ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΜΙΧΑΗΛ*
Αν έχετε προσπαθήσει να εξασφαλίσετε θέση σε πανεπιστήμιο στην Αγγλία αλλά δεν σας δόθηκε, ή δεν έχετε υποβάλει αίτηση εγγραφής, μην απογοητεύεστε. Σας δίνεται δεύτερη ευκαιρία για να σπουδάσετε σε αυτή τη χώρα που έχει μια από τις καλύτερες παραδόσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Κάθε χρόνο μετά το τέλος των αιτήσεων για εγγραφή στα Αγγλικά πανεπιστήμια προσφέρεται ακόμη μια ευκαιρία στους υποψήφιους φοιτητές,να υποβάλουν αίτηση μέσα από το UCAS*.
Τα Αγγλικά πανεπιστήμια μετά την ολοκλήρωση των αιτήσεων προβαίνουν σε απολογισμό των εγγραφών νέων φοιτητών και καταγράφουν τις κενές θέσεις που απομένουν, ώστε να τις διαθέσουν στο UCAS Clearing. Την απόφασή τους για τον αριθμό των κενών θέσεων, την δημοσιοποιούν μέσα από αυτόν τον κεντρικό φορέα. Οι υποψήφιοι φοιτητές που πιστεύουν ότι διαθέτουν τα προσόντα για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα,έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να ζητήσουν μια από τις κενές θέσεις.
Αυτή η δυνατότητα προσφέρεται μέχρι και τις 21 Σεπτεμβρίου 2016 που λήγει η προθεσμία.
Για να είσαστε διαθέσιμοι στο Clearing, ώστε να διεκδικήσετε μια από τις εναπομείνασες κενές θέσεις σε πανεπιστήμια, είναι βασική προϋπόθεση να μην έχετε άλλη προσφορά από πανεπιστήμιο, ούτε να έχετε εξασφαλίσει ή απορρίψειθέσησε Αγγλικό πανεπιστήμιο.
Ως πρώτο βήμα για να καταφέρετε να χρησιμοποιήσετε τη δεύτερη ευκαιρία που σας δίνεται, σας συμβουλεύουμε να εντοπίσετε τις θέσεις για τις οποίες μπορείτε να κάνετε αίτηση.Κοιτάξτε μέσα από το UCAS, το οποίο διαθέτει το ειδικό πρόγραμμα αναζήτησης.
Ως δεύτερο βήμα σας συμβουλεύουμε να επικοινωνήσετε με σύμβουλο σπουδών ή σταδιοδρομίας, ή το ίδιο το πανεπιστήμιο της επιλογής σας, για να ετοιμάσετε και να υποβάλετε την απαιτούμενη αίτηση. Δεδομένου βέβαια ότι έχετε όλα τα απαιτούμενα προσόντα, όπως απολυτήριο, αγγλικές εξετάσεις, εξετάσεις ALevel κι όποια άλλα πιστοποιητικά απαιτούνται.
Ως τρίτο βήμα κι αφού αποφασίσετε ποιο πανεπιστήμιο σας ταιριάζει,ετοιμάστε τις απορίες που έχετε. Όπως για παράδειγμα για τη διαμονή, για τα πιστοποιητικά που χρειάζονται ή υποβοηθούν στην εγγραφή σας. Να περιμένετε επίσης την ερώτηση γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο και να είστε έτοιμοι να απαντήσετε.
Στη συνέχεια θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι σας δέχεται, ώστε να μην χάσετε τη δεύτερη ευκαιρία που έχετε. Αυτό θα το επιβεβαιώσετε μιλώντας με αντιπρόσωπο του πανεπιστημίου ή απευθείας με το ίδιο το πανεπιστήμιο. Παράλληλα αυτή η κίνηση θα επιταχύνει τη διαδικασία της αίτησης εγγραφής σας εφόσον οι λειτουργοί του πανεπιστημίου θα γνωρίζουν ήδη το ενδιαφέρον σας για τη θέση.
Αν το πανεπιστήμιο σας δεχθεί, τότε θα σας στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα και ταυτόχρονα θαεμφανιστεί η εξασφάλιση της θέσης στην αίτηση του UCAS.Είναι σημαντικό να τυπώσετε το Γράμμα Εισδοχής (acceptance letter), αφού μπορεί να το χρειαστείτε όταν θα πάτε στο πανεπιστήμιο ή για την έκδοση τραπεζικού λογαριασμού στην περιοχή όπου βρίσκεται το εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Η όλη διαδικασία, επιλογής ειδικότητας για σπουδές, πανεπιστημίου και διεκπεραίωσης της αίτησης και τελικά της εγγραφής, εμπεριέχει ορισμένες δύσκολες και λεπτές κινήσεις οι οποίες απαιτούν την κατάλληλη γνώση και εμπειρία. Γι’ αυτό θα ήταν ιδιαίτερα υποβοηθητικό να απευθυνθείτε σε σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού ο οποίος διαθέτει και γνώση και εμπειρία, ώστε να μην χαθεί η δεύτερη ευκαιρία για εγγραφή σε Αγγλικά πανεπιστήμιά.
*Το UCAS (Universities and Colleges Admission Service) είναι ο κεντρικός φορέας επεξεργασίας των αιτήσεων εισδοχής στα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου. Όλα τα Αγγλικά πανεπιστήμια ενημερώνουν το UCAS για τις αιτήσεις εγγραφής που υποβάλλονται σε αυτά. Διαθέτει χρήσιμες πληροφορίες για διάφορες σχολές και υποβοηθητικές λεπτομέρειες σχετικά με τις αιτήσεις εγγραφής στα πανεπιστήμια της Αγγλίας. Ως κεντρικός «εγκέφαλος» των εγγραφών «γνωρίζει» τόσο το σύνολο των εγγραφών, όσο και τις θέσεις που απομένουν κενές.
*M.Sc, GCDF