Διάλεξη από την Ιστορικό-Ερευνήτρια, δρα Νάσα Παταπίου για τον Θωμά Φλαγγίνη


Η Εστία Ελλάδος Κύπρου, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, την 1η Δεκεμβρίου 2016, διοργάνωσε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, στη Φανερωμένη, στη Λευκωσία,  μια σημαντική διάλεξη. Αυτή δόθηκε από την δρα Νάσα Παταπίου, Ιστορικό-Ερευνήτρια του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου, με θέμα: «Θωμάς Φλαγγίνης: Κορυφαία μορφή του νεότερου Ελληνισμού»

Ο Θωμάς Φλαγγίνης (1579 -1648), που γεννήθηκε και μεγαλούργησε στη Βενετία, έλκει την καταγωγή του εκ μητρογονίας από την Κύπρο. Ο ίδιος κράτησε ως επίθετο αυτό της Κυπρίας μητέρας του και όχι του πατέρα του, γιατί είχε μείνει ορφανός και τον είχε σπουδάσει και ενισχύσει οικονομικά ο αδελφός της μητέρας του, ο διάσημος τότε γιατρός Μπενεντέττος Φλαγγίνης.

Το επίθετο Φλαγγής προέρχεται από την κυπριακή λέξη φλαντζίν, δηλαδή σηκώτι, το οποίο μετασχηματίστηκε κατά τα βενετικά πρότυπα σε Φλαγγίνη.

Ο Φλαγγίνης υπηρέτησε ως δικηγόρος του δημοσίου για πενήντα ολόκληρα χρόνια και απέκτησε τεράστια περιουσία. Είχε κληρονομήσει βέβαια και μεγάλο πλούτο από την πρώτη σύζυγό του την οποία έχασε ενωρίς. Ο Θωμάς Φλαγγίνης διετέλεσε δύο φορές πρόεδρος της Ελληνικής Αδελφότητας Βενετίας, το έτος 1623 και το έτος 1642. Με τη διαθήκη του φρόντισε για την Ίδρυση του Ελληνικού Σχολείου δίπλα στην Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, στο οποίο θα φοιτούσαν και θα διδάσκονταν αποκλειστικά Έλληνες.

Το σχολείο αυτό άρχισε τη λειτουργία του το 1665 και έχει μείνει γνωστό στην ιστορία ως Φλαγγίνειος Σχολή ή Φλαγγινιανό Φροντιστήριο. Η διαθήκη, όμως, του Φλαγγίνη περιελάμβανε και άλλες ευεργεσίες στο Έθνος. Μεταξύ αυτών άφηνε πεντακόσια δουκάτα ετησίως για την εξαγορά Ελλήνων αιχμαλώτων, διέθεσε ποσά για την προικοδότηση δέκα απόρων Ελληνίδων και προσέφερε οικονομική ενίσχυση για δύο Έλληνες εφημέριους του ναού του Αγίου Γεωργίου. Επίσης κάλυπτε τις δαπάνες για τη λειτουργία Νοσοκομείου καθώς και άλλα.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










772