ΔΗ.ΚΙ: Προειδοποιεί για όσα έπονται στη Δημοτική Εκπαίδευση


Με ανακοίνωση της η Κίνηση της ΠΟΕΔ Δασκάλων Νηπιαγωγών ΔΗΚΙ αναφέρει:  

«Το ΥΠΠ προτίθεται να αναθεωρήσει τις «απαλλαγές» από το διδακτικό χρόνο γι΄ αυτό και οι Διευθύνσεις του ΥΠΠ κλήθηκαν να καταγράψουν τις απαλλαγές του διδακτικού χρόνου, θεσμοθετημένες και μη και να  τις παραδώσουν μέχρι το τέλος  Σεπτεμβρίου στη  Γ. Διευθύντρια και τον ΥΠΠ, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε ριζικές αποφάσεις και με τη συνδρομή εμπειρογνώμονα με όλα τα σενάρια να είναι στο τραπέζι. Ταυτόχρονα το ΥΠΟΙΚ και η Κυβέρνηση δεν προτίθενται όχι απλά να εγκρίνουν επιπρόσθετες της οροφής συμβάσεις αλλά έχουν ανακαλύψει πέραν της αγοράς υπηρεσιών, που επεκτείνεται και τη λύση των αντικαταστατών λήξης ενός σχολικού έτους. Η γενικότερη στάση του ΥΠΠ δεν πείθει ότι θα προχωρήσει σε πραγματικό εξορθολογισμό ή σε στελέχωση των σχολείων βάσει πραγματικών εκπαιδευτικών αναγκών τα επόμενα χρόνια. Με τα πιο πάνω δεδομένα αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα όσα δόθηκαν φέτος και αφορούν στην αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού, της αποκλίνουσας συμπεριφοράς και του διοικητικού χρόνου του Διευθυντή, είναι αμφίβολο αν θα δοθούν πόσο μάλλον να επεκταθούν την επόμενη χρονιά ενώ θεσμοθετημένες συμφωνίες, όπως αυτές του υπευθύνου τμήματος ακόμα και η μείωση του διδακτικού χρόνου στη βάση της αρχαιότητας τίθενται εν αμφιβολία. Πόσο μάλλον οι μη θεσμοθετημένες όπως οι ώρες των ΤΠΕ, η επέκταση του θεσμού του Υπευθύνου Τμήματος στην Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση.

Παρά την ενημέρωση που είχε η ΠΟΕΔ από το Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού ότι οι 147 (από τις 228) θέσεις εκπαιδευτικών Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο θα μετατρέπονταν σε συμβάσεις στις 9 Σεπτεμβρίου από τη Βουλή βρεθήκαμε μπροστά στη δυσάρεστη έκπληξη να αντιληφθούμε ότι το Νομοσχέδιο που αποστάλθηκε στη Βουλή ζητούσε επιπλέον 103  μόνον θέσεις συμβάσεων αντί 228 με αμφίβολο πόσες ανήκουν σε κάθε θέση.  Ως ΠΟΕΔ αλλά και ως ΔΗΚΙ ζητήσαμε ακόμα και την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας και προειδοποιήσαμε με επιστολές αλλά και με δικές μας συναντήσεις με βουλευτές ότι αν το νομοσχέδιο αυτό περνούσε ως είχε,  θα δημιουργούσε προβλήματα στη στελέχωση των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων την τρέχουσα σχολική χρονιά, πέραν βέβαια των σοβαρών εργασιακών ζητημάτων που εγείρονται. Η Βουλή με την αιτιολόγηση ότι δεν έπρεπε να χαθούν οι 103 συμβάσεις προχώρησε στην ψήφιση της σχετικής τροποποίησης. Και ερωτούμε:

  1.      Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που το Υπουργικό Συμβούλιο δεν έδωσε το πράσινο φως στον δικό του Υπουργό να καλύψει πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες;
  2.      Πώς θα κατανεμηθούν οι 103 συμβάσεις ανάμεσα στις βαθμίδες;
  3.      Πώς είναι δυνατόν εκπαιδευτικοί που εκτελούν τα ίδια καθήκοντα να εργοδοτούνται  με διαφορετικούς όρους εργασίας;
  4.       Από φέτος το Υπουργείο Παιδείας θα καλύπτει πραγματικές ανάγκες με ετήσιες αντικαταστάσεις δημιουργώντας μια νέα ομάδα εκπαιδευτικών με μειωμένα εργασιακά δικαιώματα, για να μην αυξήσει την «οροφή των εκπαιδευτικών». Ποιος θα μπορούσε να αμφισβητήσει τη σημερινή γέννηση μιας νέας ομάδας εκπαιδευτικών, αυτής των αναπληρωτών για ολόκληρο το σχολικό έτος; Μιας ομάδας χωρίς δικαιώματα αλλά και χωρίς υποχρεώσεις από το ίδιο το Κράτος.

Επιπλέον η Προδημοτική Εκπαίδευση παραμένει ο φτωχός συγγενής της εκπαίδευσης, αφού δεν παραχωρείται σε αυτήν  ό,τι παραχωρείται στη Δημοτική Εκπαίδευση. Δεν υπολογίστηκε καθολικά ο διοικητικός χρόνος για τα κοινοτικά τμήματα, δεν παραχωρείται χρόνος για υπεύθυνο τμήματος, για αλλόγλωσσα, ή στήριξη από γραμματειακό προσωπικό. Ως ΔΗ.ΚΙ. προτάσσουμε το θέμα αυτό και απαιτούμε ισότιμη αντιμετώπιση των παιδιών της Προδημοτικής και του Κλάδου των Νηπιαγωγών. Επίσης ο ΥΠΠ δήλωσε με σαφήνεια ότι την επόμενη σχ. χρονιά δεν πρόκειται να δοθεί τόσο ψηλός αριθμός συμβάσεων στην Ειδική Εκπαίδευση.

Η ΔΗ.ΚΙ. στο σημερινό ΔΣ της ΠΟΕΔ (15.9.2016) δηλώνοντας απερίφραστα ότι  δε θα δεχτεί παθητικά το όλο σκηνικό που δημιουργείται και προκειμένου να πιέσει για πραγματική εξυγίανση αλλά και σωστή στελέχωση στη βάση πραγματικών αναγκών, κατέθεσε για ψήφιση και στήριξε τα πιο κάτω μέτρα:

  1.      Ενημέρωση των συναδέλφων και της κοινής γνώμης με ανακοίνωση στην οποία θα καταγγέλλεται η Κυβέρνηση για τη δημιουργία μιας νέας ομάδας εργαζομένων χωρίς δικαιώματα τη στιγμή που καλύπτουν πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
  2.       Αίτημα για εκ νέου παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για μετατροπής και των υπόλοιπων 125 σε συμβασιούχους με χρονοδιάγραμμα μιας βδομάδας.
  3.       Προειδοποιητική δίωρη στάση εργασίας όλων εκπαιδευτικών με παράλληλη πραγματοποίηση ενημερωτικών επαρχιακών συνελεύσεων την Τετάρτη 21/9/2016. Προειδοποιητική και για το θέμα των ολόχρονων αντικαταστατών, για το μέλλον των θεσμοθετημένων και μη απαλλαγών από τον διδακτικό χρόνο και για την ισότιμη αντιμετώπιση των μαθητών και των εκπαιδευτικών Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Αγωγής, όπως τα αναλύσαμε πιο άνω.
  4.       Τη σύγκληση του Δ.Σ. πριν το τέλος του μήνα, για να αποφασίσει τα περαιτέρω βήματα.
  5.       Την αναστολή εφαρμογής της επέκταση της Ενιαίας Πολιτικής για την Επαγγελματική Μάθηση των Εκπαιδευτικών Λειτουργών και της εφαρμογής των  Δεικτών  Επιτυχίας και Επάρκειας, οι οποίες εξάλλου παραμένουν σε εκκρεμότητα, αφού δεν κληθήκαμε πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ώστε να ξεπεραστούν τα αρνητικά. Εφαρμογή καινοτομιών που δεν εισάγονται σωστά και δε στηρίζονται από το ίδιο το ΥΠΠ, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ΠΟΕΔ ακόμα και αν αποφέρουν διορισμούς.
  6.       Τη διερεύνηση της νομιμότητας του νέου αυτού καθεστώτος εργοδότησης».



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











120