Διάλεξη J.P. Bourguignon στο ΙΚυ: «Επιπτώσεις των Mαθηματικών στην καθημερινή μας ζωή»


Tην επίδραση Θεμελιωδών Ανακαλύψεων στην καθημερινή μας ζωή ανέλυσε ο διακεκριμένος Καθηγητής και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας Jean-Pierre Bourguignon, στη διάρκεια Διάλεξης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κύπρου, στο πλαίσιο της ετήσιας σειράς επιστημονικών διαλέξεων “Hubert Curien Memorial Lecture”.

O Καθηγητής Bourguignon του οποίου η ερευνητική δραστηριότητα επικεντρώνεται στην Διαφορική Γεωμετρία και στις μαθηματικές πτυχές της Θεωρητικής Φυσικής, αναφέρθηκε σε παραδείγματα μελετών που διεξήχθησαν στη Βρετανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία, οι οποίες καταδεικνύουν ότι ο αριθμός των θέσεων εργασίας που βασίζονται στη χρήση των σύγχρονων Mαθηματικών, είναι μεγαλύτερος από ό,τι πιστεύαμε και επεσήμανε ότι στην πατρίδα του Γαλλία ο αριθμός αυτός ανέρχεται στα τρία εκατομμύρια.

Αναφερόμενος στον Ισαάκ Νεύτωνα, σημείωσε ότι το έργο του στα Mαθηματικά, ο νόμος της κίνησης και ο νόμος της βαρύτητας αποτέλεσαν αφετηρία για την ανάπτυξη των δυτικών κοινωνιών, καθώς όπως είπε επέτρεψε στη βιομηχανία να αναπτυχθεί με διαφορετικό ρυθμό. Σχολιάζοντας τη Θεωρία της Σχετικότητας και την καθημερινή της χρήση απευθύνθηκε στο ακροατήριο θέτοντας το ερώτημα «Γνωρίζετε ότι χρησιμοποιείτε τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Άλμπερτ Άινσταϊν καθημερινά;» και απαντώντας ο ίδιος στο ερώτημα, εξήγησε ότι είναι απαραίτητη για την ακρίβεια των πληροφοριών που δίδουν τα συστήματα GPS.

Ο Καθηγητής Jean-Pierre Bourguignon τόνισε, ότι ακόμη και το Google βασίζεται στα μαθηματικά, επισημαίνοντας ότι οι ιδρυτές του ήταν δύο φοιτητές οι οποίοι είχαν μια νέα μαθηματική ιδέα, ένα νέο αλγόριθμο, που μετά από πολλή δουλειά τους οδήγησε στη δημιουργία μηχανής αναζήτησης και σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο. Το Google εξήγησε αποτελεί ένα νέο μοντέλο Mαθηματικών, οπότε αυτό που χρειαζόμαστε είναι έξυπνους ανθρώπους που μπορούν να μετατρέψουν αυτά τα μαθηματικά σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο.

Επιπλέον,  ο διακεκριμένος Καθηγητής παρέθεσε και άλλα παραδείγματα όπως τα wavelets που χρησιμοποιούνται στον τομέα της ενέργειας και πιο συγκεκριμένα στην ανάλυση δεδομένων υδρογονανθράκων, αλλά και στις σύγχρονες χρήσεις των μαθηματικών στην ιατρική και την κρυπτογραφία.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους κρατικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι, πρέσβεις, μέλη του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου, καθώς και διακεκριμένες προσωπικότητες από τον επιστημονικό και επιχειρηματικό κόσμο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










148