Διάκριση του Λυκείου Αγίας Φυλάξεως στη Βραδιά του Ερευνητή 2013


  Το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού και τα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα της Κύπρου, διοργάνωσε  τον Παγκύπριο Διαγωνισμό  «S – Factor» στο πλαίσιο της «Βραδιάς του Ερευνητή» με στόχο την ενίσχυση της δημόσιας εικόνας των ερευνητών και του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν στην κοινωνία.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο «Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη», στις 27 Σεπτεμβρίου 2013.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού οι μαθητές έπρεπε να παρουσιάσουν ένα επιστημονικό θέμα με τρόπο απλό και κωμικό.

Το Λύκειο Αγίας Φυλάξεως συμμετείχε με τρεις δραστηριότητες:

  • «Τα ηλιακά μηχανάκια»,  που είχε ως θέμα την ενέργεια που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να λειτουργήσει, με τον μαθητή Ξυδιά Μάριο
  • «Παράπλευρη απώλεια» , που είχε σχέση με την αλλεργία στη γύρη,  με τη μαθήτρια Μούζουρα Ελπίδα
  •  «Μεταβολισμός θα πει μεταβάλλω» και αναφέρεται στη σημασία του μεταβολισμού στον ανθρώπινο οργανισμό με τον μαθητή Γαβριήλ Γιώργo

 Η  Μούζουρα Ελπίδα μετά από μια εντυπωσιακή εμφάνιση απέσπασε το Πρώτο Βραβείο .

Η Επιτροπή Δημοσιοτητας και Προβολής Σχολικού Εργου του ΛυκεΊου Αγίας Φυλαξεως συγχαίρει μαθητές και καθηγητές.

Ακολουθούν τα κείμενα των δραστηριοτήτων που παρουσίασαν οι μαθητές:

Η παράπλευρη απώλεια

Κάθε Μάρτη, κάθε Απρίλη, κάθε Μάη το τραινάκι της ταλαιπωρίας ξεκινάει: πρηξίματα, κοκκινίλες, μύξες, μάτια βουρκωμένα, μέχρι και πυρετό μερικές φορές. Και κανένας, μα κανένας δεν μπορεί να βοηθήσει. Κάτι χαπάκια δίνει ο γιατρός, που κάποτε βοηθούν και κάποτε όχι :  Αλλεργία στη γύρη.

Εισπνέοντας, οι μικροσκοπικοί κόκκοι της γύρης μπαίνουν στη μύτη μου και το δράμα ξεκινά: Οι φρουροί του σώματος μου, τα μακροφάγα κύτταρα, αμέσως συλλαμβάνουν τον εισβολέα γύρη και τον κόβουν σε ακόμα πιο μικρά κομματάκια τιμωρώντας τον για το ατόπημα της εισβολής. Ο αξιωματικός υπηρεσίας, κύτταρα Τ, αμέσως ενημερώνεται παραλαμβάνοντας τα τεκμήρια από τους φρουρούς, και διατάζει το επιστημονικό προσωπικό του στρατεύματος, τα κύτταρα Β,  να φορέσουν τις άσπρες τους μπλούζες που τους μετατρέπουν αυτόματα σε πλασματοκύτταρα και να κατασκευάσουν κατάλληλα χημικά όπλα, τα αντισώματα, για να αντιμετωπίσουν τον εισβολέα γύρη.

Φορτώνουν τα αντισώματα σε στρατιώτες των ειδικών σωμάτων, των κυττάρων του συνδετικού ιστού, ενώ Ταυτόχρονα προειδοποιούν αλλά δεν επιτίθενται.

Μέσα πόλεμος, η ζωή όμως έξω από τον οργανισμό μου συνεχίζεται και η φύση ξαναγεννιέται και γεμίζει ανθούς και λούλουδα και γύρη επίσης….. 

Με την αλαζονεία που διακατέχει αυτούς που είναι πολλοί σε αριθμό, οι κόκκοι αψηφούν τις προειδοποιήσεις και ξαναμπαίνουν στον οργανισμό. Τα αντισώματα τους προκαλούν ζαλάδα και οι κόκκοι σχεδόν μεθυσμένοι αγγίζουν τα κύτταρα του συνδετικού ιστού που εκνευρισμένα ψεκάζουν με ισταμίνη και σερετονίνη τον εισβολέα για να τον εξοντώσουν.

Που κολλώ εγώ σε όλη αυτή την κατάσταση; Είμαι η παράπλευρη απώλεια που ακούτε….. Η ισταμίνη και η σερετονίνη μου προκαλούν πρηξίματα, κοκκινίλες, μύξες, μάτια βουρκωμένα, μέχρι και πυρετό μερικές φορές

Τα ηλιακά μηχανάκια

Το πρωί τραβώ μεγάλο ζόρι με τη μάνα μου. Όχι, όχι μην φανταστείτε. Ξυπνώ κανονικά στην ώρα μου και ετοιμάζομαι έγκαιρα για το σχολείο. Όμως, έχει αυτό το κόλλημα με την ενέργεια. Με κυνηγά συνέχεια ενώ ετοιμάζομαι και «φάε και τούτο, φάε και το άλλο, και χρειάζεσαι ενέργεια, και πώς θα λειτουργήσει ο εγκέφαλος σου στο σχολείο χωρίς ενέργεια;» Καταλαβαίνετε…….

Και τι είναι ρε μάνα ο εγκέφαλος μου, ηλεκτρικό μηχανάκι και χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει; Και πώς ένα κομμάτι ψωμί μπορεί να μου δώσει ενέργεια; και πού βρήκε το ψωμί την ενέργεια για να την δώσει σε εμένα και τον εγκέφαλο μου;

Και όμως, τελικά έχει δίκιο η μάνα μου, όπως άλλωστε πάντα.

Το φαί που τρώμε περιέχει ενέργεια και μάλιστα… άκουσον άκουσον ηλιακή ενέργεια….

Μάγειρες της γης: τα πράσινα φυτά. Χρησιμοποιώντας το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και το νερό που παίρνουν με τις ρίζες τους μαγειρεύουν : πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη και νουκλεινικα οξέα για όλους, μα όλους τους οργανισμούς πάνω στη γη. Και επειδή τα φυτά έχουν οικολογικές ευαισθησίες, δεν είναι συνδεδεμένα με την ΑΗΚ και χρησιμοποιούν για το μαγείρεμα τους απευθείας ηλιακή ενέργεια. Και επειδή η ενέργεια δεν δημιουργείται από το μηδέν αλλά ούτε και καταστρέφεται, αποθηκεύεται μέσα στο φαί που κατασκευάζουν τα φυτά. Πιο ξεκάθαρα; Τα φυτά δημιουργούν πακέτα ενέργειας που ονομάζονται  πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη νουκλεινικα οξέα. Τα φυτοφάγα ζώα τρώγοντας τα φυτά παίρνουν την ενέργεια που αποθήκευσαν τα φυτά, τα σαρκοφάγα ζώα παίρνουν την ενέργεια από τα φυτοφάγα και έτσι ότι κι αν φάμε περιέχει μια ποσότητα ενέργειας. Ηλιακής ενέργειας, που έχει μετατραπεί σε χημική.

Συμπέρασμα: Οι ζωντανοί οργανισμοί του γήινου οικοσυστήματος ήταν πάντα φανατικοί οπαδοί της πράσινης ενέργειας.

Μεταβολισμός θα πει μεταβάλλω 

Μόνο ένα μήνα έχει που άνοιξαν τα σχολεία και, χωρίς υπερβολή, το μόνο που ακούω είναι:

-πρέπει να κάμω δίαιιτα.

-Έχω αργό μεταβολισμό και βάζω εύκολα βάρος.

-Εγώ είμαι τυχερή ο μεταβολισμός μου είναι γρήγορος αλλά πρέπει να προσέχω.

Οι συμμαθήτριες μου ……..

Μα τι επιτέλους νομίζεις αγάπη μου είναι ο μεταβολισμός; Η τιμωρία του θεού για τις λαίμαργες  γυναίκες;  Ε, λοιπόν είναι μια πολύ πιο σοβαρή κατάσταση

Σε έχουν αποκαλέσει ποτέ κρετίνο?  Όταν συγχύζεις τ΄ αυτονόητα και καταλήγεις σε συμπεράσματα οφθαλμοφανώς λανθασμένα, συνήθως η παρέα σου σερβίρει ένα: «μα είσαι ντιπ κρετίνος ρε;»

Κρετίνος είναι ένα άτομο με πνευματική και σωματική καθυστέρηση.

Αιτία του κρετινισμού; Ακριβώς η ίδια με την αιτία της παχυσαρκίας, της αποστέωσης, της υπερδιέργερσης και της υπερβολικής κόπωσης και υπνηλίας: Θυροξίνη  ορμόνη που παράγεται από τον θυρεοειδή αδένα και όλα τα παραπάνω συμπτώματα έχουν σχέση με τον μεταβολισμό.

Αν έχεις την ατυχία να γεννηθείς με υποθυρεοειδισμό παράγεις μικρότερη από την καθορισμένη ποσότητα θυροξίνης, και έχεις αργό μεταβολισμό: λιγότερες καύσεις, μικρότερη ποσότητα ενέργειας, πολύ αργή ανάπτυξη των κυττάρων του σώματος και του εγκεφάλου.  Αποτέλεσμα: Κρετινισμός

Αν πάλιν γεννηθείς με φυσιολογικό θυρεοειδή αδένα, αλλά στην ώριμη ηλικία αυτό ανατραπεί, τότε τρελαίνεται ο μεταβολισμός σου.

Υπερλειτουργία του θυρεοειδή αδένα προκαλεί πρώτα εξόγκωση του θυρεοειδή και υπερέκκριση θυροξίνης. Αυξημένες καύσεις: Ποθητό αποτέλεσμα.  Επιτέλους: χάσιμο βάρους.  Έλα όμως που δεν έρχεται μόνο του…..υπέρταση, εξοφθαλμία, εξάψεις, εύκολη εφίδρωση, ταχυπαλμία, νευρικότητα.

Και αν ο θυρεοειδής υπoλειτουργεί μειώνεται ο αριθμός των καύσεων συσσωρεύονται τα θρεπτικά συστατικά….. πάχυνα. Υποθερμία κρυώνω, μειωμένες καύσεις, μειωμένη ενέργεια: νυστάζω, κουράζομαι. Και δεν φτάνουν αυτά, μαζεύεται και αυτό το υγρό κάτω από το δέρμα μου, το φουσκώνει: μυξοίδημα.

(Φτύνει στον κόρφο του) μακριά από μας. Καλά να είμαστε δεν με ενοχλούν καθόλου τα κιλά μου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










155