Δεν πρέπει να ξενιτέψουμε τους νέους! Να επενδύσουμε στην παιδεία


ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗ*

Οι επιπτώσεις των οικονομικών και κοινωνικών αδιεξόδων που βασανίζουν τους πολίτες, επιβάλλουν να παραμερίσουμε ιδεολογικές διαφορές. Να ξεπεράσουμε μικροκομματικές νοοτροπίες και πολιτικές συγκρούσεις.

Οι συνθήκες απαιτούν υπευθυνότητα και συλλογικότητα. Είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στην πατρίδα να σκεφτούμε τι έχουμε μπροστά μας και να εργαστούμε σκληρά για να αποκαταστήσουμε την οικονομία μας. Τα χρόνια που έρχονται απαιτούν αποφασιστικότητα και τόλμη προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα όσα προβλήματα βιώνουμε.

Οι πολίτες υποφέρουν από την πρωτοφανή ανεργία, την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής τους. Τους φοβίζει η αβεβαιότητα για το μέλλον. Περιμένουν απαντήσεις και λύσεις που να δημιουργούν προοπτική για ανάπτυξη.

Η μεγάλη πρόκληση για την Κύπρο σήμερα δεν είναι απλώς η σύναψη ενός δανείου. Για να αντιμετωπίσουμε την κρίση χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο που να οδηγεί στην ανάπτυξη, στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ένα σχέδιο που μέσα από συγκεκριμένα μέτρα θα διασφαλίζει ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, ευθυγραμμισμένο με τις προδιαγραφές εποπτείας και λειτουργίας της ΕΕ, ώστε να παραμείνει ένας αξιόπιστος εγγυητής της Κύπρου ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου.

Είναι πεποίθησή μου ότι κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης, πρέπει να είναι η Παιδεία, η Καινοτομία, η Έρευνα, οι μεταρρυθμίσεις και η απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων της αγοράς και των ανθρώπων μας.

Κεντρική προϋπόθεση για μας τους πολιτικούς, δεν είναι απλώς να διακηρύσσουμε την ανάπτυξη. Πρέπει να την κατοχυρώσουμε στην πράξη, εφαρμόζοντας με έργα την αξιοκρατία και κόβοντας οριστικά τους δεσμούς με την γραφειοκρατία και το πελατειακό κράτος. Ένα πελατειακό κράτος που έχει θυματοποιήσει χιλιάδες νέους και νέες που επέστρεψαν στην πατρίδα με δυνατή μόρφωση και όρεξη για δουλειά.

Συνεπώς για να πετύχει το όποιο μεταρρυθμιστικό σχέδιο, θα πρέπει να αποκαταστήσουμε πρώτα την εμπιστοσύνη των πολιτών ειδικότερα των νέων προς το πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς.

Σε αυτή την περίοδο της μεγάλης κρίσης η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε είναι στους νέους ανθρώπους. Οφείλουμε να τους βοηθήσουμε να αποκτήσουν τα απαραίτητα εργαλεία για να προσαρμοστούν και να αντεπεξέλθουν σε μια ανταγωνιστική κοινωνία που εξελίσσεται με μεγάλη ταχύτητα.

Καθημερινά έχω την ευκαιρία όπως φαντάζομαι κι εσείς, να συζητώ με νέους επιστήμονες, δικηγόρους, γιατρούς, ανθρώπους της έρευνας, φοιτητές. Βλέπω την αγωνία στο πρόσωπό τους, αλλά και τη διάθεσή τους να προσφέρουν στον τόπο τους.

Δεν πρέπει να τους ξενιτέψουμε! Δεν πρέπει να τους διώξουμε!

Οφείλουμε επιτέλους όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να δημιουργήσουμε ξανά προοπτική και ελπίδα γι αυτούς. Τους θέλουμε μαζί μας, συμμέτοχους σε κάθε προσπάθεια.

Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει πρώτα να πείσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε νοοτροπίες και πρακτικές. Η εμπιστοσύνη είναι προϋπόθεση επιτυχίας οποιασδήποτε συλλογικής προσπάθειας.

Εμπιστοσύνη ότι υπάρχει σχέδιο και στρατηγική και ότι οι θυσίες των πολιτών δεν θα πάνε χαμένες. Αλλά και ότι, σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ο καθένας σηκώνει στους ώμους του το βάρος που του αναλογεί, το βάρος που μπορεί να σηκώσει. Χρειάζεται ευαισθησία για τις ευάλωτες ομάδες, χρειάζεται κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή.

Η μετάβαση από την κρίση θα πρέπει να συνοδευτεί, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, από την πολιτική αναγέννηση της πατρίδας μας. Η κρίση σηματοδοτεί, άλλωστε, το τέλος μιας εποχής που κλείνει τον ιστορικό της κύκλο.

Η νέα εποχή πρέπει να περιέχει περισσότερη δουλειά, περισσότερη διάθεση για αλλαγή, περισσότερη αισιοδοξία.

Είμαι βέβαιος πως οι πολίτες που μας ακούν, αυτό ζητούν απ' εμάς.

Υπάρχει ελπίδα!

Η Κύπρος σήμερα πρέπει να βαδίσει μπροστά, να ξεπεράσει την κρίση και να φτάσει τις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Να εκσυγχρονίσει τους θεσμούς της, να προωθήσει πολιτικές διαφάνειας, αξιοκρατίας, λογοδοσίας, ισοπολιτείας, αυτοκριτικής και δικαιοσύνης. Αυτές είναι οι μεγάλες αξίες πάνω στις οποίες θέλουμε να οικοδομήσουμε την Κύπρο του μέλλοντος μας.

Με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των δυσχερειών αλλά και με αισιοδοξία για τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, με αλληλεγγύη, συλλογική δράση και συνεργασία, θα εργαστούμε, για το καλό της πατρίδας, της οικονομίας και του λαού που υπηρετούμε.

(Απόσπασμα της ομιλίας που εκφώνησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής χθες στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση των προϋπολογισμών στο οποίο αναφέρεται στην παιδεία και τους νέους)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










354