Διάλεξη Γλωσσολογική Εταιρείας Κύπρου: «Από την Ανατολή στη Δύση: η κυπριακή αραβική»


Η Γλωσσολογική Εταιρεία Κύπρου σας προσκαλεί στην 8η και τελευταία διάλεξη της σειράς κυπρολογικών διαλέξεων που διοργανώνει σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο «Κυπροπαίδεια» της Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής.
Ο τίτλος της διάλεξης θα είναι: «Από την Ανατολή στη Δύση: η κυπριακή αραβική».
Ομιλήτρια: η γλωσσολόγος Μαριλένα Καρυολαίμου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ημερομηνία: Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016, στις 7:00 το απόγευμα.
Τόπος: Αίθουσα εκδηλώσεων της Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής στην Πάνω Δευτερά, δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. (χάρτης)

Μετά τη διάλεξη θα ακολουθήσει συζήτηση. Η διάλεξη είναι ανοικτή στο κοινό.
Όσοι/ες παρακολουθήσουν έξι (6) από τις οκτώ (8) διαλέξεις του κύκλου διαλέξεων θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης της Γλωσσολογικής Εταιρείας Κύπρου.
Για περισσότερες πληροφορίες στο 99499710 ή στο 99460887.
Ακολουθεί περίληψη της ομιλίας:
Γλώσσα μεταναστών που έφθασαν στην Κύπρο από την Αντιόχεια και την Ιερουσαλήμ σε διαδοχικά κύματα από τον 8ο έως τον 12ο αιώνα, η κυπριακή αραβική ανήκει στην ομάδα των αραβικών ποικιλιών της περιφέρειας: απομονώθηκε σχετικά νωρίς από τις υπόλοιπες αραβικές ποικιλίες και δεν έχει υποστεί επιδράσεις ούτε από την κλασική αραβική ούτε από άλλες έγκυρες μορφές αραβικής, όπως π.χ. η αιγυπτιακή ή η λιβανέζικη αραβική. Ως εκ τούτου, έχει χαρακτήρα συντηρητικό διατηρώντας αρκετά αρχαϊκά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα, επειδή έχει επηρεαστεί σημαντικά από την ελληνική και κυρίως από την κυπριακή διάλεκτο, σε αρκετά σημεία εμφανίζεται ως μια από τις πιο καινοτόμες αραβικές ποικιλίες.
Σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο της Ουνέσκο, η κυπριακή αραβική είναι σήμερα μια σοβαρά απειλούμενη με εξαφάνιση γλώσσα, αφού δεν μεταδίδεται πια από τις παλαιότερες στις νεότερες γενιές και ως εκ τούτου δεν φαίνεται να έχει φυσικούς ομιλητές κάτω των 40|45 χρόνων. Ως γλώσσα προφορικής παράδοσης δεν διαθέτει γραπτά μνημεία και ως εκ τούτου επείγει να καταγραφεί για να διασωθεί από τη λήθη. Αναγνωρίζοντάς την ως μειονοτική γλώσσα το Νοέμβριο του 2008, το κυπριακό κράτους έχει αναλάβει τη συμβατική υποχρέωση να στηρίξει με συγκεκριμένους τρόπους τη γλώσσα, τόσο όσον αφορά την επιστημονική μελέτη της όσο και τη διδασκαλία της στα μέλη της κοινότητας ή αλλού. Η δημιουργία Αρχείου Προφορικής Παράδοσης (Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού) απαντά σε αυτήν ακριβώς την ανάγκη για διαφύλαξη και αναβίωση της γλώσσας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










161