Διάλογος για το Σύμφωνο Συμβίωσης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου


Θετική στάση υπέρ της υιοθέτησης του Συμφώνου Συμβίωσης και στην Κύπρο κράτησε η εκτελεστική εξουσία αλλά και ανεξάρτητοι αξιωματούχοι που συμμετείχαν σε ημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού το Τμήμα Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Αρχή κατά των Διακρίσεων).Το θέμα της εναλλακτικής, σε σχέση με το γάμο, νομικής αναγνώρισης και κατοχύρωσης της συμβίωσης μεταξύ ατόμων αντιθέτου ή ιδίου φύλου δεν αποτελεί πλέον θέμα-ταμπού. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό το φως της πρόσφατης υιοθέτησης του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου (ομόφυλα ζευγάρια) στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το θέμα προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών φοιτητών, ειδικών και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών. Στην Κύπρο, σχετικό προτεινόμενο νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και βρίσκεται αυτή την περίοδο στη Νομική Υπηρεσία για νομοθετική επεξεργασία. Στην ημερίδα, εξετάσθηκαν οι πρόνοιες του νομοσχεδίου και η σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ παρουσίασαν τις θέσεις τους ο κ. Γιώργος Γιωργαλλής εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου, η πρώην υπουργός Εσωτερικών κ. Ελένη Μαύρου, η Επίτροπος Διοίκησης κ. ΕλίζαΣαββίδου, ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο κ. Τάσος Γεωργίου και εκπρόσωποι ΜΚΟ.

Σε δήλωσή του ο συνδιοργανωτής της ημερίδας Λέκτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου Δρ. Σπυρίδων-Ηρακλής Ακτύπης ανέφερε ότι: «το Σύμφωνο συμβίωσης παρουσιάζει αναμφισβήτητα έντονο κοινωνικό αλλά και επιστημονικό ενδιαφέρον, καθώς αφενός είναι συνυφασμένο με την ουσιαστική προστασία δικαιωμάτων κατοχυρωμένων στο Σύνταγμα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), αφετέρου συνεπάγεται καινοτόμες τροποποιήσεις στο ιδιωτικό δίκαιο». Στην ημερίδα εντοπίσθηκαν ακόμη και αδυναμίες του νομοσχεδίου που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε δικαστικές περιπέτειες. Έτσι, αντίστοιχη πρόνοια με αυτή του προτεινόμενου νομοσχεδίου ότι «σε περίπτωση ετερόφυλων ζευγαριών, ισχύει η δυνατότητα υιοθεσίας με τις ίδιες προϋποθέσεις και διαδικασίες, όπως εντός γάμου» έχει κριθεί από το ΕΔΑΔ αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αφού στερεί το δικαίωμα από τα ομόφυλα ζευγάρια. Ως λύση προτάθηκε είτε η αφαίρεση της σχετικής διάταξης είτε, ως συνεπέστερη προς την υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκή τάση, η επέκταση και στα ομόφυλα.

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










254