Διαμαρτυρία Κολλεγίων στο Υπ.Εξωτερικών μέσω δικηγόρου για τη μη παραχώρηση βίζας σε Ινδούς φοιτητές


Με επιστολή του Νομικού του Συμβούλου Σωτήρη Δράκου, ημερομηνίας 17 Σεπτεμβρίου 2013, στο Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, ο  Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΑΣΙΣΤΕ) αναφέρεται στη διαδικασία παραχώρησης βίζας σε φοιτητές στην Ιδία, οι οποίοι είχαν κάνει αίτηση να φοιτήσουν σε κολέγια της Κύπρου. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η απόφαση της προξένου που είχε ληφθεί και με την οποία είχαν απορριφθεί οι πλείστοι των υποψηφίων φοιτητών πάσχει λόγω πλάνης  και στερείται της δέουσας έρευνας. Ο ΠΑΙΣΤΕ καλεί το Γενικό Διευθυντή  «να πράξει ότι χρειάζεται, έτσι που οι ενέργειες των Προξένων να ευρίσκονται μέσα στο πνεύμα και γράμμα των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου».
Ακολουθεί η επιστολή του νομικού συμβούλου του Συνδέσμου:

«Έντιμο Κύριο

Γενικό Διευθυντή,

Υπουργείο Εξωτερικών

Λευκωσία

Αγαπητέ Κύριε,

Έχουμε οδηγίες από τους πελάτες μας ΠΑΣΙΣΤΕ (Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης) όπως σας αναφέρουμε τα ακόλουθα.

  1. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΙΣΤΕ ήδη σας έχει αποστείλει επιστολή με ημερομηνία 25/6/13 με βάση την οποία είχε εκθέσει τα γεγονότα και εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για τη συμπεριφορά ορισμένων λειτουργών του Υπουργείου σας. Επισυνάπτουμε ως ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α αντίγραφο της εν λόγω επιστολής για δικής σας διευκόλυνση και κατατόπιση.
  2. Κατά ή περί την 12/06/2013 φοιτητές έτυχαν προφορικής συνέντευξης μετά της Πρόξενου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ινδία για σκοπούς χορήγησης θεώρησης εισόδου  (visa) και έκδοση άδειας προσωρινής παραμονής τους στην Κυπριακή Δημοκρατία με σκοπό να φοιτήσουν ως φοιτητές σε ΙΣΤΕ.
  3. Πληρούσαν όλα τα ακαδημαϊκά προσόντα που πρέπει να πληρούνται με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 24/08/2011. Επίσης τα πιστοποιητικά τους είχαν ελεγχθεί από τα αρμόδια Υπουργεία τα οποία αναφέρονταν στη σχετική απόφαση.
  4. Η απόφαση της προξένου πάσχει λόγω πλάνης περί τα πράγματα και/ή το νόμο. Τα πράγματα δεν είναι όπως τα αντιλήφθηκε η πρόξενος η οποία τελούσε σε συνεχή πλάνη σε σχέση με το περιεχόμενο των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 67/762 και 72/417 ημερομηνίας 24/8/11 οι οποίες κοινοποιήθηκαν στις ΙΣΤΕ με επιστολή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ημερομηνίας 30/8/11 και αφορούν την έγκαιρη πιστοποίηση των εγγράφων και την χορήγηση θεώρησης εισόδου σε φοιτητές Ιδιωτικών Πανεπιστημίων και Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα η Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ινδία δεν έλαβε υπόψη της τις εν λόγω αποφάσεις και/ή την επιστολή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ημερομηνίας 30/8/11. 
  5. 5.      Η απόφαση της προξένου στερείται της δέουσας έρευνας. Η διοίκηση δεν εξέτασε τα γεγονότα της υπόθεσης και βασίσθηκε σε αβάσιμες πληροφορίες και/ή δεδομένα, αφού οι φοιτητές πληρούσαν τα κριτήρια τα οποία έθεταν και/ή προβλέπονταν στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου  ημερομηνίας 24/8/11.
  6. 6.      Η απόφαση της προξένου δεν είναι αιτιολογημένη.  Έδωσε υπερβολική σημασία στην διαδικασία της συνέντευξης, υπεισέρχοντας έτσι σε θέματα που δεν άπτονταν της εξουσίας της και παραβλέποντας όλα τα άλλα προσόντα των φοιτητών. Δεν αναφέρεται στους ακριβείς λόγους που την οδήγησαν εις το να απορρίψει την θεώρηση άδειας εισόδου των φοιτητών που κατείχαν τα προσόντα. 
  7. 7.      Οι αποφάσεις της προξένου λήφθηκαν κακόπιστα και/ή καθ' υπέρβαση εξουσίας και/ή ήταν προϊόν άσκησης κακής διακριτικής ευχέρειας. Η πρόξενος έλαβε κακόπιστα τις εν λόγω αποφάσεις της να μην παραχωρήσει άδεια θεώρησης εισόδου στους φοιτητές, μάλιστα τη στιγμή που πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις που έθεταν οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Δηλαδή, εγκρίθηκαν τα πιστοποιητικά τους, τα ακαδημαϊκά τους προσόντα ανταποκρίνονταν στα απαιτούμενα των εν λόγω αποφάσεων και είναι αυταπόδεικτο ότι η έκδοση θεώρησης άδειας παραμονής τους στη Κυπριακή Δημοκρατία ως φοιτητές ήταν δικαιολογημένη. Εφ όσον, με βάση τα δεδομένα που είχε ενώπιον της η διοίκηση ήταν επαρκή όφειλε να παραχωρήσει τις άδειες εισόδου. Επίσης δεν φαίνεται να δόθηκε η απαραίτητη βαρύτητα στα ακαδημαϊκά τους κριτήρια από την κατάθεση των οποίων εύλογα προκύπτει ότι οι εν λόγω φοιτητές θα εγκατέλειπαν την Κυπριακή Δημοκρατία πριν λήξει η άδεια παραμονής τους.
  8. 8.      Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 24/8/11 δεν παρείχε εξουσία και/ή αρμοδιότητα στην Πρόξενο να λάβει τις εν λόγω αποφάσεις, μάλιστα κατόπιν συνεντεύξεων. Η Πρόξενος εφ όσον οι εν λόγω φοιτητές πληρούσαν τα ακαδημαϊκά κριτήρια τα οποία είχαν ελεγχθεί προηγουμένως από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και από τους Αρμόδιους Λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών θα έπρεπε να είχε αντικρίσει τις αιτήσεις θεώρησης εισόδου των εν λόγω φοιτητών θετικά.
  9. Η απόφαση ημερομηνίας 12/6/13 ανέθετε την ευθύνη των συνεντεύξεων των φοιτητών οι οποίοι θα εισάγονταν σε ιδιωτικές σχολές ανώτερης εκπαίδευσης στα ίδια τα Κολλέγια. Η απόφαση ημερομηνίας 24/8/11 αναφέρει ξεκάθαρα ότι θα πρέπει η θεώρηση εισόδου να γίνει από το Προξενείο της εν λόγω αλλοδαπής χώρας και δεν αναφέρει οτιδήποτε σε σχέση με συνέντευξη. Οπότε οτιδήποτε που αντιβαίνει τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου σε σχέση με την εξουσία του Πρόξενου να έχει το τελευταίο λόγο, αντιβαίνει το πνεύμα της προηγούμενης απόφασης με αποτέλεσμα να πλήττονται οι ΙΣΤΕ, οι φοιτητές και η οικονομία της Κύπρου.
  10. Επισυνάπτονται ως ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β επιστολή ημερομηνίας 30/8/11 του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και ως ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ  αντίγραφο μιας εκ των πολλών αποφάσεων ημερομηνίας 12/6/13.

Ως εκ τούτου παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε το όλο ζήτημα στη βάση των πληροφοριών που σας έχουμε εφοδιάσει και πράξετε ότι χρειάζεται έτσι που οι ενέργειες των Προξένων να ευρίσκονται μέσα στο πνεύμα και γράμμα των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου.

Εν αναμονή της απάντηση σας.

Με τιμή

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΡΑΚΟΣ ΔΕΠΕ

Δικηγόροι και Νομικοί Σύμβουλοι
Κοιν:-

1. Υπουργικό Συμβούλιο

2. Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού

3. Υπουργό Εσωτερικών»

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










126