Διάβασε, κ. Κενεβέζο, τις συνέπειες του συστήματος διορισίμων που εισηγήθηκες (2)


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΤΙΝΗ*

Σε προηγούμενο προσωπικό άρθρο, πριν από λίγες μέρες (Διάβασε,-κ.-Κενεβέζο,-τις-συνέπειες-του-συστήματος-διορισίμων-που-εισηγήθηκες), είχα διατυπώσει συγκεκριμένες λύσεις για το σύστημα διορισίμων.

Συγκεκριμένα:

1.    Μονιμοποίηση όλων των υφιστάμενων συμβασιούχων.

2.    Να δίνεται πραγματική προτεραιότητα ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ σε όσους η μοίρα το έφερε να μην έχουν επαναδιοριστεί με σύμβαση πέρσι και φέτος σε Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση. Τουλάχιστον μέχρι να υπάρξουν θέσεις και να επαναδιοριστούν όλοι.

3.    Να δίνεται προτεραιότητα για τους συναδέλφους που εργάζονται για χρόνια ως αντικαταστάτες.

4.    Ριζοσπαστική λύση, αν πράγματι θέλουν το καλό της εκπαίδευσης, είναι να αποφασισθεί από τώρα αλλαγή του συστήματος για το μέλλον. Στη Δημοτική, για παράδειγμα, η αλλαγή να γίνει μετά το 2025 που προβλέπεται να υπάρξουν οι επόμενες μαζικές αφυπηρετήσεις. Πιο πριν, μόνο προβλήματα μπορούν να υπάρξουν.

Οι πιο πάνω εισηγήσεις είχαν γίνει γιατί, επί της ουσίας, αυτό που επιχειρεί η πρόταση Κενεβέζου και λοιπών είναι να πιάσουν τις θέσεις των συμβασιούχων και να τις «θκιαμοιράσουν» από δω και από κει. Πράγμα που, βεβαίως, είναι τουλάχιστον απαράδεκτο και ανήθικο.

Μιας και δεν υπάρχουν νέες θέσεις, λόγω του ότι όσοι μπορούσαν να αφυπηρετήσουν έφυγαν ήδη, στην πραγματικότητα ο κ. Κενεβέζος παίρνει τις θέσεις των υφιστάμενων συμβασιούχων και με ένα νέο σύστημα προσπαθεί να κάνει ανακατανομή. Τις συνέπειες, όμως, τις έχει σκεφτεί;;; Έκαναν ποτέ στο Υπουργείο, έστω, ένα σενάριο με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ δεδομένα για να δούνε τι θα συμβεί το 2019, που υποτίθεται θα καταργήσουν τον υφιστάμενο κατάλογο;;;

Παραθέτω το παράδειγμα που έχω δώσει στο προηγούμενο μου άρθρο:  

Η Μαρίνα Σ. είναι νηπιαγωγός. Είναι στον υφιστάμενο κατάλογο διορισίμων των νηπιαγωγών. Σήμερα, έχει τον αριθμό 91 και έχει εγγραφεί τον Ιούλιο του 2004, αμέσως μόλις τελείωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το Σεπτέμβρη του 2004 εργάζεται διαρκώς. Τέσσερα χρόνια αντικατάσταση και 6 χρόνια με σύμβαση. Σύνολο προϋπηρεσίας: 10 χρόνια. Έχει και ένα μεταπτυχιακό τίτλο που απέκτησε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, κάμνοντας τα σχετικά μαθήματα στον ελεύθερο της χρόνο, όταν εργαζόταν με αντικατάσταση. Τα τελευταία χρόνια έχει παντρευτεί, έκανε δάνειο 150.000 ευρώ για την οικία της και έχει 2 παιδιά.

Ας υποθέσουμε ότι θα κυλήσουν όλα ομαλά και θα γίνονται κανονικά προαγωγές και μονιμοποιήσεις. Ο κ. Κενεβέζοςθα υλοποιήσει (επιτέλους) τις υποσχέσεις του Νίκου Αναστασιάδη και θα προχωρήσουν, δηλαδή, για να γίνουν 80 μονιμοποιήσεις στην Προδημοτική για το Σεπτέμβρη του 2014. Αυτό σημαίνει ότι η Μαρίνα Σ. το Σεπτέμβρη του 2014 θα είναι ο αριθμός 11 (91-80=11) και αυτό θα πιστοποιηθεί με τον κατάλογο διοριστέων του Φεβράρη του 2015. Μετά το 2015 και ως το 2019, θα έχει το πολύ ακόμα 10 αφυπηρετήσεις στην Προδημοτική (μιας και αφυπηρέτησαν όσοι δικαιούνταν). Θεωρητικά, η Μαρίνα Σ. θα διορίζεται ως το 2019 αφού θα είναι πρώτη ή από τους πρώτους στον υφιστάμενο κατάλογο διοριστέων. Από το 2019, όταν η Μαρίνα Σ. θα έχει 15-16 χρόνια υπηρεσίας, ξεκινούνε τα προβλήματα. Και εξηγούμαι.

Η Σκεύη, η Κική, η Γεωργία, η Μαρούλα, η Στάλω, η Τότη κλπ κλπ είναι τελειόφοιτες φοιτήτριες προδημοτικής εκπαίδευσης σε ένα δημόσιο ή ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Τελειώνουν φέτος και θα καταθέσουν το πτυχίο τους στην ΕΕΥ τον Ιούλιο. Μέχρι το 2019 που καταργείται ο υφιστάμενος κατάλογος, είναι 6 χρόνια. Σε 6 χρόνια, μπορούν να πάρουν τουλάχιστον ένα μάστερ και πολύ πιθανόν και διδακτορικό τίτλο. Παράλληλα, όπως γίνεται και στην πράξη, μπορούν να εργάζονται σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο, σε Κύπρο και Ελλάδα και να σπουδάζουν ταυτόχρονα. Έτσι, το 2019 θα έχουν ίσως το διδακτορικό τους, το μεταπτυχιακό τους και 6 χρόνια υπηρεσίας.

Επομένως, από το 2019, οι σημερινές τελειόφοιτες φοιτήτριες θα έχουν περισσότερες μονάδες με το νέο σύστημα που εισηγείται ο Κενεβέζος, από την Μαρίνα Σ. που εργάζεται εδώ και 16 χρόνια στην εκπαίδευση. Η Μαρίνα Σ. με δυο παιδιά, με 16 χρόνια υπηρεσίας, με μεταπτυχιακό και με όλη την εμπειρία που διαθέτει, θα πρέπει να κάτσει εξετάσεις και για να διοριστεί θα πρέπει να γράψει πολύ περισσότερα από μια άλλη εκπαιδευτικό που μόλις τελείωσε τις σπουδές της.

Είναι καιρός, η Πολιτεία να σοβαρευτεί. Κανένα τέτοιο σύστημα ΔΕΝ μπορεί να λειτουργήσει εφόσον ΔΕΝ υπάρξουν νέες θέσεις. Στη Δημοτική, για τα επόμενα αρκετά χρόνια, ΘΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ . Δυστυχώς. Μόνο μετά το 2025 θα υπάρξουν. Μια απλή παρακολούθηση των στατιστικών στοιχείων που δίνει η ίδια η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας είναι αρκετή για να πείσει και αυτούς που δήθεν κατηγορούν άλλους ότι τους φοβίζει η αλλαγή.

Αν θέλουν πραγματική λύση, είναι αναγκαίο πρώτιστα να γίνει:

1.    Μονιμοποίηση όλων των υφιστάμενων συμβασιούχων.

2.    Να δίνεται πραγματική προτεραιότητα ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ σε όσους η μοίρα το έφερε να μην έχουν επαναδιοριστεί με σύμβαση πέρσι και φέτος σε Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση. Τουλάχιστον μέχρι να υπάρξουν θέσεις και να επαναδιοριστούν όλοι.

3.    Να δίνεται προτεραιότητα για τους συναδέλφους που εργάζονται για χρόνια ως αντικαταστάτες.

4.    Μετά το 2025, όταν θα ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΣΕΙΣ, μπορεί να γίνει αλλαγή του συστήματος. Ας την αποφασίσουν από τώρα, αν το επιθυμούν, αλλά για πολύ αργότερα. Σήμερα, οι θέσεις που κατέχουν οι συμβασιούχοι, ΔΕΝ είναι προς διαπραγμάτευση με κανέναν κολλεγιάρχη ή περαστικό στο Υπουργείο Παιδείας.

Θα επαναλάβω: Αξίζει να επιδειχθεί η αναγκαία αυτοσυγκράτηση από την Πολιτεία. Πραγματικά, η πρόταση Κενεβέζου και λοιπών, το μόνο που θα προκαλέσει είναι κοινωνικά προβλήματα και κανένα ουσιαστικό παιδαγωγικό αποτέλεσμα. Γιατί, τουλάχιστον στη Δημοτική και Προδημοτική, οι εκπαιδευτικοί είναι νεαροί σε ηλικία και έχουν έντονη εργασιακή εμπειρία, στοιχείο απαραίτητο στη διδασκαλία. Ας το έχουν και αυτό υπόψη τους και οι «οργανωμένοι» γονείς.

*ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ Αμμοχώστου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










192