Διάλεξη Γλωσσολογικής Εταιρείας Κύπρου: Η προφορά της ελληνικής γλώσσας: η εξέλιξή της μέχρι σήμερα


Η Γλωσσολογική Εταιρεία Κύπρου σε συνεργασία με την Ακαδημία Πολιτισμού «Κυπροπαίδεια» της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού διοργανώνουν κύκλο διαλέξεων με γενικό τίτλο «Γλωσσολογικές έρευνες στην/για την Κύπρο». Οι διαλέξεις θα γίνονται την πρώτη Πέμπτη κάθε μήνα, στην Αίθουσα εκδηλώσεων της Ι. Μ. Ταμασού στην Πάνω Δευτερά, δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στις 19:00. Οι διαλέξεις είναι ανοικτές για το κοινό.
Στόχος των διαλέξεων είναι να παρουσιάσουν με εκλαϊκευμένο και προσιτό τρόπο τα πορίσματα γλωσσολογικών ερευνών που επικεντρώνονται στη μελέτη της νεοελληνικής κοινής, της κυπριακής διαλέκτου και άλλων γλωσσικών ποικιλιών που μιλιούνται στην Κύπρο. Οι διαλέξεις υιοθετούν διαφορετικές προσεγγίσεις των γλωσσικών φαινομένων και εστιάζουν στη διαχρονική ή/και συγχρονική μελέτη τους. Οι εισηγήτριες/ητές είναι γλωσσολόγοι, πανεπιστημιακοί και ερευνητές, μέλη της Γλωσσολογικής Εταιρείας Κύπρου.
Ο κύκλος διαλέξεων αρχίζει την Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου με τη διάλεξη:
«Η προφορά της ελληνικής γλώσσας: η εξέλιξή της από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα»
Ομιλητής: Δρ Σπύρος Αρμοστής
Ειδικός Επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Περίληψη:
Η ομιλία πραγματεύεται το θέμα της προφοράς της ελληνικής, με τη διαπίστωση καταρχάς ότι η διαχρονικά διαφορετική προφορά της ελληνικής γλώσσας μπορεί μεν να αποτελεί κοινό τόπο για την επιστήμη της Γλωσσολογίας, φαίνεται, όμως, να μην είναι ευρύτερα γνωστή. Η χρήση της αλφαβητικής γραφής, της οποίας η εικονική απόδοση παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ίδια για περισσότερο από δυόμισι χιλιετίες, δημιουργεί ένα αίσθημα οικειότητας με παλαιότερες μορφές της γλώσσας που συσκοτίζει το γεγονός ότι οι αξίες των γραφημάτων άλλαξαν με την πάροδο του χρόνου. Η διάλεξη υιοθετεί μια διαχρονική οπτική εστιάζοντας στις κυριότερες αλλαγές που έχουν γίνει στην ελληνική γλώσσα και εξηγώντας τη διαδικασία αναγνώρισης και μελέτης των αλλαγών αυτών.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











121