Διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για τα πέντε χρονια από την ίδρυση της Έδρας Columbia Ship Managemet


Διάλεξη με θέμα «Ηγεσία, φρόνηση, αυτενέργεια: Πώς δημιουργούν οι καλοί οργανισμοί», πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο πλαίσιο της συμπλήρωσης πέντε ετών από την ίδρυση  της Έδρας Columbia Ship Management στη Στρατηγική Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ομιλητής ήταν ο κάτοχος της Έδρας, Καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης, κ. Χαρίδημος Τσούκας, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης.

Τη διάλεξη χαιρέτισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά την εταιρεία Columbia Ship Management για την εμπιστοσύνη της στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και την πενταετή χρηματοδότηση της έδρας της Στρατηγικής Διοίκησης, συνολικού ύψους €555.000. Εξέφρασε δε τις ευχαριστίες του Πανεπιστημίου στους κυρίους Φοίβο Βάκη, Οικονομικό Διευθυντή της εταιρείας, και Ευάγγελο Πτερούδη, Διευθυντή Λογιστηρίου της Columbia Ship Management, οι οποίοι έδωσαν το παρών τους στη διάλεξη.

Κατά την παρουσίασή του ο Καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας ανέφερε ότι κύριο μέλημα του ηγέτη σε έναν οργανισμό είναι η εμπέδωση της συνεργασίας και η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης. Επικεντρώθηκε δε στην ανάπτυξη της αυθόρμητης συνεργασίας (αυτενέργειας), η οποία είναι και η ιδανικότερη. Η δημιουργικότητα σε έναν οργανισμό, τόνισε, δεν αποτελεί γνώρισμα μόνο λίγων «ιδιοφυών» αλλά εγγενές, δυνητικό γνώρισμα του οργανισμού.

Αναφερόμενος σε σχετικά παραδείγματα, με βάση σχετικές μελέτες, είπε ότι τόσο η πανθομολογουμένως δημιουργική εταιρεία ντιζάϊν IDEO όσο και οι συντηρητές φωτοτυπικών μηχανημάτων της Xerox, αλλά και καθημερινά επαγγέλματα όπως αυτά της κομμώτριας, του σερβιτόρου ή της γραμματέως, απαρτίζονται από δυνητικά δημιουργικές δραστηριότητες. Το ζήτημα είναι πώς η δυνητική δημιουργικότητα του οργανισμού να μετατραπεί σε πραγματική.

Στο σημείο αυτό είναι καθοριστικός ο ρόλος της ηγεσίας. Ενώ ο ηγέτης μπορεί, ex officio, να επιβάλλει ιεραρχικά την υποχρεωτική συνεργασία των μελών του οργανισμού, πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα ευνοήσουν την καλλιέργεια της αυθόρμητης συνεργασίας. Διαφορετικά: η αυτενέργεια δεν επιβάλλεται ενθαρρύνεται, καλλιεργείται. Η αυτενέργεια είναι άκρως σημαντική σε έναν οργανισμό, καθόσον μειώνει το κόστος συντονισμού, αυξάνει την αποκρισιμότητα του οργανισμού στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και ενισχύει το αίσθημα αξιοπρέπειας των εργαζομένων. Αν και επιθυμητή, όμως, η αυτενέργεια, για να είναι λειτουργική, πρέπει να είναι υπεύθυνη. Η υπευθυνότητα προάγεται όταν τα αυτενεργούντα άτομα πασχίζουν να συνεισφέρουν στο κοινό καλό του οργανισμού.

Ο κ. Τσούκας σημείωσε ότι όταν κάποιος αυτενεργεί πρέπει να έχει στο μυαλό του το κοινό καλό και πώς θα το υλοποιεί σε μεταβαλλόμενες καταστάσεις. Δεν υπάρχει μια φόρμουλα για την υλοποίηση του κοινού καλού αλλά απαιτεί τη φρόνηση, την ικανότητα να κάνει κανείς το καλό σε διαφορετικές περιπτώσεις.  Πρέπει, με άλλα λόγια, ο αυτενεργών να λειτουργεί «φρόνιμα» (με την αριστοτελική έννοια). Μεταξύ άλλων, ο ομιλητής εστίασε στο ικανότητα  της ευθυκρισίας στη διοίκηση και στο ρόλο της ηγεσίας ως προτύπου φρόνησης. Κατέληξε, λέγοντας επιγραμματικά ότι «Για να δημιουργήσεις πρέπει να αυτενεργήσεις φρόνιμα»

Στη φωτογραφία: :Από αριστερά ο Καθ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Πρύτανης, ο Φοίβος Βάκης, Οικονομικός Διευθυντής της εταιρείας Columbia Ship Management,  ο Ευάγγελος Πτερούδης, Διευθυντής Λογιστηρίου της Columbia Ship Management και ο κάτοχος της Έδρας, Καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης, κ. Χαρίδημος Τσούκας, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκηση




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











182