Διάλεξη Ελίζας Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου για το έγκλημα στο διαδίκτυο


 «O Bill Gates, ιδρυτής της εταιρίας Microsoft, έχει πει ότι «Το διαδίκτυο γίνεται η κεντρική πλατεία για το παγκόσμιο χωριό του αύριο». Σε αυτή την πολυσύχναστη πλατεία, όμως, κυκλοφορούν και απατεώνες, «πορτοφολάδες», κλέφτες, επιδειξίες, εκφοβιστές, συκοφάντες και παντός είδους επιτήδειοι εγκληματίες, τα μέσα και οι γνώσεις των οποίων εξελίσσονται ραγδαία. Σε ειδική έρευνα που έγινε στη Βρετανία από την «Επιτροπή Πρόβλεψης και Πρόληψης εγκλήματος» (Foresight Crime Prevention Panel) για το «ποιόν» (who is who) του μελλοντικού εγκληματία διαπιστώθηκε ότι το έτος 2020 οι κακοποιοί θα γνωρίζουν στην εντέλεια τη λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας των τραπεζικών κωδικών και των τεχνικών αναγνώρισης, θα μπορούν να ξεπεράσουν οποιοδήποτε ηλεκτρονικό εμπόδιο, ακόμα δε και τα εμπόδια που θα αναγνωρίζουν τα δακτυλικά αποτυπώματα ή το χρώμα του οφθαλμού. Καθίσταται λοιπόν προφανές, ότι μόνο μέσα από μία παγκόσμια νομοθετική προσπάθεια και μέσα από άμεση και εύκολη – χωρίς δικονομικά και ουσιαστικά εμπόδια – συνεργασία μεταξύ των κατά τόπους διωκτικών αρχών, μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε».

Με αυτά τα λόγια ολοκλήρωσε την ομιλία της ενώπιον καθηγητών και φοιτητών του Τμήματος Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, η διακεκριμένη δικηγόρος Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη. Το αμφιθέατρο Β΄ ήταν ασφυκτικά γεμάτο ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Αλέκος Ευαγγέλου και ο πρώην υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Τμήματος της Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Ιάκωβος Φαρσεδάκης ο οποίος και συντόνισε τη συζήτηση που ακολούθησε.

Η ομιλήτρια ανέλυσε όλες τις παραμέτρους του ηλεκτρονικού εγκλήματος με εκτενείς αναφορές στην ελληνική, την κυπριακή, την ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομοθεσία. Είπε: «Το έγκλημα, ως «ζωντανό» στοιχείο της κοινωνίας, που εξελίσσεται και αναπτύσσεται μαζί της, βρήκε στο διαδίκτυο και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ένα νέο μέσο, χωρίς όρια και σύνορα, με το οποίο μπορεί να εισβάλλει σε κάθε σπίτι, σε κάθε γραφείο, σε κάθε αυτοτελές άτομο, που αποτελεί εν δυνάμει θύμα του. Μόνο το facebook, που δημιουργήθηκε το έτος 2004 από έναν φοιτητή του Χάρβαρντ, και από το έτος 2006 έγινε προσβάσιμο σε όλον τον πλανήτη, σε άτομα ηλικίας άνω των 13 ετών, έχει σήμερα ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες, ενώ καθημερινά ανεβαίνουν 14 εκατομμύρια φωτογραφίες. Εύκολα αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς, το πλήθος των αδικημάτων που μπορούν να διαπραχθούν σε αυτήν την «παιδική χαρά» γνωστοποίησης προσωπικών δεδομένων, ειδικά όταν αυτή χρησιμοποιείται κατά κόρον από μικρά παιδιά και εφήβους».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










179