Τις προκλήσεις και προοπτικές του Κυπριακού τραπεζικού συστήματος ανέλυσαν οι Patrick Hourican, Ιωάννης Μάτσης και Νικόλας Χατζηγιάννης, Ανώτατοι Εκτελεστικοί Διευθυντές των Τραπεζών Κύπρου, Ελληνικής και Συνεργατικής Κεντρικής, σε κοινή τους διάλεξη-συζήτηση που διοργάνωσε η Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης στις 25 Απριλίου 2017.
Κατά το χαιρετισμό του, ο Κοσμήτορας της Σχολής Καθηγητής Ανδρέας Χαρίτου αφού ευχαρίστησε τους τρεις ομιλητές για την αποδοχή της πρόσκλησης και τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση, έκανε μια σύντομη ιστορική αναφορά στην πορεία του κυπριακού τραπεζικού συστήματος διαχωρίζοντας την σε τρεις περιόδους, πριν το 2008 όπου ευημερούσε, από το 2008 μέχρι να φτάσουμε στην κατάρρευση τον Μάρτιο του 2013 και την μετέπειτα πορεία προς την ανάκαμψη. Ακολούθως, απηύθυνε ορισμένα ερωτήματα στους ομιλητές ως προς τα αίτια της τραπεζικής κρίσης, τη σημερινή κατάσταση και το μέλλον του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε τους χορηγούς της εκδήλωσης.
Ο Πρύτανης, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, υποστήριξε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι το βασικότερο πρόβλημα των τραπεζών και της οικονομίας γενικότερα. Απευθυνόμενος προς τους ομιλητές, διερωτήθηκε πώς οι τράπεζες μπορούν να ξεπεράσουν αυτή την πρόκληση και πώς η εμπιστοσύνη από τους πολίτες μπορεί να επανακτηθεί. Τόνισε ότι από τώρα και στο εξής οφείλουμε να σκεφτόμαστε και να δρούμε ενεργά ώστε στο μέλλον να αποφύγουμε παρόμοιες καταστάσεις, ενώ όπως ανέφερε, η επένδυση σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο με βασικές αρχές την καινοτομία και την αριστεία θα βοηθήσει ώστε να προκύψουν νέες ευκαιρίες στο τραπεζικό σύστημα. Τέλος, δήλωσε ότι είναι υποχρέωση μας να αναγνωρίσουμε τις αδυναμίες μας, να μάθουμε από τα σφάλματα του παρελθόντος, να εντοπίσουμε τα πραγματικά μας πλεονεκτήματα και να επενδύσουμε σε αυτά.
Στις ομιλίες τους οι τρεις διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών, αφού ανέλυσαν τις προκλήσεις και τις προοπτικές του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, διαπίστωσαν από κοινού ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν το μεγαλύτερο βαρίδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τόνισαν επίσης ότι το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, είχε σοβαρές αδυναμίες ακόμα και πριν από την κρίση και σημείωσαν ότι παρά τα σημάδια βελτίωσης και ανάπτυξης της οικονομίας, το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα καλείται να επιβιώσει παρά τις αδυναμίες του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Τη διάλεξη παρακολούθησαν επίσημοι, πλήθος προσκεκλημένων και φοιτητές. Με το πέρας της διάλεξης ακολούθησε δεξίωση στον προαύλιο χώρο της αίθουσας.
Μέγας χορηγός της εκδήλωσης ήταν η CYTA.