Διάλεξη Ινστιτούτου Κύπρου με τον παγκοσμίου φήμης αρχαιολόγο Colin Renfrew


Την Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, το Ινστιτούτο Κύπρου έχει την τιμή να φιλοξενεί έναν παγκοσμίου φήμης αρχαιολόγο, τον καθηγητή Colin Renfrew, Ομότιμο Disney Καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, πρώην διευθυντή και νυν Senior Fellow του Ινστιτούτου Αρχαιολογικής Έρευνας McDonald, ο οποίος θα δώσει διάλεξη με θέμα «Ανασκάπτοντας στην Κέρο: Το αρχαιότερο θαλάσσιο ιερό στον κόσμο».

Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Cambridge  και το Ινστιτούτο Κύπρου διερευνώντας το μοναδικό φαινόμενο των σπασμένων μαρμάρινων  ειδωλίων  στο κυκλαδίτικο νησί της Κέρου έφεραν στο φως  το πρώτο θαλάσσιο ιερό στον κόσμο (» 2750-2300 π.Χ.).

Η Κέρος, η οποία βρίσκεται νότια της Νάξου, είναι στις μέρες μας ένα από τα μεγαλύτερα ακατοίκητα νησιά των Κυκλάδων. Κατά τη δεκαετία του ’60, πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη αρχαιοκαπηλία σε έναν ιδιαίτερο αρχαιολογικό χώρο με σπάνια συγκέντρωση κυκλαδικών μαρμάρινων ειδωλίων. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ένας μεγάλος αριθμός ειδωλίων εμφανίστηκε στη διεθνή αγορά τέχνης με τον ισχυρισμό ότι προέρχεται από την Κέρο. Η ύπαρξη αυτού του υλικού, σε συνδυασμό με την έλλειψη σωστής αρχαιολογικής έρευνας,  καλλιέργησε την ιδέα  ότι η Κέρος ήταν ένα μυστηριώδες και ισχυρό νησί, του οποίου τα μυστικά μπορεί να έχουν χαθεί για πάντα. Επικεφαλής στις νέες ανασκαφές είναι οι  Colin Renfrew και  Michael Boyd,  με την συμμετοχή της Εύης Μαργαρίτη, από το Ινστιτούτο Κύπρου, ως υποδιευθύντριας. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ανασκαφών κατά την περίοδο 2006-2008 ανακαλύφθηκε μια δεύτερη –ασύλητη - περιοχή όπου πολλά θραύσματα μαρμάρινων ειδωλίων βρίσκονταν ως και στην επιφάνεια του εδάφους. Έτσι, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να μελετήσουν πλήρως την ιδιαίτερη αυτή εναπόθεση,  αναπληρώνοντας  μερικώς τη  ζημιά που επέφερε στην περιοχή λαθρανασκαφή της δεκαετίας του ‘60.

Το Ινστιτούτο Κύπρου συνδιοργάνωσε με το Πανεπιστήμιο του Cambridge την πρακτική εξάσκηση φοιτητών κατά τη διάρκεια των φετινών ανασκαφών. Έτσι, φοιτητές από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βουλγαρία και το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχαν στην ανασκαφή αποκτώντας επιτόπια, πολύτιμη εμπειρία και γνώσεις γύρω από νέες επιστημονικές τεχνικές. Η πρακτική εξάσκηση φοιτητών στο ανασκαφικό πεδίο συνοψίζει το διττό στόχο του Ερευνητικού  Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία (STARC) του Ινστιτούτου Κύπρου για την προώθηση της επιστήμης στην αρχαιολογία και δημιουργία υψηλών  πρότυπων  διδασκαλίας και έρευνας. Οι φοιτητές  διδάχθηκαν βασικά ερευνητικά θέματα της ευρωπαϊκής αρχαιολογίας, καθώς και νέες επιστημονικές και τεχνολογικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται για να δώσουν απαντήσεις σε αρχαιολογικά ερωτήματα. Η ανασκαφή έφερε δύο σημαντικές καινοτομίες στην αιγαιακή έρευνα: ένα πλήρως ψηφιακό σύστημα καταγραφής και ένα σύστημα τρισδιάστατης (3D) απεικόνισης που αντικατέστησαν τα παραδοσιακά σχέδια και φωτογραφίες. Η ομάδα τρισδιάστατης απεικόνισης 3D του Ινστιτούτου Κύπρου διαδραμάτισε  ενεργό ρόλο στην δημιουργία  αυτής της καινοτόμου μεθοδολογίας.

Η διάλεξη του Καθ. Renfrew θα γίνει στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Κύπρου στην Αθαλάσσα, στη Λευκωσία, στις 6:30 μ.μ. Είναι ανοικτή για το κοινό και υπόσχεται να αποκαλύψει πολλά ακόμη από τα μυστικά της Κέρου.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










195