου Εύρη: Νομίζω είναι μεγάλη χαρά γενικά όταν φτάνεις σε ένα σημείο που νιώθεις ότι οι κόποι σου και η προσπάθεια τεσσάρων ετών ανταμείβονται. Ήταν τιμή νομίζω για όλους τους αριστεύσαντες να σου απονέμεται ένας τέτοιος τίτλος κάποιου τόσο αναγνωρισμένου πανεπιστημίου στην Κύπρο.

Αχιλλέως Ανδρούλλα: Νιώθω χαρούμενη και συγκινημένη γιατί ανταμείβονται οι κόποι μας. Όταν διαβάζεις συστηματικά και έχεις ένα πρόγραμμα δεν σου φαίνεται τόσο δύσκολο στο τέλος. Απλά είναι θέμα οργάνωσης πιστεύω και ότι ο καθένας μπορεί να το καταφέρει όταν έχει μεθοδικότητα και οργάνωση.

Στυλιανού Στέλιος: Νομίζω είμαι αρκετά ικανοποιημένος γιατί πέτυχα τον στόχο μου και ήμουν αντάξιος της οικονομικής βοήθειας, αλλά και στήριξης από τους γονείς μου, οι οποίοι είναι περήφανοι για μένα και ικανοποιημένοι.

Ιορδάνου Αφροδίτη: Νιώθω κάπως περίεργα, αλλά ταυτόχρονα και περήφανη. Απλά επειδή ήταν το δεύτερό μου πτυχίο κάπως δεν το περίμενα για να είμαι ειλικρινής. Ήταν πολύ δύσκολο επειδή δουλεύω συγχρόνως και έχω και οικογένεια με τρία παιδιά.

Χαραλάμπους Πέτρος: Νιώθω ιδιαίτερη περηφάνια για αρχή και ότι οι κόποι σου τελοσπάντων αναγνωρίζονται κάπως. Ήταν αρκετά δύσκολο λόγω και του κλάδου μας, Μηχανικού Η/Υ και Πληροφορικής, ο οποίος θεωρείται αρκετά δύσκολος κλάδος, έτσι χρειαζόταν αρκετή προσπάθεια να τα καταφέρουμε, αλλά ευτυχώς η βοήθεια των καθηγητών ήταν αρκετή. Σε συνδυασμό με λίγη σκληρή δουλειά πετυχαίνεις τους στόχους σου.

Γιαννάκη Παναγιώτης: Νιώθω ότι στο τέλος οι κόποι μου ανταμείφθηκαν. Χρειάστηκε σκληρή δουλειά διότι εργαζόμουν παράλληλα.

Λακαταμίτου Ιωάννα: Η αλήθεια είναι πολλά τα συναισθήματα που νιώθω. Είναι σαν ανταμοιβή για τους κόπους, το διάβασμα κτλ.

Κωνσταντίνου Αφροδίτη: Νιώθω χαρούμενη. Χρειάστηκε πολύς χρόνος όμως δεν το είχα υπόψη μου να είμαι η πρώτη. Δεν το επιδίωξα και δεν ήταν αυτοσκοπός. Εγώ απλά ήθελα να μαθαίνω.

Ερ: Πώς βρήκατε το επίπεδο σπουδών που προσφέρει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο;

Μακρής Φαίδων: Το βρήκα πολύ καλό και ανταγωνιστικό. Είμαι πολύ ευχαριστημένος. Ωραίο περιβάλλον και ωραία ζωή στη Λεμεσό.

Νικολάου Μάριος: Το επίπεδο είναι αρκετά ψηλό και είναι ισάξιο με του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λευκωσία. Μπορώ να πω ακόμα και με άλλα πανεπιστήμια στο εξωτερικό. Έχει πάρα πολύ καλούς καθηγητές και ακαδημαϊκούς γενικότερα και πιστεύω είναι ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στη Μεσόγειο.

Φωτιάδου Εύρη: Θεωρώ ότι είναι πολύ ψηλό το επίπεδο. Γενικά στα τέσσερα χρόνια εγώ και οι συμφοιτητές μου δεν πήραμε μόνο γνώσεις πάνω σε διάφορα αντικείμενα σπουδών, γιατί ο κλάδος μας είναι πολυδιάστατος, αλλά μάθαμε να σκεφτόμαστε κριτικά, να ψάχνουμε περισσότερο και γενικά μάθαμε πώς να ψάχνουμε, πώς να μαθαίνουμε και να είμαστε στις εξελίξεις κάθε φορά.

Αχιλλέως Ανδρούλλα: Πιστεύω ότι είναι αρκετά ψηλό το επίπεδο, αλλά και πάλι εξαρτάται από το τμήμα σπουδών που θα επιλέξει κάποιος να σπουδάσει, γιατί έχει να κάνει και με τις ικανότητες του καθενός και τα ενδιαφέροντά του. Για κάποιον που θέλει να σπουδάσει φιλόλογος για παράδειγμα, είναι διαφορετικές οι ικανότητές του από αυτόν που θέλει να σπουδάσει μηχανική ας πούμε. Αν κάποιου του αρέσει η μηχανολογία είναι εύκολο να σπουδάσει μηχανική και δεν νομίζω να το βρει τόσο δύσκολο.

Στυλιανού Στέλιος: Είναι αρκετά υψηλό πιστεύω. Δεν έχω την πείρα από άλλα πανεπιστήμια, όμως με τις συζητήσεις που είχα με φοιτητές άλλων πανεπιστημίων είτε της Κύπρου, είτε του εξωτερικού, πιστεύω είμαστε σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο, αν κρίνω και από τους καθηγητές που έχουμε, οι οποίοι, αρκετοί από αυτούς, είναι παγκοσμίου φήμης στο αντικείμενό τους.

Ιορδάνου Αφροδίτη: Δεν υπολόγιζα να είναι τόσο πολύ ψηλό το επίπεδο για να είμαι ειλικρινής και θεωρώ ότι είναι ισάξιο με το εξωτερικό.

Χαραλάμπους Πέτρος: Αρκετά ψηλό. Αυτό το λέω από προσωπική εμπειρία γιατί συγκρίνοντάς το με άλλα πανεπιστήμια για τον συγκεκριμένο κλάδο και το τμήμα μου, είδα ότι οι γνώσεις μας είναι δεκαπλάσιες σε σχέση με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια. Έχουμε αρκετούς καθηγητές με ψηλό επίπεδο, οι οποίοι ξέρουν καλά το αντικείμενό τους.

Γιαννάκη Παναγιώτης: Πολύ ψηλό αντάξιο του ονόματος που άρχισε να δημιουργεί ήδη. Υπάρχει άψογη συνεργασία με τους καθηγητές και τους άλλους συναδέλφους-συμφοιτητές. Το θέμα είναι ότι το πανεπιστήμιο στήνεται ακόμα και αν υπήρχαν περισσότερα χρήματα θα μπορούσε να κάνει ακόμα πιο καλή δουλειά. 

Λακαταμίτου Ιωάννα: Από την πρώτη στιγμή που μπήκα στο πανεπιστήμιο κατάλαβα ότι ήταν πολύ ψηλό το επίπεδο. Ειδικότερα όσον αφορά τους ακαδημαϊκούς στη νοσηλευτική είναι πολύ σπουδαίο το έργο που κάνουν γενικά, και ειδικά στην έρευνα.

Κωνσταντίνου Αφροδίτη: Ικανοποιητικό. Είχα μια καλή εμπειρία στο ΤΕΠΑΚ.

Ερ: Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; Είστε αισιόδοξοι σχετικά με την επαγγελματική σας αποκατάσταση;

Μακρής Φαίδων: Προς το παρόν θα συνεχίσω με μεταπτυχιακά προγράμματα και μετά θα ψάξω για δουλειά. Έγινε δεχτή η αίτησή μου στο ΤΕΠΑΚ για μεταπτυχιακές σπουδές στον κλάδο Γεωπονικών Σπουδών, αλλά ακόμα δεν έχω αποφασίσει αν θα συνεχίσω στην Κύπρο ή στην Ελλάδα τις σπουδές μου. Δεν θεωρώ ότι είναι εύκολη η επαγγελματική αποκατάσταση αλλά ελπίζουμε στο καλύτερο και σιγά σιγά θα αντεπεξέλθουμε.

Νικολάου Μάριος: Για το μέλλον πρέπει πρώτα να βρούμε μια δουλειά. Αυτό είναι προτεραιότητα για μένα και μετά οι μεταπτυχιακές σπουδές. Γενικά είμαι αισιόδοξος στη ζωή μου. Βλέπω από διάφορες εταιρείες που έχω κάνει ήδη αιτήσεις, ότι υπάρχουν απορρίψεις λόγω της οικονομικής κρίσης και δεν κάνουν προσλήψεις, αντίθετα απολύουν κόσμο. Γενικά η νεολαία και η νέα γενιά δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω και πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι να βρούμε κάτι. Μπορεί να μην βρούμε αυτό που θέλουμε στην αρχή και να βρούμε κάτι διαφορετικό. Θα αποκτήσουμε όμως κάποια εμπειρία, γιατί προαπαιτείται η εμπειρία σε όλους τους τομείς, και στη συνέχεια να ακολουθήσουμε εκείνο που μας αρέσει. Πρέπει να ασχοληθούμε με κάτι ώσπου να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να ανοιχτούν θέσεις στους τομείς που θέλουμε και μετά να συνεχίσουμε στον τομέα που θέλουμε. Δεν πρέπει να μείνουμε άπραγοι χωρίς να κάνουμε κάτι.

Φωτιάδου Εύρη: Στα σχέδιά μου για το μέλλον είναι να συνεχίσω με μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Αγγλία στον κλάδο των Media και Δημοσίων Σχέσεων. Τώρα αν είμαι αισιόδοξη, λόγω της κατάστασης και της οικονομικής κρίσης, αλλά και του μεγάλου ανταγωνισμού που υπάρχει, μας προκαλείται ένα άγχος για το αν θα καταφέρουμε να βρούμε δουλειά, αλλά νομίζω ότι από το ΤΕΠΑΚ πήραμε σωστά και γερά εφόδια που θα μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε σε αυτόν το ανταγωνισμό που υπάρχει γενικά.

Αχιλλέως Ανδρούλλα: Εγώ επειδή σπούδασα Επιστήμη και Τεχνολογία Περιβάλλοντος πιστεύω ότι είναι ένας τομέας που έχει μέλλον στην Κύπρο γιατί ειδικά τώρα άρχισε να έχει ο κόσμος περιβαλλοντική συνείδηση και να ασχολείται περισσότερο με το περιβάλλον. Οπότε πιστεύω ναι θα έχω κάποιες προοπτικές. Έχω γραφτεί επίσης στο ΤΕΠΑΚ για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων και αυτό πρόκειται να είναι το επόμενό μου βήμα.

Στυλιανού Στέλιος: Προσπαθώ όσο γίνεται να είμαι αισιόδοξος. Αυτή τη στιγμή εργάζομαι κάπου στον τομέα που έχω τελειώσει. Είμαι από τους τυχερούς θα έλεγα.  Είμαι με μερική απασχόληση και προσπαθώ να γίνω με πλήρη απασχόληση. Έχει γίνει δεκτή η αίτησή μου και για μεταπτυχιακό στο ΤΕΠΑΚ και το πιο πιθανό είναι να συνεχίσω στον ίδιο κλάδο που ήμουν, στα Ναυτιλιακά και Χρηματοοικονομικά.

Ιορδάνου Αφροδίτη:  Εγώ έχω τελειώσει το Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο πριν αρκετά χρόνια και δουλεύω στην Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία.

Χαραλάμπους Πέτρος: Σίγουρα λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Κύπρο αυτή την περίοδο και γενικότερα τον κόσμο, είναι κάτι που μας κόβει τα φτερά μας, αλλά γενικότερα προσπαθώ να είμαι όσο αισιόδοξος γίνεται. Μάλλον θα συνεχίσω τις σπουδές μου σε μεταπτυχιακό και ίσως διδακτορικό επίπεδο. Πρώτα όμως, για οικονομικούς λόγους, μάλλον θα εργαστώ για έναν χρόνο και μετά θα συνεχίσω με τις σπουδές μου. Το ΤΕΠΑΚ σίγουρα είναι στα σχέδιά μου γιατί όπως είπα και πριν είναι αρκετά ψηλό το επίπεδο.

Γιαννάκη Παναγιώτης: Έχω πάρει πτυχίο Μηχανολογίας στο Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο (ΑΤΙ) πριν μερικά χρόνια και εργάζομαι ήδη σε κυβερνητική υπηρεσία. Με τις προοπτικές που ανοίγονται για το φυσικό αέριο μάλλον θα κινηθώ σε άλλα επίπεδα που δεν είχα προβλέψει πριν τρία χρόνια και έτσι θα συνεχίσω με μεταπτυχιακό στο ΤΕΠΑΚ στη Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων.

Λακαταμίτου Ιωάννα: Θα συνεχίσω τις σπουδές μου με μεταπτυχιακό στο εξωτερικό και αργότερα θα ήθελα να επιστρέψω στο ΤΕΠΑΚ  για να συνεχίσω με ένα διδακτορικό και να ακολουθήσω ακαδημαϊκή καριέρα. Η αλήθεια είναι ότι έπαθα κι εγώ ένα μικρό σοκ μετά τα τελευταία γεγονότα, όμως πιστεύω ότι όταν προσπαθήσεις και πιστέψεις σε εκείνο που θέλεις να κάνεις στο τέλος θα το κάνεις, άσχετα με το τι γίνεται γύρω σου.

Κωνσταντίνου Αφροδίτη: Προς το παρόν δεν είμαι πολύ αισιόδοξη με την παρούσα κατάσταση. Η επιστήμη μου όμως θεωρώ ότι έχει πολλές ευκαιρίες διότι μπορούμε να δημιουργήσουμε και ηλεκτρονικά και έντυπα. Μάλλον θα συνεχίσω με μεταπτυχιακό στις Γραφικές Τέχνες στο ΤΕΠΑΚ.

Ονοματεπώνυμο                                             Πτυχίο

Μακρής Φαίδων                                              Γεωπονικών Επιστημών

Νικολάου Μάριος                                           Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού

Φωτιάδου Εύρη                                               Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου

Αχιλλέως Ανδρούλα                                       Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος

Στυλιανού Στέλιος                                           Εμπορίου Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας

Ιορδάνου Αφροδίτη                                       Ηλεκτρολόγου Μηχανικού

Χαραλάμπους Πέτρος                                   Μηχανικού Η/Υ και Πληροφορικής

Γιαννάκη Παναγιώτης                                   Μηχανολόγου Μηχανικού

Λακαταμίτου Ιωάννα                                    Νοσηλευτικής

Βαρβάρης Γιάννης                                          Πολιτικού Μηχανικού

Κωνστατίνου Αφροδίτη                                  Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών

Σταύρου Γεώργιος                                          Τοπογράφου Μηχανικού




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










242