Υπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων τάχθηκε και η Σύνοδος των πρυτάνεων που συνήλθε εκτάκτως στο Λαύριο, εμμένοντας όμως στις αντιρρήσεις που είχε διατυπώσει για ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως είναι το μοντέλο διοίκησης και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Οι πρυτάνεις, ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση, υποστήριξαν ότι εάν χρειαστεί θα προσφύγουν στα δικαστήρια προκειμένου να απαλειφθούν από τον νόμο "οι αντισυνταγματικές διατάξεις", αλλά την ίδια στιγμή τόνιζαν ότι "κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραμείνουν ανοιχτά τα ιδρύματα".
Σχετικά με τις καταλήψεις που αυξάνονται μέρα με τη μέρα, οι πρυτάνεις ανέφεραν ότι "δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι", ενώ ο πρύτανης του Δημοκρίτειου κ. Ρέμελης τόνισε: "Δεν εκθρέψαμε εμείς τα φαινόμενα του κομματικού συστήματος. Όμως, πρέπει να τονίσω ότι ουδείς φοιτητής εκλήθη να πει τη γνώμη του για όσα προβλέπει ο νόμος για φοιτητές".
Υπό κατάληψη 200 τμήματα
Αναφορικά με τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, περίπου 200 τμήματα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ τελούν υπό κατάληψη, ενώ οι φοιτητές προετοιμάζουν για την ερχόμενη Πέμπτη νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.
Σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό των κατειλημμένων σχολών της Αθήνας αναφέρει ότι "ο νέος νόμος που καταστρέφει τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση αλλά και το ίδιο το πανεπιστήμιο δεν μπορεί παρά να ανατραπεί". Εν τω μεταξύ, η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ καθηγητών στο ΕΜΠ σχετικά με το "λουκέτο" που έχει μπει στις σχολές του συνεχίζεται. Μετά την ανακοίνωση της κίνησης "Ακαδημαϊκή Πρωτοβουλία", με την οποία ζητήθηκε να παραμείνει ανοιχτό το ίδρυμα, παρά τις όποιες διαφωνίες υπάρχουν σε διατάξεις του νομοσχεδίου, ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΕΜΠ προκήρυξε 48ωρη απεργία για τις 5 και 6 Σεπτεμβρίου. Απευθυνόμενος μάλιστα στις πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ, ζητεί να "δώσουν τη μάχη μέχρι τέλους και να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις κινητοποιήσεις των φοιτητών".
Η επόμενη εβδομάδα, πάντως, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον των κινητοποιήσεων, καθώς οι περισσότεροι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν νέες γενικές συνελεύσεις για να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Επίσης, μένει να δούμε αν θα ξεκινήσουν οι εξετάσεις σε ιδρύματα στα οποία είχαν αναβληθεί με απόφαση της εκάστοτε Συγκλήτου.
Πορεία φοιτητών και συγκέντρωση
Εξαπλώνεται ο "ιός" των καταλήψεων στη Θεσσαλονίκη, με τα υπό κατάληψη τμήματα να φτάνουν χθες στα 20 στο Αριστοτέλειο και να ξεπερνούν τα 45 μαζί με το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις και πορείες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, κατά του νέου νόμου-πλαισίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
Η πρώτη διοργανώθηκε από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, που πρόσκειται στο ΚΚΕ και ξεκίνησε από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη από το πρωί της Πέμπτης. Με κεντρικό σύνθημα "Ο νόμος-πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί", περίπου 120 φοιτητές διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και επέστρεψαν στο ΑΠΘ.
Η δεύτερη και μεγαλύτερη συγκέντρωση και πορεία είχε σημείο εκκίνησης την Πολυτεχνική Σχολή του ιδρύματος και διοργανώθηκε από το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων.
Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή του, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας διευκρινίζει πως δεν υπάρχει απόφαση Συγκλήτου η οποία να αναβάλλει τις εξετάσεις, επομένως αυτές διεξάγονται κανονικά στο σύνολό τους.
(Από την αθηναϊκή εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ")