Διάλεξη στο ΑΠΚ: «Είδωλα στον καθρέφτη: Το τραγικό στην «Ελένη» του Σεφέρη»


Το ερευνητικό πρόγραμμα «Eumenides» σας προσκαλεί στην ομιλία της Δρος Ολυμπίας Ταχοπούλου με θέμα: «Είδωλα στον καθρέφτη: Το τραγικό στην «Ελένη» του Σεφέρη» Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου, και ώρα 7.00 μ.μ "

στην αίθουσα τηλεδιασκέψεων (2ος όροφος) " του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου  (Λεωφόρος Γιάννου Κρανιδιώτη 33, 2220 Λατσιά, Λευκωσία) " !

Εξ αποστάσεως παρακολούθηση: "

http://eclass-live2.ouc.ac.cy/join_meeting.html?meetingId=1437374

Bιογραφικό σημείωμα ομιλήτριας

Η Ολυμπία Ταχοπούλου είναι Επισκέπτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο King’s College του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. ΈΈχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και έχει εργαστεί ερευνητικά στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σ π ουδών (ΙΤΕ). Το βιβλίο της Μοντερνιστικός πρωτογονισμός. Εκδοχές υπερρεαλισμού στο έργο του Νίκου Εγγονόπουλου (Νεφέλη 2009) εξετάζει τη διαμόρφωση της υπερρεαλιστικής αισθητικής του Νίκου Εγγονόπουλου μέσα από την οικειοποίηση της “πρωτόγονης τέχνης” και της μυθολογίας των μη δυτικών πολιτισμών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη συγκριτική γραμματολογία, τη διεπιστημονική μελέτη της λογοτεχνίας και την πρόσληψη της αρχαιότητας στη νεοελληνική γραμματεία.!

Λίγα λόγια για το ερευνητικό

Το ερευνητικό έργo “Eumenides” εξετάζει και αναλύει τους τρόπους με τους οποίους η αρχαία

ελληνική τραγωδία και ο τραγικός μύθος έχουν προσαρμοστεί, αναθεωρηθεί και ερμηνευθεί στη νεοελληνική ποίηση και θέατρο από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, το έργο ερευνά πώς η τραγωδία συνέβαλε στη συγκρότηση της νεοελληνικής εθνικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας. Στόχος του έργου είναι να υλοποιηθεί και να διατεθεί σε ηλεκτρονική (online) μορφή μια λεπτομερής βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει σχολιασμένα σύγχρονα (20ός – 21ος αιώνας) ελληνικά ποιήματα και θεατρικά έργα, τα οποία ρητώς και προγραμματικώς επιχειρούν να διασκευάσουν, να εκσυγχρονίσουν, να παρωδήσουν και εν γένει να επανασυνθέσουν αρχαιοελληνικά δράματα της κλασικής περιόδου. To πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και ανάδοχος φορέας είναι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ιστοσελιδα: eumenides.ouc.ac.cy.

Πληροφορίες για το διεθνές συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος στις 21-22 Δεκεμβρίου 2014 στη Λευκωσία μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση:

http://eumenides.ouc.ac.cy/events/conference-programme__




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










147