«The Parthenon enigma: foundation myth and communication of values»
Η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας διοργανώνει διάλεξη της Καθηγήτριας Joan Breton Connely, (Professor of Classics and Art History, New York University) με τίτλο “The Parthenon enigma: foundation myth and communication of values”. Η διάλεξη βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της αρχαιολόγου το οποίο μόλις έχει δημοσιευτεί και στα ελληνικά και εκδοθεί από τις Εκδόσεις Πατάκη. Το βιβλίο της παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Θέμα της διάλεξης της είναι ο Παρθενώνας ο οποίος αποτελεί για τον δυτικό κόσμο ένα αξεπέραστο πρότυπο ομορφιάς και αναλογιών. Στο ανατρεπτικό της βιβλίο, η βραβευμένη αρχαιολόγος Joan Breton Connelly θέτει υπό αμφισβήτηση τις πιο θεμελιώδεις πεποιθήσεις μας σε σχέση με τον Παρθενώνα και τη ζωή στην αρχαία Αθήνα και αναπαριστά την εξέλιξη της Ακρόπολης, του ιερού βράχου, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τις ένδοξες μέρες της εποχής του Περικλή, παρουσιάζοντας μια πλειάδα ναών, με κορυφαίο ανάμεσά τους τον Παρθενώνα. Εκεί που στέκεται ιδιαίτερα είναι στη θρυλική ζωφόρο, το μήκους 160 μέτρων ανάγλυφο που περιέβαλλε αρχικά το ανώτερο μέρος του ναού.
Η πελώρια αινιγματική πομπή της ζωφόρου -μια εκθαμβωτική παρέλαση ιππέων και πρεσβυτέρων, μουσικών και κορών- ταυτιζόταν, εδώ και πάνω από 200 χρόνια, με σκηνή από την ετήσια γιορτή της πόλης, της γενέτειρας της δημοκρατίας. Χάρη όμως σε μια άγνωστη μέχρι πρόσφατα τραγωδία του Ευριπίδη, η οποία ανακαλύφθηκε στο περίβλημα μιας αιγυπτιακής μούμιας των ελληνιστικών χρόνων, η Connelly φέρνει στο φως ένα θαμμένο για πολύ καιρό νόημα, την ιστορία μιας ανθρωποθυσίας που τοποθετείται στα μυθικά χρόνια της ίδρυσης της πόλης. Σε μια κοινωνία προσηλωμένη στις λατρευτικές πρακτικές τόσο έντονα, που μας εκπλήσσει, η ιστορία αυτή βρισκόταν στον πυρήνα της έννοιας Αθηναίος. Η Connelly αποκαλύπτει έναν κόσμο πολύ πιο πλούσιο μέσα σε αυτή την πόλη των φιλοσόφων, ορθολογιστών και ρητόρων, που κατά τις ευρέως διαδεδομένες ιδέες μας ήταν η Αθήνα. Έναν κόσμο όπου η σύγχρονη σύλληψη της δημοκρατίας θα ήταν απλά ακατανόητη.
Η Joan Breton Connelly είναι Καθηγήτρια Κλασσικής αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ως αρχαιολόγος έχει ανασκάψει στην Κόρινθο, Αθήνα, Νεμέα, Πάγο, Κούριο, Πόλη Χρυσοχόους, καθώς και στο νησί Φαιλάκα στο Κουβέιτ. Τα τελευταία 22 έτη είναι επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολή στη Γερόνησο της Πάφου. Η Καθ. Connelly έχει βραβευθεί από το MacArthur Foundation για την έρευνα της στην αρχαία ελληνική τέχνη, θρησκεία και μύθος ενώ έχει επανειλημμένα βραβευθεί για την διδασκαλία της ( Archaeological Institute of America’s Excellence in Undergraduate Teaching Award, NYU's Lillian Vernon Chair for Teaching Excellence, και NYU’s Golden Dozen Teaching Award). Το 2000 έλαβε τον τιμητικό τίτλο του "Πολίτη του Δήμου Πέγειας" για την προσφορά της στην εξερεύνηση και προστασία της Πολιτιστικής κληρονομίας της Κύπρου. Διετέλεσε μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, θέση από την οποία συνέβαλε αποφασιστικά στη σύναψη διμερών συμφωνιών προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς με πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και της Ελλάδας. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών συνδέσμων, συγγραφέας αρκετών μονογραφιών, πολλές εκ των οποίων έχουν διακριθεί με διάφορα βραβεία. Η διάλεξη θα δοθεί την Δευτέρα 30 Μαΐου στις 7.30 στην αίθουσα διαλέξεων της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου στην οδό Γλάδστωνος 12.