Διάλεξη: «Θρησκευτικά μνημεία της νέας πόλης της Αμμοχώστου (Βαρωσίων)


Το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ο Δήμος Αμμοχώστου σας προσκαλούν στη διάλεξη του δρος Ανδρέα Φούλια Θεολόγου ‐ Βυζαντινολόγου με θέμα: «Θρησκευτικά μνημεία της νέας πόλης της Αμμοχώστου (Βαρωσίων) την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015 και ώρα 19:30 στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Οδός Μ. Αλεξάνδρου 10, Παλιά Λευκωσία)

Περίληψη

Στη νέα πόλη της Αμμοχώστου, τα επονομαζόμενα Βαρώσια, υπάρχουν δεκατέσσερις χριστιανικοί ναοί και ένα μουσουλμανικό τέμενος. Από τους ναούς αυτούς οι δεκατρείς είναι ορθόδοξοι και ένας μαρωνιτικός. Οκτώ εκκλησίες βρίσκονται στην περίκλειστη από το 1974 περιοχή και είναι απροσπέλαστες, ενώ έξι εκτός και είναι προσβάσιμες. Το μουσουλμανικό τέμενος είναι επίσης απροσπέλαστο. Από τις εκκλησίες, που βρίσκονται εκτός της περίκλειστης πόλης, η μεγαλύτερη αυτή της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος. Υπάρχουν επίσης εννιά κοιμητήρια, εκ των οποίων έξι ελληνικά, ένα αρμένικο, ένα βρετανικό και ένα μουσουλμανικό.

Από τα κοιμητήρια προσβάσιμα είναι το βρετανικό, το μουσουλμανικό και τρία ορθόδοξα.

Η κατοχή της πόλης από τον τουρκικό στρατό, η λεηλασία των εικόνων και των ιερών κειμηλίων από τους ναούς της είχαν ως αποτέλεσμα την αποξένωση των κατοίκων από τις ρίζες τους και τις παραδόσεις τους. Η παρούσα ερευνητική προσπάθεια έχει ως σκοπό έστω και μετά από σαράντα χρόνια, την ανασύσταση της ιστορίας του κάθε μνημείου, με τη συνδρομή όλων όσοι κατέχουν προφορικά στοιχεία, παραδόσεις και διηγήσεις για πρόσωπα, μνημεία και κειμήλια της σκλαβωμένης πόλης.

Βιογραφικό

Ο Ανδρέας Φούλιας γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1963. Είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου Magister Artium στη Μεσαιωνική Ιστορία και Τέχνη από το Τμήμα Ιστορίας‐Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα διπλωματικής εργασίας, Το Ψηφιδωτό της αψίδας στην Παναγία Αγγελόκτιστη Κιτίου. Είναι Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Ιστορίας‐Αρχαιολογίας, όπου έχει εκπονήσει διατριβή με θέμα: Αρχιτεκτονική και μνημειακή ζωγραφική στην Κύπρο κατά την περίοδο των αραβικών επιδρομών (649965).

Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Μέση Εκπαίδευση, ενώ έχει διδάξει ως Ειδικός Επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το μάθημα, Παλαιοχριστιανική Τέχνη της Κύπρου. Είναι συνεργάτης του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου και έχει

συμμετάσχει ως ομιλητής, σε διεθνή και τοπικά επιστημονικά συνέδρια. Έχει συγγράψει

επιστημονικά άρθρα και μελέτες που αφορούν στην Βυζαντινή αρχαιολογία, ιστορία και τέχνη της Κύπρου.

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Βυζαντινολογικής Εταιρείας Κύπρου, μέλος του

Συνδέσμου Κυπρίων Αρχαιολόγων, της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Διεθνούς Ενώσεως για τη Μελέτη του Αρχαίου Ψηφιδωτού (ΑΙΕΜΑ) και της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών.

Φωτογραφία: Νοτιοανατολική όψη του παλαιού ναού του Αγίου Ιωάννη της Κουρράθας και του νέου ναού του Αγίου Ιωάννη.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










361